Allehanda

Två bilder

Jag kom ikväll att titta på gamla bilder från byn och hur det såg ut en gång i tiden. De två bilder som jag tar med i detta inlägg är från 1960-talet. Intressant är att se vägarnas sträckning genom byn och hur öppet landskapet var. Inte alls så mycket buskar och skog som det är nu. Då fanns det djur som betade snart sagt överallt och det småskaliga lantbruket tog till vara mycket av växligheten som djurfoder, även buskar.

Skolgång vid byns skola upphörde hösten 1967 så troligen hade det gått barn i skolan ännu en kort tid innan bilden av skolan togs. Idag tjänstgör byggnaden som byastuga.

För den undrande om hur det står till med byn ikväll meddelas från högsta ort att temperaturmätaren visar -12 C. Brrr, vad kallt och till på köpet fungerar inte motorvärmaren i min bil. Brunte fryser.
Bron är nu åter öppen och vi äro evigt tacksamma för detta. 150.000 europengar kostade kalaset.

Vägen mellan Strandas kroken och bybutiken. Bild ur Martin Möllers samling.
Byskolan 1967 i mitten. Bakom syns Norrbyvägen och Kaalos. Bild ur Sven-Erik Bertlins samling.

14 kommentarer

 • BW

  Är det möjligen ” Malakt-Valdemar som kommer susande på sin Tunturi på väg till Nisses Livsmedel för att handla, 60-talet det var tider det. På tal om vädret, här i Dalarna snöar det och blåser en svinkall nordan just nu,kändes halt när jag åkte hem från jobbet halv tio.

  • PJN

   Det har spekulerats en del om vem som är mopedisten. Valdemar är ett förslag, Olin från Sandåsen är ett annat. Vid transformatorn kommer också en häst med kärra. Vem körde?

 • kicki

  Jag trodde först att det var ”sjyylar” där på åkern, men då jag förstorade bilden tycker jag mig se att det är ”höistöörar”. Också de är sällsynta numera.

  • PJN

   Höstörar kan ännu synas i begränsad omfattning på sina ställen men då är det nästan helt säkert att det är någon semesterfirare eller någon av de sista entusiasterna som varit i farten. Bönderna gör nog sig inte besvär med sådant. ”Sjyylar” är nog riktiga rariteter i landskapet. Länge sedan jag sett någon sådan.

 • annepauline

  Vilka härliga bilder! Jag vill kliva in i den översta bilden och knalla fram där på den krokiga vägen, heja på mopedisten, vem det än är, och kanske få skjuts en bit med hästen och kärran.

  • PJN

   Ja, tänk att få tillbaka bara en dag från den tiden och se hur det var. Då var man själva en annan människa och mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Vart for tiden?

 • plassin

  ” Inte alls så mycket buskar och skog som det är nu”Helt riktigt våndas över att granhäcken på skåne, växer över fornstora önskningar 🙂

 • tpo

  vet du när G och M-B byggde, det är väl hans sandbädd som syns ovanför skolan…kan det vara nån släkting till dej som kommer med häst och kärra…

  • PJN

   De byggde 1967, därav min datering av bilden. Hästkusken är svårare att bestämma. Vem i byn hade häst den tiden? Någon av dem måste det ha varit eller så var det en utbys men det är inte fullt så troligt.

   Mopedisten kan också ha varit en av Möllers pojkar. En tog kort och en körde moped. Hästen med kärra och kusk kom i så fall på köpet.

 • tpo

  nån av Möllers pojkarna låter troligt, Valdemar var av grövre sort, farsgubben din hadde väl häst, LN hadde ju hästar, årtalet på fotot vore bra att veta

  • PJN

   Det var flera i byn som hade häst så det är nog svårt att säga vem det är. Det går kanske att forska ytterligare i vilket år fotot är taget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »