Allehanda

Var finns ny musik för mögliga öron?

Jag läste på Vasabladet webbplats att den musikaliska nyfikenheten har din topp vid 25 års ålder och därefter inträder en musikalisk förlamning vid 28 års ålder. Kan det verkligen stämma?

För sex år sedan när jag stiftade bekantskap med Urkult och den musik som spelas där fick jag en nytändning och började allt mera lyssna på folkmusik och alternativ musik i förhållande till vad jag mest lyssnat på tidigare: rock, blues och reggae.  Och en del svensk musik men inte så mycket dansband eller smörpop.

Visst minns jag de gamla godingarna från min ungdom och en bra bit in på 90-talet men sedan? Fast folkmusik, världsmusik och alternativ musik kanske inte räknas som förnyande? Kanske det skall vara senaste house, hipp-hipp-hopp-hopp och rapp eller de nyaste stjärnorna från USA?

Jag räknar mig som musikaliska allätare och tog lite på näsan när jag fick se denna artikel. Egentligen gillar jag all slags musik utom experimentell jazz och den värsta sorten av hårdrock typ death metal och likande. Fast experimentell jazz skulle va kul att kunna lire själv men lyssna, najaee, kanske inte.

Efter 28, då är man alltså en möglig föredetting vad gäller musik? Nej go, det håller jag inte med om! Jag lyssnar också på ny musik samtidigt som jag börjar fundera var finns egentligen senaste nytt? Kanske jag ligger några månader efter eller mera? Är det via streamade musiktjänster som Spotify eller är det från dansgolven i heta nattklubbar?

Så nu ställer jag frågan, var finns senaste nytt vad gäller musik av olika typer? Förr fanns ju topplistor på radion som Pop 63, Tio i topp, Kvällstoppen, Svensktoppen. Finns de kvar för jag lyssnar i inte på det längre. Nåja serien Pop63 och andra årtal är naturligtvis borta sedan mera än 50 år tillbaka men allt det andra?

Javisst ja, Vegatoppen, men det var inte direkt den som jag menade och En gåva i toner, ha, ha, kanske inte det heller. Och Radio Extrems skval har jag tröttnat på sedan länge.

Finns det idag något program på radion som spelar det absolut senaste på någon av alla de miljoner kanaler som finns i världen och som inte upprepar sig stup i kvarten? Eller finns andra kanaler? Ny musik, sådan musik som ligger steget före.

Jag vet inte hur många ungdomar som läser min blogg men kanske någon kan svara för jag antar att har man passerat 28 så vet man nada. Eller??

Nu blir det Amélie goes to Belgrad för hela slanten ikväll! Åminne som jag inte besökt på år och dagar.

[youtube=https://youtu.be/5t7ahfZhVS8]

Eller skall jag hålla mig till gamla väggprydnader typ ”Herren är min Herde, mig skall intet fattas” och Oskar den andra?

6 kommentarer

 • MacLindhe

  Trams! Som min svärmor skulle ha sagt. Artikeln är säkert skriven av en 20-åring som tycker 28 är dööööögammalt!
  Man möter ny musik som man tar till sig – eller inte – hela livet. Åker man inte på festivaler finns nyheter på Spotify man kan smakapå.

  • PJ

   Härligt! Vi 50-talister låter oss inte sättas i trånga lådor!
   Trams, jag kom att tänka på Carl Lidbom.
   https://youtu.be/a30ysyyuGLE

 • annepauline

  När jag läste ditt inlägg fastnade jag förstås på uttrycket ”…tog lite på näsan ”. Hahaa, bra uttryck! Möjligtvis har jag mögliga öron, jag är lite osäker där…

  • PJ

   Ja, är det så när man blir lite förnärmad?
   Bäst att du lyssnar på något nytt och då blir mera säker på öronens tillstånd.
   Jag föreslår följande. Grinar du illa är det risk att öronen bör ses över 😉 🙂

   https://youtu.be/aJOTlE1K90k

 • Erik Forsling

  Ditt första stycke. Nej det gör det inte, men det beror på vilken individ man vänder sig till. Många i min pre-generation kan bara lyssna på US-amerikansk 50-60-talsrock, medan andra i just min generation aldrig vuxit ur 70-talet, oavsett genre. 80-talet är fienden. Och så går det på, generation efter generation. Men det är inte generellt. Det vanligaste, och kanske naturligaste, är att stigfinnaren finner nya vägar – ibland motorvägar.

  Begrepp med prefixet ny glider runt bland dina resonemang. Gnuttan oklart definierat, men det kanske är avsikten. Är det, som ibland antyds, det absolut senaste nytt på musikfronten – vad det nu är – eller är det det nya man själv upptäcker? Jag gissar att du avser det senare. Men du problematiserar frågan genom din undran inför folkmusikens väsen, är den ny, eller är den inte det? Såklart är den bådadera, men om man nu vill vara exakt i frågan är det bara petimätern som vet svaret, och sådana orakelsvar är oväsentliga. Alternativ musik, vad är det egentligen. Ofta är det inmixad musik från utomeuropeiska världsdelar som moderniserats, och kanske mixats till s.k. världsmusik. Inget nytt. Afrikansk slavmusik slutade som blues – nu blandas afrikansk och asiatisk musik åter till något nytt. Bara att sitta still i båten. Och var finner man det senaste av det senaste? Överallt, eller ingenstans.

  En gång när mina barn var små hade jag skådat en sen Metallicakonsert på TV – jag lyssnar sällan på Metallica ska tilläggas – och satt på morgonen och lyssnade på Svensktoppen. En röst hördes: ”Du är konstig du farsan, på nätterna lyssnar du på Metallica, och på morgnarna på Svensktoppen.” Dr Jekyll & mr Hyde kändes det som att denna antydan ljöd. Redan där hade vissa paradoxala föreställningar cementerats i de ungas tankeorgan. Men det är inte sant. Den mest smöriga dansbandsmusik – om den är av rätt virke – kan dygnet runt smälta mitt hjärta, därför att jag ser bilder hellre än tankar. Mitt liv består ofta av bilder. Oftast behöver man ingen kamera. Om ingredienserna i pannan smälter ihop som en omelett stekt i gyllene smör är jag nöjd. Och minnets felfunktioner korrigerar allt till det yppersta, och för tillfället mest passande. Bättre än Photo-Shop. Kanske vi ska ta en musikpaus?

  Ett band som inte är nytt för mig, men var det för cirkus 15 år sedan är det explosiva scenbandet Gogol Bordello. Gypsy Punk från Balkan. Liten anledning är videon med ditt band från Vasa. Den var vacker, och jag kommer att spela den ofta, men här är det ett explosivt NY-band som kreverar. Jag har ”missat” dem live ett par gånger i Sverige. Tyvärr. Det finns många inspelningar av deras scenframträdanden – av olika kvalité – och dokumentärer, men att vara tillräckligt tuff för att här inte vilja bli ung igen räcker för mig. Nedanstående är halvtaskig, men expressiv.
  https://www.youtube.com/watch?v=tKcUA6ZcoTo Gogol Bordello I ever would like to be young again.

  Det där med ungdomar och musik är också lite eljest. Någon ung sommarjobbare på värmeverket reagerade när jag babblade om Gogol Bordello. Att jag kände till dem!, underförstått vid min ålder. Fördomarna går i alla led. Jag kan leva med det, och vi fick en pratstund. En gång när jag verkligen var fördomsfull var när en ung nästan färdig civilingenjör nämnde att han varit på Stockholms Jazzfestival, och jag blev häpen. Jodå, han gillade jazz, men hade ibland lite svårt när det moderna går över i att bara banka och slå på instrumenten. Jag har under åren flinat gott åt hans utläggning. Och nu tänker jag leende på dina ovanstående ord.

  Musikalisk allätare. Aldrig bekänner jag mig till den ordkombinationen. Men det har vi avhandlat förr. Tiden rinner liksom svetten, och ordflödet ökar. Kanske ska jag avsluta med ett par filmer av några som jag uppfattar som giganter, Rage Against the Machine. Också ett live-band. Aktivister med starkt socialt patos.
  https://www.youtube.com/watch?v=fI677jYfKz0&list=RD8de2W3rtZsA&index=3
  https://www.youtube.com/watch?v=8de2W3rtZsA

  Och du vet ju redan att jag också har en stillsam sida. Dan Andersson, Povl Dissing, och så många ytterligare. Du vet Dalälven kan såväl ligga i stiltje som forsa demoniskt. Nu lämnar jag eljest som står på mitt kladdpapper, Men det var såklart en sak till. Vad sägs om ett nytt pannkakskrig? Men det återkommer jag till.

  • PJ

   Med ny avser jag ”det absolut senaste nytt på musikfronten” vilket då också borde bli nytt för en själv. Med alternativ musik avser jag annan musik än mainstream; sådant som spelas mer eller mindre dagligen i radion, dansbandsmusik för att inte tala om låtvalet i österbottniska ”Firarsvängen” och finlandssvenska ”Det skall vi fira”. Maken till ensidigt musikval får man leta efter. Fast det kan inte du veta som inte har dessa kanaler lätt tillgängliga. Låt säga som så här: Alternativ musik, sådan musik som spelas i ”P2 Världen”. – Musikpaus? Njaeee, det tycker jag inte. Vad vore livet utan musik?

   Gogol Bordello? OJ, oj vilket ös. Säkert en 10-poängare i live. En mera rå musik i dina videoval denna gång. Jo, en sak: bara unga män i publikhavet framför scenen i sista videon. Hur tolkar man det?

   Ha, ha jag hade en liknande upplevelse den tiden jag jobbade som lagledare på Saab i Malmö. Jag nämnde väl vid något tillfälle att jag lyssnade på Dag Vag, Ebba Grön och liknande musik och det väckte förundran hos de yngre fast jag nu inte var lastgammal i förhållande till dem. Nästan så att jag hamnade på en piedestal.

   PS Jag tror mig ha funnit åtminstone en vettig kanal till ny musik. Jag får återkomma senare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *