Livet på landet

Österö skärgårdsmarknad

Sommaren är full av aktiviteter. Resten av året är det ganska begränsat. Höstmarknader, någon konsert, kanske lite teater, en resa? Men inte så att man är som åsnan mellan hötapparna.

Tittar jag nu i min kalender är den ganska fulltecknad med händelser och evenemang som jag kan delta i och besöka. Ibland kör det ihop sig men allt blir inte av. Idag for jag i alla fall till skärgårdsmarknaden i Österö. Ganska tidigt till och med för att få lite rökt sik. Jodå, jag hann och kusin stod som vanligt och sålde fisk. Mycket annat blev det inte handlat förutom en gissning på vad laxen vägde denna gång. Tror inte jag kom ens i närheten.

Någon laxsoppa blev det inte i år för min del. Däremot provade jag indonesisk satay: 3 grillspett, nudlar, grönsaker och jordnötssås. Gott men portionen var inte överhövan stor.

Sedan blev det att ströva runt och snacka lite med folk här och där. Titta in i fiskemuséet. Där hade det inte hänt mycket förutom att en ny båtmotor kommit på plats. Skall det förresten hända så mycket på ett museum? Tiden skall ju lite grann stå still, visa det som var.


Granholms – lokalt företag  på skärgårdsmarknaden

Den gamla skolan tjänar idag som samlingspunkt för österöborna och som plats för marknader. Väl bibehållen och i gott skick.

Först handlade jag rökt sik. Två sikar i lådan närmast kameran blev mina. Hemkommen blev det kokt potatis, specialsås och rökt sik. Mums! – Här tror jag det var längsta kön. Det hör till att köpa fisk på en skärgårdsmarknad.

Allt för en middag fanns att köpa. Tomater, potatis och tillbehör.

Solstrands Trädgård fanns på plats för de som ville pigga upp stämningen på veranda eller i trädgård.

Ja, vad tror ni laxen väger? En riktig bamse är det!

I ett av fiskemuséets hus finns denna skötbåt. Klar att sjösättas med bragder färdigt på ”favveden”.

 

En bild av den smått legendariska Ida Lundberg som bodde ensam ute på Mickelsörarna långt upp i åldern hänger på en av muséets väggar. Henne hade det varit intressant att träffa! Jag har i alla fall hört hennes anrop på LA-telefonen den tiden den var aktuell.

Inte jättemycket folk men vädret var inte på topp och många andra evenemang lockade denna dag. För mig är Österö skärgårdsmarknad en kär tradition där man kan handla ett och annat samt träffa folk men inte sett på år och dagar, eller i alla fall senaste halvåret.

Ute vid Stråkaviken rullade vågorna in mot strand och vinden lät varken värmen eller myggen stanna kvar. Men vad då, det handlar inte om hur man har det utan om hur man tar det. Det är ju ändå sommar!

8 kommentarer

 • annepauline

  Skärgårdsmarknader brukar vara trevliga. Färsk rökt sik, oj så gott. Det verkar vara rätt tunnsått med besökare men fler än på torget i Vasa i alla fall. Inga ungdomar förstås, nänä. Samma sak här, tråkigt när sådana här evenemang anordnas men besökare sviker. Tråkigt för säljarna att åka hem med osålda produkter.
  Hur går det för friluftsteatrarna? Där brukar också publiken svika utom om någon speciellt omtalad pjäs ges. Tänk sånt jobb skådespelarna har med att öva pjäsen och fixa dräkter och rekvisita. Tråkigt när det sedan kommer knappt en handfull åskådare till varje föreställning. Det blir ingen stämning i applåderna då heller. Humorgruppen KAI drar väl fortfarande publik, det finns en del undantag som är publikmagneter.

  Hur är det på Urkult? Ökar eller minskar besökarna där eller är det ungefär konstant år från år?

  • Per

   Det kom en del folk och jag tror nog försäljarna gjorde rätt goda affärer ändå. Fisken gick säkert åt. Det är som sagt en liten marknad och folk kommer och går. Själv stannade jag en dryg timme. Ungdomar, tja, en och annan men mest var det medelålders och äldre, det har du rätt i.
   Friluftsteatrar finns det gott om i Österbotten. Jag tror nog de har rätt god beläggning. Åtminstone Oravais Teater som jag oftast besöker och i år de har en pjäs om sektledaren Maria Åkerblom. Till den har jag bokat biljett. Du känner kanske till henne? En märklig människa . Här kommer en länk till ett kort program om henne på Svt.
   https://www.svtplay.se/video/14716372/en-bild-berattar/en-bild-berattar-sasong-3-maria-akerblom

   Jo, KAJ är ett säkert kort. Nu har de också på gång en rockabilly-show som säkert drar folk. Allt hittar de på.
   https://youtu.be/FwhNBpn6eG4 är en av låtarna.

   Ganska samma på Urkult år från år. 7-8000 besökare skulle jag tro. Något år mera. Det lustiga är att de vill inte bli mycket större. Max. 10 000 brukar det framhållas för då blir det för trångt och då riskerar den intima stämningen att tappas. Det finns ett tak på sålda biljetter.

 • Erika

  Trodde först det var rökt böckling men, sedan såg jag
  att det som låg där var stötte i stl. Kan tänka mig att den
  middagen var riktigt god. Det var en middag som heter duga.
  Marknader av de slag du var på är så givande och trivsamt.
  Ståndet med alla grönsaker, potatis och burkar som jag inte
  vet vad det var i dom, var onekligen en fröjd för ögat.

  • Per

   Ståndet med grönsaker och diverse burkar är Granholms, ett företag från grannbyn Västerö. Många trevliga produkter har de. Jag glömde att lägga in en länk till deras hemsida men nu är det gjort. Där kan du se vilka produkter de tillverka och saluför. Bl.a. har de jättegod gurksallad som jag burkar handla.
   Jo, det var småsik och och någon större blad dessa. En stor och en liten köpte jag. Det räcker till två måltider.

 • annepauline

  Maria Åkerblom rörelsen känner jag till. Min moster var på ett möte med rörelsen och blev helt begeistrad. Hon kom hem till oss och berättade glädjestrålande om det fantastiska mötet och att hon skulle gå med i rörelsen. Min mor blev arg, skällde på sin syster och sa att alltihopa med rörelsen var humbug och lurendrejeri.

  Onekligen var Maria Åkerblom en märklig människa. Jag har två böcker skrivna om henne och man tror inte det är sant hur hon kunde lura och dupera ”sina trogna”. Verkligheten överträffar fantasin i hennes fall, ungefär som den här Helge Fossmo i Knutby sekten. Det här med sekter är fascinerande. Haha, ja, vi har ju bevars Jehovas vittnen.

  En teaterpjäs om Maria Åkerblom måste vara intressant. Men undrar hur många i dagsläget som vet vem hon var och vad hon gjorde?

  • Per

   Av ungdomarna är det kanske inte så många som känner till henne men som österbottning och lite allmänbildad borde man nog känna till henne, åtminstone till namnet. Jag har inte läst någon bok om henne, däremot nog artiklar, så det skall bli intressant att se denna pjäs för att få ytterligare en synvinkel på henne och sekten. För en sekt verkade det ha varit. Sekterism tycker jag är intressant, om det så är religiöst eller politiskt. Vad det är som gör folk blinda för allt annat än ”den enda sanningen” och den store ledaren. Helge Fossmo, Kristi brud och Knutby sekten är ett bra exempel.

 • Anne

  På skärgårdsmarknaden var det enormt mycket folk första timmen lugnare men sedan strömmande det in folk ännu kl.15.
  Många försäljare sålde slut på allt dom hade och det var jämn kö till kaffe med dopp.
  Ett lyckat evenemang!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *