Funderingar

Bildbehandling – fusk eller nödvändighet?

Jag bildbehandlar nästan alla mina bilder som jag tar med min systemkamera och min bloggkamera. Det vill säga jag tar bilderna i RAW-format från kameran och sedan ”framkallar” jag bilderna i ett datorprogram. I mitt fall Lightroom.

Det finns de som menar att detta är fusk. Jag anser däremot  att det är en nödvändighet för att få fram det bästa möjliga ur en exponering i kameran. Jag tycker till och med att använda kamerans automatfunktioner och förinställda program är att gå den lätta vägen och samtidigt missa att få fram intressanta variationer ur en bild. Jag skulle tro att de flesta seriösa fotografer idag bildbehandlar sina bilder.

Jag förstår mycket väl att många inte har intresse, kunskap och tid för att processa bilderna i datorprogram och det är helt ok. Man kan också få bra och intressanta bilder med en vanlig kompakt digitalkamera eller mobiltelefon direkt i jpg-format. Det beror på hur mycket tid och pengar man vill satsa för att få en bra bild. Snabbt och enkelt eller att få bästa möjliga bild tillsammans med experiment, kreativitet och personlig stil?

På utställningen ”It´s all in the details” i Jakobstad på Energiverket förra fredagen fanns en bild av Henry Peach Robinson, verksam fotograf på 1800-talet, där han kommer med följande mustiga uttalande: ”Det är fotografens förbannade plikt att försköna sina bilder”. – Jag är benägen att hålla med.

Egentligen tar alla digitala kameror bilden i RAW-format men det är ingen riktig bild utan ett råmaterial som sedan kamerans automatprogram tar hand om och presenterar i jpg-format, ett av de vanligaste ”synliga” bildformaten. Det är kamerans ingenjörer som då bestämmer hur bilden kommer att se ut beroende på vilken inställning man valt på kameran. Till exempel: auto, närbild (macro), landskap, fyrverkeri, kvällsbild, sport och så vidare. Framkallar man bilden själv från RAW i ett datorprogram bestämmer man mycket mera hur bilden kommer att se ut.

I Lightroom gör jag oftast några inställningar som standard: högdager, skuggor, vitbalans på vissa bilder, exponering, kontrast. Jag kan också göra beskärningar, räta upp horisonten samt ta bort fläckar och detaljer som stör men det finns så mycket mera som Lightroom kan stå till tjänst med. Många reglage att hålla reda på. Lightroom är också ett fantastiskt program för att organisera och hålla reda på ens bilder. Alla har vi väl varit i den situationen att vi inte vet var bilderna från svärmors senaste bröllop finns eller att allt är en enda röra i datorn.

Photoshop, detta utomordentligt fina och användbara program för bildredigeraren och bildkonstnären. Samtidigt används också Photoshop som skällsord för något falskt och manipulerat. Jag har grundkunskaper i Photoshop men några mera avancerade övningar har jag ännu inte provat på. Mest använder jag Photoshop till att ta bort grejor i bilden som stör.  Till exempel en halv fot i ena hörnet. Förhoppningsvis i ett av de nedre hörnen.

Man kan mycket väl manipulera och förändra en bild i Photoshop om man tillstår att den är manipulerad, förskönad eller att det tydligt framgår att så är fallet. Om man däremot i bilden klipper in en varg som håller på att äta upp katten och påstår att detta hände på riktigt alldeles nyss i trädgården, då är det bedrägeri. Det handlar alltså om syftet med förändringen. Görs en förändring i bilden för bedrägeri eller för förskönande och konstnärliga ändamål.

För mig är inte tekniken det viktigaste utan slutresultatet när man framställer en bild. Teknikerna är många. Bland annat måleri, textiltryck, vävning, teckning, genom bildbehandlingsprogram och inte minst fotografering där det finns en mängd områden. Bild framkallad från filmrulle i mörkerrum, bild direkt i kameran eller RAW från kameran som behandlas i bildbehandlingsprogram. Naturligtvis har man större chans att lyckas om man kan tekniken och har erfarenhet. Och som alltid, träning ger färdighet.

Att ha en bra och då ofta dyrare kamera, objektiv och utrustning gör det lättare att ta en bra bild med det är ingen garanti för få fina bilder. På samma sätt kan en duktig fotograf ta bra och intressanta bilder med en enkel kamera eller med en halvtaskig mobilkamera. Det kommer mycket an på kunskap, förmåga att se motiv och ljus samt kreativ förmåga hos fotografen för att få riktigt bra bilder. Själv strävar jag på så gott jag kan. Huvudsaken är att jag gillar det jag håller med och ibland får en och annan lyckad bild som jag är helt nöjd med.

Brukar du använda bildbehandlingsprogram för dina bilder? T.ex. för att göra beskärning eller ändra storlek på bilden. Det finns både gratisprogram och köpeprogram. I Windows finns bl.a. Paint som man kan göra en hel del med.

Detta är en annan version av flickan i dörren. Denna gång i svart/vitt jämfört med den kvadratiska färgbild jag hade i inlägget från Energiverket i Jakobstad den 7 mars. Vilken är bättre? Tja, smaksak. Originalbilden av flickan ”Gemma” är tagen av Tuija Lindström.

Här är fotografen Henry Peach Robinson med sitt uttalande.  Båda dessa bilder är tagna på utställningen ”It´s all in the details” på Energiverket i Jakobstad 6 mars. Bild på bild så att säga.  Mera om denna utställning finns på mitt inlägg Vilse i Jakobstad den 7 mars.


Vilse i Jakobstad – mitt inlägg den 7 mars

Photofiltre – ett bra och snabbt bildbehandlingsprogram som är gratis. Jag använder Photofiltre 6 Basic för vanliga enkla åtgärder. Till exempel för att ändra storlek på en bloggbild. Därför att Photofiltre är så snabbt.
Svensk språkfil finns. Ta bort den engelska eller franska språkfilen och ersätt den med svensk språkfil och starta om programmet.

MacLindhe Art – bildkonst framställt i Photoshop

4 kommentarer

 • Wesber

  Jag brukar bara ta skärpa på mina mobilbilder och beskära så inte ansiktena på mina barnbarn blir utlagda på tex instagram. Annars får det vara som det blir knäppt.

  • Per

   Idag har många mobiler väldigt bra kameror och tar jättefina bilder. Inte minst dina fina bilder på Insta visar det.
   Vid dåliga ljusförhållanden kan dock vissa mobilkameror inte prestera så bra.
   Klick, klick, det är bara att fortsätta! 🙂

 • Annepauline

  ”…bilderna från svärmors senaste bröllop …” Haha, du kan vara rolig du! Det där med bilder och bildredigering verkar som så mycket annat vara en ren vetenskap. Du verkar ha koll på det mesta. En annan bara slänger upp kameran, försöker få in motivet och trycker på knappen. De bilder som jag tycker är ”naturliga” och ”på riktigt” behöver ju inte alls vara det sist och slutligen. De flesta bilder i tidningar och dylikt är förmodligen behandlade på ett eller annat sätt.

  • Per

   Jo men tänk vilken katastrof det blir om man slarvar bort svärmors senaste bröllop. Speciellt om man fått förtroendet att vara bröllopsfotograf. Det gäller att ha koll på grejorna.

   Vissa saker inom bildredigering är lätta, andra är mera komplicerade. Själv har jag mycket att lära så jag är ingen expert. Photoshop är en hel vetenskap men man kan välja ut de verktyg och metoder man bäst behöver och köra med dem.

   Många, kanske flesta, slänger upp kameran och trycker av. Och bra bilder kan det också komma av det. Själv körde jag ett tag med metoden att ta många bilder, alltid blev det någon som blev bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *