Upplevelser

Höstmarknad i Stråkaviken

Marknad, ett härligt ord, även om jag inte primärt är ute för att handla och hamstra. Mest för att se folk, få ett snack och ändå, kanske hitta något att lägga några europenningar på. De två största marknaderna som jag besökt är Juthbacka marknad och Jokkmokk vintermarknad men även de mindre lokala marknaderna kan var intressanta att besöka. Inte minst för att träffa en och annan bekant.

Igår lördag blev det marknad för min del och jag styrde kosan till Höstmarknaden vid Stråkaviken på Österö. Ganska mycket folk, mera än jag förväntat mig. Kön med parkerade bilar var lång längs med vägen men ingen skylt eller parkeringsvakt visade annat så jag rullade sakta in på hamnplan vid Stråkaviken och ser man på, en man viftade fram mig och jag fick parkering så mitt i marknaden som man kunde. Egentligen borde någon mera rörelsehämmad person fått min plats men det var ju fritt fram att rulla så långt det gick.

Jag ställde mig genast i den långa kön till fiskförsäljningen där min kusin och hans fru sålde färsk och rökt fisk. Han är fiskare på Österö och hade egna varor att bjuda ut. Jag fick mig en stor rökt sik som jag idag inmundigat tillsammans med tomat, oliver och grönsaker. Ganska nyttigt skulle jag tro.

Ståndet bredvid sålde produkter från Oxkangar, bland annat kött och honung. En burk med den goda honungen följde med mig hem. Gott att sätta i teet även om jag normalt inte sötar mitt gröna te men ibland kan det vara njutbart med lite omväxling.

Två hembakta grisar inhandlades också, en för hemfärden, en för morgonte i morse. Ja, grisar i form av dopp har vi diskuterat tidigare så det tar vi inte här en gång till. Men goda var de.

Annars såldes handarbeten, hembakt, egenproducerat och naturligtvis godisremmar. Ett och annat loppisbord fanns också.

Några bekanta träffade jag också som jag fick växla ord med. Överlag en riktigt nöjsam marknad i det fina höstvädret även om solen inte sken just då. Roligt att folklivet åter börjar komma i gång efter allt elände med pandemin. Jag har ytterligare ett par evenemang inbokade i höst och jag har ögonen på skaft efter fler. –  Har du gjort något trevligt och intressant i helgen?

Höstmarknad i Stråkaviken

Ingen trängsel utan precis som en lokal marknad skall vara. Där i mitten stod Bettan i bilraden bland alla fina åk.

Höstmarknad i Stråkaviken

Rökt sik hade god åtgång. Jag tror de flesta köpte en eller flera.

Höstmarknad i Stråkaviken

Hembakt för kaffebordet fanns det flera stånd av. Själv köper jag sällan sådant, bara om jag vet att jag får besök, men det är sällsynt.

Höstmarknad i Stråkaviken

Naturligtvis tittade jag också ut mot havet med stenen i blickfånget som jag har fotograferat många gånger. Lite luckor i molntäcket syntes.

Höstmarknad i Stråkaviken

Grillkiosken hade öppet för sista gången denna säsong och jag hade siktat in mig på en hamburgare men jag antog att jag fått vänta en god stund på att min beställning blivit klar så jag nöjde mig med ett par grillade korvar från byaföreningens grill. Det gick fort. – Annars har jag besökt grillen vid Stråkaviken flera gånger denna sommar och kan rekommendera deras burgare. Eller bara en kopp kaffe om man så vill. Vi ses nästa sommar!


Österö – hemsida

2 kommentarer

 • annepauline

  Höstmarknader brukar vara trevliga. Nu har man börjat öppna upp här också för både det ena och det andra.
  Färsk nyrökt sik, det är gott det! Ibland annonserar affärerna här om nyrökt sik, pyttsan, det är som med de färska räkorna, fisken är minst en vecka gammal. Matt och torr. Det ser ut att vara en hel del kunderpå marknaden. Det är bra. Det är nyhetens behag nu när allt legat nere så lång tid.

  • Per

   Jo, jag antar att siken var relativt nyfångad, jag frågade inget om det, kusin var fullt upptagen med att expediera kunder, men någon veckogammal fisk var det inte. Saftig och fin.
   Jag skulle säga att det var fin stämning och jag varken såg eller hörde någon klaga eller uttrycka bekymmer. Det kanske kommer fler höstmarknader, vi får se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »