Resor,  Upplevelser

Kalldusch och bilddusch

Det har efterfrågats bilder från min road trip förra veckan och detta får bli ett inlägg med diverse bilder från första delen av resan: Aurora Botnia, Bjuröklubb, Missenträsk, Arvidsjaur.

Annars fick jag idag en liten kalldusch. På Facebook annonserades att alla hotell i Umeå är fullbokade 24–27 februari 2022 när Umefolk (folkmusikfestivalen) går av stapeln. Så tråååkigt! Skulle jag bli tvungen att stanna hemma även nästa år, årets Umefolk (2021) blev ju inställd på grund av pandemin? Det visade sig att samma helg går VM i rally i Umeåtrakten och det evenemanget har bokat upp alla hotell i Umeå. Umefolk och besökare får tydligen nöja sig med småsmulor.

Jag som besökt Umefolk så många år. Normalt brukar jag boka hotellrum i oktober/november och då finns det gott rum och hotell att välja bland, så icke i år.

Jag gjorde en sökning på Booking.com och där fanns visst något rum kvar och jag knep ett av de absolut sista som fanns med rimlig prisnivå. Kanske inte riktigt lika nära som tidigare år och kanske inte samma standard men ändå en säng och ett ställe att sova på ett par nätter. Kvar fanns ett hotell med ett pris på nästan 200 europenningar per natt och det är på tok för dyrt. Där går min gräns. Men det löste sig till slut.

Vi tittar på några bilder från senaste road trip förra veckan:

Aurora Botnia

Resan startade ombord på Aurora Botnia. Som sagt, pensionärskryssning och så jag. Detta är en bild från cafeterian ombord. Uppe på ryggstöden syns anslutningar för laddningar av mobiltelefoner och annat. Och jodå, köttbullarna har de kvar, jag tog så många jag täcktes och det var…? Ja, hur många brukar jag ta av de goda köttbullarna?

Bjuröklubb, fyren

Första riktiga anhalten var naturreservatet Bjuröklubb med sin fyr och himmelsvida utsikt.

Bjuröklubb

Fyren är bra anpassad för rullstol ända fram till bästa utsikten.
Hit till Bjuröklubb kom också fiskare och säljägare från Österbottens kustbyar. Larsmo, Bergö, Björkö, Replot, Sundom nämns. Idag torde de vara sällsynta.

Bjuröklubb, cafeterian

Utsikt mot sommarcaféet. Naturligtvis stängt på hösten när jag reser, som på det flesta andra ställen. Å andra sidan behöver jag inte trängas med en massa andra turister. Regn hotade men jag slapp att bli våt under hela resan.

Missenträsk - Sara Lidmans hem

Nära riksväg 95 mellan Skellefteå och Arvidsjaur finns Missenträsk, Sara Lidmans hemby och författarställe.  Detta är hennes hem, nu författargård för de som vill skriva med inspiration och lugn i Västerbotten. Ett vallfärdsställe för den riktiga Sara Lidman-fanen. Jag besökte inte själva gården för jag visste inte om någon bor där just nu.

Missenträsk

”Sara i byn – byn i världen”.
Kartan nedtill är kanske inte så lätt att tolka, som tur är har jag besökt Missenträsk tidigare.

Bönehuset i Missenträsk

Bönehuset i Missenträsk. Religionen hade stor inverkan på Sara Lidmans skrivande. Ett djupt gammeldags troende i bygden. Idag är det kanske annorlunda (?) men bönehuset har i alla fall målade väggar och tak över huvudet.

Höstglöd i Stenträsk

Höstglöd i Stenträsk invid väg 95. En kort paus för att spana in de första riktigt fina färgerna.

Arvidsjaur

Sommarrestaurangen till Hotell Laponia i Arvidsjaur där jag bodde första natten. Nu stängd men fin restaurang finns uppe i hotellet ovanför vägen, eller Storgatan som det heter inne i samhället. Man kan undra hur många Storgator det finns här i världen? Annars fin miljö och nära till motionsrunda runt Nyborgtjärnen. Hotell Laponia kan rekommenderas!

Hotel Laponia

Interiören på Hotell Laponia. Naturligtvis fanns en ren på vakt på väg till frukosten på morgonen. Ser ju lite förnämt ut med skinnfåtöljer. Klockans urtavla har de plockat ned, tiden står stilla.

Älgar i Arvidsjaur

Detta är bilden från Arvidsjaur som jag är så nöjd med. Tre träälgar och så tösen som ställde upp för ett fotografi. Hon hade hoppat ned från älgen när jag passerade men jag frågade om hon inte ville göra mig en tjänst och klättra tillbaka och det gick bra. Glömde tyvärr att fråga vad hon hette.
Stilla och lugnt en torsdagskväll i september i Arvidsjaur.


Bjuröklubb – hemsida
64°28’44.0″N 21°34’23.7″E

Bjuröklubb – Wikipedia

Hotell Laponia i Arvidsjaur – hemsida

Arvidsjaur – Wikipedia

4 kommentarer

 • Wesber

  Jag tog så många jag TÄCKTES, det dialektordet har jag helt glömt bort att vi sa. Så fina foton från din resa och visst är älgarna fina men fotot på sommarrestaurangen till hotell Laponia den gillar jag. Arvidsjaur kanske man skulle ha besökt en gång i livet i alla fall, det ser ut att vara fint där. Näst högst upp på listan att besöka i Finland står Nylands län, Borgå och Ekenäs och där runt om, högst upp på min lista innan jag vänder näsan i vädret står ett besök inne i barndomshemmet som varken jag eller syrran varit inne i på 40 år sen kan jag nog dö i frid. Vilken tur att du fick ett rum i Umeå 2022 hoppas Umefolk blir av då så du inte bokat förgäves. Här släpps allt fritt nu nästa vecka få se hur det går men man får nog vara lite försiktig ändå. Ha en skön helg.

  • Per

   Dialekt ja, men ordet ”täckas” finns också i SAOL där det fått en parentes (finl.) vilket betyder att ordet används i Finland med betydelserna ”inte skämmas att, ha mage att”. En annan svensk ålderdomlig betydelse kan vara ” värdigas, behaga”. Så nu är det ordet utrett.

   Arvidsjaur är som en liten stad men speciellt folkrik är inte kommunen, Drygt två tredjedelar bor i tätorten. Det finns en hel del intressanta kommuner i övre Norrland att besökta. Jag tror jag åtminstone har passerat de flesta kommuner i övre Norrland och bott på hotell i flera av dem. Ännu finare skulle jag säga att Arjeplog är. De är ju grannar.

   Ni får försöka knacka på nästa gång ni är i byn. Visst tycker man att ni borde få titta in en lite stund. Tyvärr har åtminstone inte jag någon större kontakt med de som flyttat in i byn. De lever sitt liv utan att göra mycket väsen av sig.

   Det samma, Helgen!

 • annepauline

  Fina höstbilder! Jag har inte sett eller hört ordet ”täcktes” på bra lång tid. Jag har ju sagt det ”i misstag” här lite då och då och ingen förstår vad jag menar så jag får haspla ur mig nåt annat snabbt som sjutton och då har ingen frågat något om vad jag menade. Men nog används väl ordet täckas fortfarande i Finland? ”Ta så mytji dö täcks”.
  Bra ord tycker jag, men teje vatosvenskan föstaar int najnting. Haha!

  Här är det också höstfärger. Grått och ruggigt. Alla coronarestriktioner släpps veckan som kommer så då får man se vad som händer. Många fullvaccinerade tycks bli sjuka. Inom vården tycker man det är för tidigt att släppa restriktionerna. Hur vet man, går det så går det. Annars blir det kaos igen.

  • Per

   Ordet täckas fick en liten renässans i republiken för något år sedan när en av Svenska Folkpartiets riksdagsmän skällde ut ett annat parti, eller om det var hela regeringen, med orden ”Att ni täcks….”. Jag minns inte riktigt vad det handlade om. Annars är nog ordet vanligt i dialekten här och finns som sagt också i Svenska Akademins Ordlista.

   Det är det jag gör med köttbullarna, tar så många jag täcks. haha…

   Jo, det öppnas upp runt om i världen och Norden men Finland skyndar långsamt. Hux flux får de för sig att stänga ned igen. Den enda jag har något slags förtroende för i sammanhanget är THL:s Mika Salminen, motsvarande till Sveriges Anders Tegnell, kanske man kan säga. Bra svensk talar han också, kanske han till och med är finlandssvensk?
   Jo, fick det bekräftat efter att jag googlat: Mika Salminen har svenska som modersmål

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »