Allehanda

Musiken 2015

Jag har ett musikaliskt intresse, jag besöker konserter ibland, jag har Spotify i datorn. Spotify har försett mig med statistik för år 2015. Mitt lyssnande på denna Internettjänst.

Inte helt förvånad blev jag att Katarina Barruk är min favoritartist, följt av Leilia, Goat, Manou Gallo och Vasas Flora och Fauna. De två främsta albumen är Katarinas ”Báruas” och Vasas FoF:s ”Släkt med Lotta Svärd”. Jo, jag har lyssnat en hel del på den musiken senaste året, jag vet. Dock blev jag förvånad att Systraskaps ”Please let me be free” blev den mest spelade låten. Tvåa kom Katarinas låt ”Gieries nuartta sámiebáhttja” och Maia Barouhs låt ”Dakala”.

Konstig musiksmak? Tja, jag lyssnar på många olika slag av musik med Världsmusik i topp följt av svensk pop och folkmusik. 214 h har jag lyssnat på Spotify 2015 vilket blir hela 9 dygn i ett sträck och då till 646 olika artister och 1531 olika låtar. Låt vara att vissa har jag bara lyssnat på helt kort för att konstatera att jag hoppar vidare.

Själv skulle jag välja blues för visst lyssnar jag också på den musiken. Även en och annan gammal goding från 70- och 80-talen skulle jag placera högt men det är nog P2 Världen och Urkult som styrt mina val trots allt. Nästan inget svensktoppen och dansbandsmusik. Maxida Märak har jag också lyssnat på, låt vara i slutet på året, för att inte tala om Elin Kåven. Men de fanns inte med. Vad har jag glömt? Visst, Tomas Ledin har fått renässans hos mig, en otroligt duktig artist med som jag fattar folklig förankring. Och Kim Larsen, jo han fanns visst ändå nämnd i ett hörn av Spotify-rapporten. Och Sofia Jannoks nya låt ”We are still here”, så bra! Visst, inte att förglömma M.I.A:s ”Border”… nu måste jag sluta. Världen är full av bra musik. Vilken är er musik sistlidna år, artist, låt, konsert?

För att slänga in en kort teaser så kommer jag ganska snart att lyssna live på en av ovanstående artister.

[youtube=https://youtu.be/EVH0jvnaIqU]

0 kommentarer

  • Miss Philipsen

    Spotify har det mesta!
    Har också blandat musiksmak men lyssnar ofta på texten och tilltalar den mig så blir det den. Har nog bara varit på två konserter eller en för det var i samma show. Jag tycker det är lite jobbigt eftersom jag är ljudkänslig. Men det är en häftig upplevelse iallafall 🙂

    • PJ

      Spotify har det mesta och så snabbt tillgängligt. Några få sekunder så finns nästa artist i högtalarna. Visst, texten är ofta viktig, t.ex. Sofias låt ovan har ett budskap. Ibland är ljudet lite väl häftigt på konserter Jag brukar ibland filma delar av konserter och då kan det hända att kamerans mikrofoner inte hänger med vid för höga ljudnivåer. Men visst ger konserter något extra än att bara lyssna hemma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *