Upplevelser

En dag på Stormässan

Idag var det dags för besök på vårens Stormässa i Botniahallen, Korsholm. Jag tyckte inte att det var så många besökare i år. Ingen direkt trängsel eller köbildning. Kanske de flesta besöker mässan på lördagen?

Hur som haver, jag gjorde min runda och fick min kasse full med broschyrer samt lite annat smått och gott. Smakade lite här och där på läckerheterna som bjöds. Årets tema var Skog och Friluftsliv. En egen liten skog hade byggts upp men inte var den större än man passerade den på en halv minut om man gick sakta. Nåja, skogsintresserad som jag är fick jag ändå mitt lystmäte. Det fanns en del andra stånd runt om med liknande stoff.

Juha Mieto, den stora finländska skidåkaren, högg ved och pratade, så honom fick jag en skymt av. Sister Jane och svåger dök också upp och han påstod att han badat bastu tillsammans med Mieto. Vem satt längst i bastun framkom inte. Juha Mieto hade också sällskap av världsmästare i bänkpress, Fredrik Smulter, likaledes han vedhuggare.

Magdalena Lindroos berättade om välbefinnande i skogen och hur bra vi kan må genom att stilla oss i skogens famn. Kanske krama ett träd och friskna till? Eller hitta sitt favoritträd där man kan sätta sig och känna sig hemma. Jag har ju själv varit inne på samma tema här i bloggen så jag var intresserad av att höra hennes recept. Tyvärr tyckte jag att hon höll för långa avsnitt på de båda språken, svenska och finska. Bättre hade varit med kortare avsnitt och växlat oftare mellan språken. Eller allra helst, haft två olika föredrag, ett på svenska och ett på finska. Hon hade ju två tillfällen så det hade passat bra.

De som också höll låda var årets riksdagskandidater. De hade talturer enligt tidtabell, en kvart, men vissa utnyttjade inte detta tillfälle utan scenen stod då tom. Det tyckte jag var dåligt. Jag hade gärna lyssnat åtminstone på två kandidater och just de två valde att stå över sin taltur. Nåja, jag fick ändå en pratstund med dem. Det jag då framförde var det ofog många stora finländska, rikstäckande företag gör när de inte har webbsidor på svenska trots att de också har svenska kunder. Vad kan göras åt detta? Inte mycket tydligen, lagstiftningen kan inte tvinga dem att ha svenska webbsidor. Svåra syndabockar är bland annat de stora charterföretagen som säljer resor och som också har många svenska kunder. Men det struntar de i och jag säger grrr! Den ena kandidaten lovade att framföra saken till Folktinget och det kan kanske få någon verkan. Fast jag tvivlar. Detta är tydligen en fråga som ingen bryr sig om, och allra minst företagen. – Intressant i alla fall att prata med dem.

Sister Jane lyssnade också på någon kandidat och hon sammanfattade sin ståndpunkt inför riksdagsvalet: mera katekes och mindre mobiltelefon (skärmtid). För barnen alltså. Hon har lagt märke till att många unga och barn använder alltför mycket tid vid sin mobil och hon tyckte att de istället kunde studera katekesen. Kanske inte bokstavligen men ditåt.

En som verkligen utnyttjade sin kvart på scenen var det gamla politiska räven Paavo Väyrynen. Han drog nästan fulla stolar framför scen när han presenterade sitt nya parti Sjustjärnerörelsen och dess politik. Han må vara den politiska hoppjerka han är, med grundande av två nya partier på bara några år och även att han lämnat Centerpartiet, men han tror på sin sak och han är seg. Om jag förstod rätt så är han emot den metropol-politik som han anser att de flesta andra partier driver. En uppfattning som jag kan sympatisera med. Att jag skulle rösta på hans parti är dock uteslutet, han sade inte ett enda ord på svenska trots att detta är tvåspråkiga bygder.

Jag fick också en pratstund med en fotograf, Jan Björk från Karleby, som hade fotoböcker och vykort till försäljning. Intressant att höra hans resonemang kring fotograferande och fotoböcker. Canon eller Nikon? Han kör med Canon.

Jag stannade över tre timmar på mässan så jag var ganska mätt (inte på mat) när jag småningom drog därifrån vid fyratiden. En del politiska broschyrer men också reseinfo fanns i kassen när jag satte mig i bilen och for hemåt. Tack för denna gång, Stormässan i Österbotten!


Birtz Art Gallery – Jan Björks hemsida

Julen varar än till påska. Svåger tyckte att det var passande med gran en bit från scen där  riksdagskandidaterna höll sina tal. Som på julafton, de lovar runt till väljarna.

Mycket mera skog än så här blev det inte på skogsområdet. Fast en syndens massa spån på golvet så det jämnade ut sig.

En sak jag saknade på Stormässan var det stora svenska bokstånd som brukar finnas där. Alltid några böcker brukade följa med mig hem.
Här ser vi Finlands Svenska Hembygdsförbund och de sålde böcker i sitt lilla stånd. Dock ingen som föll mig i smaken denna gång.

Här var det spännande saker på gång, fiskrensning. Fast det är inget jag har tumme med, rädd för att skära mig i tummen.

Här ser vi förmodligen två riksdagskandidater från Laihia-partiet. De sätter ekonomin först, snåla som de lär vara i Laihia. Svångremspolitik väntar om de får makten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »