Allehanda

Kaffekvarnen

Bästa vänner! Det torde vara allom bekant att jag lyssnar på ett brett urval av musik, även musik före 1960. Artister som Sven Arefeldt, Harry Brandelius, Ulla Billqvist, Edvard Persson m.fl. är mig kända och som jag gärna lyssnar till även om de inte är min generation. Precis som Glada Tomaten i Saltgruvan.

Ett program i republikens svenska radio, som fått namnet Radio Vega av någon anledning, är Kaffekvarnen och som sänds lördagar kl. 14 och i repris onsdagar kl. 10. Där får man önska svensk musik som har något år på nacken, ganska många år t.o.m. Helst före 1960-talet och gärna stenkakor. Jag gjorde slag i saken och önskade en sång, det går ju så behändigt med e-post. Visst spelades min låt senaste lördag: Blomman med Karin Juel ungefär halvvägs in i programmet som också kan avlyssnas på nätet http://arenan.yle.fi/audio/1331989519121 Det är oftast där som jag brukar lyssna. Tyvärr kan programmet inte avlyssnas utrikes via nätet p.g.a. den förbenade upphovsrätten. Men på YouTube finns en inspelning, även om den är stympad.

Det jag egentligen tänkte skriva om är att jag, så länge salig mor levde, brukade jag oftast besöka henne på lördag eftermiddag och då lyssnade vi tillsammans på programmet medan hon gjorde middag. Sedan åt vi och till sist tog jag en tupplur på soffan innan jag masade mig hemåt. Håhå jaja, det var goda tider det.

Jag kunde dock återgälda alla fina stunder vi haft tillsammans genom att jag, sedan hon hamnade på ”hemmet”, kunde besöka henne nästan varje dag och speciellt på lördagarna, för vi skulle ju lyssna på Kaffekvarnen, en kär tradition. Det känns bra att vi syskon hade möjlighet att besöka henne så ofta innan hon småningom gick bort.

Jag tänker ibland på alla åldringar som sällan och aldrig fick besök, sådant såg jag också. Nu har jag inga äldre släktingar på åldringsvården som jag kan besöka men egentligen borde jag tänka till och fundera om det ändå inte finns någon som jag kunde besöka och muntra upp genom en pratstund ibland. För det finns säkert de som bara ligger och stirrar i taket och har det trist.

Mitt låtval i lördags var nog uppskattat för en kort stund efter att Blomman spelades fick jag ett SMS där det stod: ”Va fin låt du önska”. Jag är tydligen inte ensam om att lyssna på Kaffekvarnen.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=v9fnY3J7k7U]

8 kommentarer

 • Erik Forsling

  Ett inlägg bara, appropå Kaffekvarnen och Radio Vega. Blev lite osäker på, utifrån dina formuleringar, vad du så att säga, känner till eller ej angående lyssnande till Vega.

  Lyssna i efterhand på redan utsända program, t.ex. ”ditt” Kaffekvarnen, med Karin Juel, går inte att göra. Det är alldeles riktigt som du skriver, samma förargliga text som i TV-inslagen dyker upp. Men att lyssna direkt går alldeles utmärkt! Jag har lyssnat på Vegas ”Kulturtimmen” en bra stund nu! Där har avhandlats såväl svenskt barnbokspris som, ust nu, finska inbördeskriget.

  Appropå namnet Vega, presterar en vild gissning bara; men kanske kan det komma sig av det översta förslaget i en lång lista på googleträffen: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vega

  Vega har flera betydelser:
  Vega (stjärna) – starkaste stjärnan i stjärnbilden Lyran

  Där ryms bl.a. följande lilla citat i artikeln: ”Historiskt har Vega tjänat som norra polstjärnan för runt 14 000 år sedan och kommer åter göra detta om cirka 14 000 år”. Tänker på Väinö Linnas ”Här under polstjärnan” – trots att han dock inte var särdeles svensk. Men under polstjärnan bor vi väl alla på de här bredgraderna. Bara en tanke.

  • Don Juan (the PJ)

   Det betyder alltså att du kan höra Radio Vega via etern på samma sätt som vi kan se och höra svensk TV och radio från Västerbotten? Det skulle va intressant att veta hur långt hörbarheten är i så fall. Eller menar du att man kan lyssna på Radio Vega direkt via Internet men att man inte kan höra vissa program i efterhand?

   Namnet Radio Vega har jag aldrig hört motiverat. Kan vara som du funderar eller så har det något med det kustnära att göra.

   • Erik Forsling

    Det är bara direkt via internet som jag försökt, inte via etern. Har inte ens kollat vilken/vilka frekvens/er de sänder på, men jag är i stort sett säker på att stationen inte går att få in på FM-bandet. I så fall får man söka sig till andra band, men det borde å andra sidan fungera?

    Det var också internet jag syftade på när jag skrev om ”skyltarna” om upphovsrätt. Sedan jag testat ”Kaffekvarnen” utan framgång, gick jag vidare till ”Lyssna direkt”, eller hur det nu stod skrivet. Och det gick utmärkt.

    • Erik Forsling

     Kollade igen, genom att försöka med gammal ”Kulturtimmen”. Inte heller det fungerade. Men det är inte upphovsrätten de hänvisar till, ser jag nu, utan begränsad distributionsrätt.

     • Don Juan (the PJ)

      Ok, jag vet inte riktigt var du bor men jag tänkta att åtminstone i Roslagen kanske man kan höra FM från Åland. Sändningar sker enbart på FM, kort- och mellanvågen är nedlagda sedan flera år tillbaka även om China Radio Int. använder sändaren i Björneborg för sina sändningar.

      Som tur är kan vi se och höra många sändningar från SVTPlay men utländska köpeprogram är det stopp för. Avtalet med den som säljer programmet bestämmer distributionsområdet via Internet. Spillet via etern kan de inte göra mycket åt, som tur är för oss Pampasbor.

     • Erik Forsling

      Tänkte jag också, precis som du skrev, att i de kustnära trakterna borde viss mottagning kunna ske. Tills för ett par år sedan, när vi var familjen, residerade vi strax utanför Uppsala, och där gick en finskspråkig TV-kanal att få in – efter digitaliseringen, men utan abonnemang (bara basutbudet). Numera bor jag i Norra Upplands bruksbygder, och att det är i Tierp, utsedd till Sveriges fulaste ort, är inget att hålla hemligt. Allt finns ändock på Eniro och en mängd andra ”siter”, eftersom jag skriver under eget namn. Ursprungligen emigrerade jag från Södra Dalarnas bergslag under tidigt 80-tal, och har bott på olika platser i de södra delarna av Uppland.

      Vad gäller Tierp, kan vi nog glömma radiomottagningar via etern. Orten är f.ö. riksbekant via påståendet att detta är platsen där kråkorna flyger på rygg (det finns t.o.m. en slöjdad tierpskråka med näbben riktad mot himlen att köpa i vissa butiker). Ortens antagonister påstår att de gör så för att slippa se skiten, medan tillskyndarna hävdar att det kommer sig av att de prisar gud. Men sant är också att detta uttryck förekommer i samband med andra orter också.

     • Don Juan (the PJ)

      Ah, Tierp det ligger inte närmast till Åland så etervågorna når nog inte ända fram dit under normala förhållanden.

      Oj, Sveriges fulaste ort? Jag tog en tur med Google Earth runt om i centrum för att kolla fulheten men kunde konstatera att det verkar vara en helt vanlig ort någonstans i kungariket så någon måste ha varit på dåligt humör den dagen listan gjordes.

     • Erik Forsling

      Du har helt rätt, och själv tycker jag att det är både vackert och trivsamt här, men är man bara tillräckligt kategorisk i sitt urval av motiv kan även Paris och New York förvandlas till ”fulaste orter”.

      Skulle bara skriva ett snabbt svar, sedan jag funnit ditt, men snöade in på letande efter ett e-brev från mitt mellanbarn – allt medan jag faktiskt lyssnade på ”Groovetorsdag” på Vega, men nu har ”Kulturtimmen” tagit över. Nåja, hittade inte brevet som han kaxigt skickade. Trots att han då bodde i Kina kom snabbt en länk rörande Sveriges fulaste ort, när han fick veta att jag flyttat till köpingen! Skickar ett alternativ. Och än en gång har klockan passerat det acceptabla, utan att jag gjort det jag föresatt mig! Godnatt …

      http://www.expressen.se/nyheter/tierp—sveriges-fulaste-ort/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »