Livet på landet

Dubbelt porto för självklar postgång

Posten, både i Finland och i Sverige, har fått ta emot mycket kritik för sin hantering av postförsändelser. Främst handlar det om post som försvunnit, postgång som tar erbarmligt lång tid och om utkörning av post som läggs ned. Det verkar vara en samhällstjänst i kris och där främst landsbygd och glesbygd drabbas. Som vanligt!

I norra Sverige finns det färska exempel på folk som fått indragna postturer och därför har flera mil till sin postlåda. Därtill skall de hålla snöfritt framför postlådan så att postbilen slipper till. Det betyder att de kanske måste åka tur och retur 4-5 mil för att röja snö och sedan samma sträcka igen för att hämta post. Helt absurt och därtill kanske inte heller mobiltäckningen är tillräcklig.

Fullt så dåligt ha vi det inte men postens service har blivit klart sämre. Ingen postutdelning på tisdagar och övriga dagar kommer den någon gång efter 18 på kvällen. Bara för något år sedan kom inrikes brev fram följande dag om man postade innan utsatt tömning av postlådan, idag tar de minst två dagar. – Här får jag rätta mig själv: läs längre ned i inlägget!

Igår (7.4) fanns en artikel i Vasabladet som förklarar situationen. Postens business manager Tuija Åkerman (fin titel minsann) säger att från och med mars tar det fyra dagar att skicka ett brev! Fyra dagar! Skickas ett brev på måndag är det framme på fredag. Det är inte klokt! Orsaken till den långa tiden är att mängden brev minskat med 10 % per år. Alltså ju färre brev desto längre tid tar det. Och jag mitt fån som trodde det var tvärtom.

Hav tröst, i artikeln finns ändå räddningen. Idag måndag (8.4) tas i bruk ett Plusmärke som låter brevet komma fram på två dagar! Ett slags expressporto. Jo, jo, vi har passerat första april. Frid och fröjd ända tills vi ser priset för detta plusmärke. Plusmärket kostar 1,50 europenningar plus att vi också skall ha porto 1,50 euro för ett vanligt brev eller kort. Hela 3 euro kostar det att skicka ett brev som tar två dagar! Då får man också en tilläggstjänst där man kan spåra brevet i sin OmaPosti-app på telefonen. Men om man nu bara vill skicka ett vanligt brev som kommer fram på anständig tid, låt säga två dagar, så blir kostnaden det dubbla! ”Att de bara täcks”, ett uttryck som blivit vanligt här i Österbotten när vi upplever den ena stolligheten efter den andra i samhällsutvecklingen. – Ekonomin skall vara orsaken men jag undrar jag om inte andra intressen också styr.

Jag gjorde förra veckan ett test. Jag skickade i onsdags två vykort till mig själv med korrekt och fullständig adress. Det ena postade jag i Oxkangar bys postlåda, det andra i Oravais. I god tid innan postlådorna tömdes enligt info på lådorna. I fredags kom kortet jag postade i Oravais, idag kom kortet jag postade i byns egen postlåda. Det kan bara betyda att antagligen tömdes inte alls postlådan i byn på onsdagen eller så blev det så sent att det inte hann till sorteringen i tid. Hur som helt, sämre service från byns postlåda. Helt i stil med all annan utveckling i samhället där den lilla byn föses allt längre bort från tillfredsställande service.

Låt mig spå! Postens förmedling av brev och postkort kommer att försvinna i framtiden och ersättas av paketservice med helt andra taxor. Så är ju utvecklingen långt gången redan. Möjligtvis kan det regionalt finnas en postlåda i Vasa för den som envisas med att skicka något så fånigt som ett vanligt brev eller ett vykort.


Det nya Plus-märket… – Posti

Hit någonstans kan ni köra era vykort i framtiden. Kanske, kanske det finns en postlåda här.
Foto från i lördags.

Allt medan Postis bil kör förbi glatt sjungandes ”Röda stugor tåga vi förbi” – utan att stanna.
Förresten fin text till den låten:

Röda stugor tåga vi förbi 

 

6 kommentarer

 • Erik Forsling

  Det tycks som att Postnord har läst din blogg och lyssnat till dina ord, för idag har en av morgonens stornyheter varit att Postnods VD avgår.

 • annepauline

  Post Nords VD avgår med 14 miljoner kronor i avgångsvederlag. Vad har han gjort för att förtjäna de pengarna kan man fråga sig ( lite avundsjukt ). Man kan väl avskaffa Post Nord helt och hållet. Det finns andra aktörer på marknaden som gör Post Nords arbete både snabbare och billigare.

  • Per

   Frågan är dock om de är intresserade av landsbygd och i synnerhet av glesbygd. I så fall behövs ekonomisk kompensation och det vill politikerna inte ge trots att ”hela landet skall leva”. Ett evigt dilemma.
   Men i tätorter kan Post Nord säkert få konkurrens.

 • Wesber

  Vilken tur jag hade nu, igår kväll sjöng jag för dom på jobbet :Röda stugor tåga vi förbi , glatt kring nejden hörs vår melodi, sen kom jag inte ihåg resten hur jag än tänkte. Men nu fick jag alla verserna på en gång, TOPPEN och TACK.

  • Per

   Vad bra att du sjunger på ditt jobb och sprider positiva vibbar!
   Den sången fick vi lära oss i småskolan, om jag inte minns fel. Sedan är det svårt att minnas allt man lärt sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »