Allehanda

Det bidde ingen resa, det bidde en tvättmaskin

Jag hade beslutat mig för att inte åka till Jokkmokk vintermarknad i början på februari eftersom jag besökte marknaden ifjol och tänkte att vartannat år är lagom. Jag körde ju bil dit för ett år sedan.

Men så ringde Vidar från Karleby Resebyrå och hade någon plats ledig i deras buss till marknaden och då vaknade intresset på nytt. Varför inte, det är ju en trevlig marknad och lite avkoppling mitt i vintern med två nätter på hotell i Luleå. Jag lovade ingenting då utan skulle fundera på saken och jag slängde också ut ett par trådar efter ressällskap, bl.a. på Facebook, men ingen nappade.

Idag kom dock beslutet att det inte blir någon resa till Jokkmokk, tyvärr, eftersom min tvättmaskin gick sönder i morse. Den har fört ett förfärligt väsen hela hösten – alltså när jag tvättat, annars inte – så jag har väntat att den skulle ge upp och det gjorde den i morse. Efter ett snabbt besök på Eriks TV i Vörå så var saken kirrad och nästa vecka kör de hem en ny tvättmaskin till mig. Hela 300 euro i rabatt, 50 %, så det gjorde mig misstänksam mot deras prissättning och rabatter. Men maskinen var av samma märke och format som den tidigare och den höll i 12,5 år så måtte den nya också göra det. Det var nog en bra affär, skulle jag tro.

Annars så håller inte maskiner och apparater speciellt länge nu för tiden. En mobiltelefons livstid är 2-3 år och sedan skall det köpas en ny. Förr höll en tvättmaskin i 20 år med lite reparationer men nu är det inte lönsamt att reparera en maskin för det kostar troligtvis nästan lika mycket som en ny. Så det blev en ny. Jag brukar annars säga att visar man näsan hos Eriks TV så visst kommer man ut med ett paket under armen. Nu för tiden ingår de i kedjan Veikon Kone.

Som om inte det var nog med tvättmaskinens sammanbrott så uppvisade också mina äkta Nokia gummistövlar, som jag köpte i tidig höst, ett stort hål i sidan. Hur i all världen har det uppstått? Inget jag märkt av. Maximal otur eller så har också Nokias välkända gummistövlar tummat på kvalitén och sällat sig till slit-och-släng-skaran. Vattenkokaren gav också upp förra veckan med läckage och söndrig knapp.

Inga fler söndriga apparater och tingestar det kommande halvåret, tack! Borde jag koka mitt tevatten i en robust kastrull på spiseln, sköta mitt byke med tvättbräda och eld under bykgrytan samt strunta i hålet i mina stövlar och fylla på med halm? Allt för att ha råd med en resa till Jokkmokk vintermarknad.


Jokkmokk vintermarknad 2019 

Jokkmokk vintermarknad – Resa med Karleby resebyrå. Det finns kanske någon plats ledig ännu?

En dag på Jokkmokk vintermarknad – Mitt besök  på Jokkmokk vintermarknad februari 2018

Bättre boende än så här bjuds nog av Karleby Resebyrå i Luleå under resan men visst har den gråa ladan ändå en viss charm i dimman igår?

Vägen norrut en gång i tiden. Här retirerade svenska armén  norrut  år 1808 i samband med slaget i Oravais på sin väg runt Bottenviken. Kanske inte lika rak väg då men i alla fall.

15 kommentarer

 • annepauline

  Vilken härlig bild på ladan! – Visst blir man sur när hushållsmaskiner lägger av, usch, så onödigt det känns att lägga pengar på till exempel en ny tvättmaskin, och ändå måste man. Man KAN ju tvätta för hand, men det känns inte riktigt som något alternativ nu för tiden. Nokias gummistövlar lär inte tillverkas i Finland längre och säkert tummas det på kvalitén. Perkele, kan man säga om det.

  • Per

   Oj, oj, där fick visst Nokias gummistövlar sig en riktig känga. Fast det stod stämplat Finland i sulan men utan Made in. Hur man sedan skall tyda det.

   Jag tänkte lite på dig när jag lade in bilden på ladan, att nu blir nog annepauline nöjd. Och det fick jag svart på vitt nu. 🙂

 • Erik Forsling

  Knack, knack på dörren till tillvaron som tycks börja bryta samman. Jag är inte riktigt klar med mitt svar på ditt brev, så jag smiter in en sväng här istället, mest för att hålla lågan vid liv. Tvättmaskinsfrågan verkar ha löst sig. Hoppas att de monterar maskinen också, och att montören är certifierad för ”Säker vatteninstallation”. Så heter det i Sverige, jag vet inte med Finland, men rimligtvis finns motsvarande. En ömsesidig garanti för att slippa vattenskador – och händer det är det inte din penningpung som ska öppnas. Förhoppningsvis.

  Visst går mycket sönder nuförtiden, men det beror väl också på vad man köper. Vill man ligga på topp får man nog räkna med dyrt skräp. Min simpla telefon har stått ut längre än de flesta, och redan den har för många teknikaliteter för undertecknad. Min urgamla dator traskar vidare, och sedan adventskalendrarna har avslutats har den likaledes slutat hyperventilera, för att sedan stänga av sig själv. Annars en bekväm funktion då, jämfört med trasslet med att stänga av en HAL 9000 i rymden. Jag laddar dock för att öppna lådan med den nya manicken den här årets första månad, dubbelansiktet Janus månad – min månad, men har också lovat mig själv att inte göra det innan jag röjt bordet där den skall trona. Det verkar ta tid.

  Vad gäller dina stövlar vet jag ju inte hur stort hålet är, men är det av modesta dimensioner borde väl en lagningssats för cykelpunktering kunna göra tjänst. Annars lite kraftlim och en anpassad bit innerslangsgummi till en cykel. Eller silikon, om du har en tub liggandes. Inte så estetiskt, men med stövlarna på har du väl inte tänkt att ge dig ut på catwalken.

  Jag har ingen vedspis, så jag får koka mitt vatten endera 1. på elektrospisen, 2. i eldrivna vattenkokaren, eller 3. i mikrovågsugnen. Alla tre alternativen tär på elnätet. Du har vedspis, och uppenbarligen en kastrull. Behöver jag säga mer? När det eldas kokas också vatten – och ett par justa termosar håller huset med tevatten hela dagen (om du inte konsumerar sagolika volymer). Energiförlusten blir minimal, säger magistern med pekpinnen.

  ”Jag brukar annars säga att visar man näsan hos Eriks TV så visst kommer man ut med ett paket under armen.” När jag såg mitt dopnamn fladdra förbi kanske det är dags att tacka dig. En tanke började slå rot. Jag med min ruttna ekonomi… Kanske borde jag öppna någon slags Erik-butik och skinna kreti och pleti, eller kereteer och peleteer som de benämns enligt Bibel 2000.

  Nåja, avslut. Till Jokkmokk tar du dig nog, bara du vill tillräckligt.

  • Per

   Säker vatteninstallation? Frågar jag min granne, som är fackman, fixar han detta säkert men nu är installationen så enkel att jag kan göra den själv. Bara ansluta vattenslangen till en färdig koppling, skruva runt och dra åt med skiftnyckel. Finito! Avloppet är ännu enklare för att inte tala om elen.

   Angående din nya dator skulle jag råda dig att starta den redan nu för att bekanta sig med den, göra eventuella inställningar och inloggningar samt låta uppdateringarna bli klara. Så att den är klar att använda den dag gamlingen ger upp. Kommer alltid lika olägligt, kan jag lova.

   Hmm, bordet. En massa grejor där? Har du duk på bordet är det bara att ta tag i alla fyra hörnen och lyfta till sidan, vips är bordet rakat. Eventuellt ned i en bananlåda som säkert kan erhållas från en affär i din närhet.

   Jag tror att jag idag skall försöka få tag i en reparationssats för gummistövlar. Bra stövlar annars och med foder invändigt. Värt att ge dem i en chans till.

   Vedspisen är värd sin vikt i guld, så det vill inte säga lite. Bra både för värme och för matlagning. Dock ej helt utan belackare i dessa tider när miljöbovar jagas högt som lågt. Utsläppen från en vedspis påstås förorena luften mera än tillåtet. Låt mig påstå att man då silar mygg och sväljer kameler! I tätort kan jag förstå att de behövs reglering men på landsbygd och glesbygd, bah, vi klarar oss utan byråkratin i frågan.

   ”Eriks Trivialt och Värdefullt (Eriks TV) – butiken som har det mesta du inte visste att du behöver”. – Bara att sätta igång med att förbättra ekonomin. Namn och slogan får du gratis av mig. Du har säkert sådant i din ägo som du själv glömt och som någon annan är beredd att betala en slant för.

   Helt riktigt, alla vägar bär till Jokkmokk. Det handlar om prioritering och just nu känns det bäst med besök vartannat år.

   • Erik Forsling

    Du bekymrar dig över min gamla Sherman, att han ska bryta ihop, men han håller ut. Värre är det med datorer som vägrar inse sina misstag, och vägrar bryta ihop på eget bevåg.

    Vad gäller datorer som kan göra misstag, men initialt vägrar att erkänna det, kommer här en instruktionsfilm hur man stänger av en HAL 9000 i tyngdlöst tillstånd. Människan möter världens mest ofelbara superdator, jämförd med människors tafflande, i en slutlig brytning.

    https://www.youtube.com/watch?v=UgkyrW2NiwM

    Naturligtvis ur Kubricks ”2001 – A Space Odessey” från 1968. Stor kulturupplevelse. Man riktigt lider med hur Hals medvetande sakta men säkert bryts ner till ett barns nivå.

    • Per

     Oj, ser här att det kommit in en hoper kommentarer som jag inte sett tidigare.
     Vilka krafter och vilken kapacitet denna superdator besitter vet jag ej men om man jämför de persondatorer som användes för 25 år sedan och de som finns idag så är det stor skillnad. Även handhavandet som var betydligt mera komplicerat och ofullständigt än dagens operationssystem. Ibland fick man t.o.m. gå in i DOS och skriva kod för att få det att fungera. Men detta var den tidens uppfattning om superdatorer. Stora som hus. Idag är de så små att de knappt syns och med enormt mycket mera kapacitet.
     Även gamle Sherman kommer att dö, då är det bra att vara förberedd!

  • Per

   Ja, kommentarer i en blogg är ju halva nöjet. Jag har förhållandevis många kommentarer medan det kan finnas bloggar jag uppfattar som större och bättre skrivna men som nästan inte har några kommentarer alls. Konstigt nog. Jag får tacka och buga för alla kommentarer som kommer in. Ytterst sällan är det negativa eller oförskämd kommentarer.

 • Kicki

  Vår tvättmaskin gav upp i somras efter 23 år! En Rosenlew var det, så naturligtvis blev det en till av samma märke. Numera är det ju digital styrning på dem, så få se nu hur länge det håller.

  • Per

   23 år? Det låter som en tvättmaskin av det gamla, pålitliga släktet. Vi håller tummarna för att den nya håller åtminstone 2/3 av den tid som den gamla höll.

 • Rose Helsing

  Ofta är det så, flera saker som går sönder på samma gång. Maskinerna är så bra, ända tills de går sönder. Mina gummistövlar har hållit vet inte hur många år, om jag säger 15 år så ljuger jag inte, ännu syns inga tecken på hål, men remmarna upp i börjar bli slarviga ?

  • Per

   Det har du rätt i. Tre saker åt gången brukar det vara som går sönder. Precis som när folk dör. Tre åt gången i ens närhet.
   15 år för ett par gummistövlar är bra. Sedan beror det naturligtvis på hur ofta och i vilka förhållanden man använder stövlarna.

 • Erika

  De två sista bilderna ser trolskt ut, och den sista väntar jag bara på
  att en stor älg med en enorm krona skulle korsa vägen och in i skogen igen.
  Ladan är verkligen så fin.

  På tal om tvättmaskiner, min hade dånat en tid när den centrufigerade,
  kändes som den skulle flyga i luften när som helst. Tänkte, är nog dags
  att införskaffa en ny. Detta var dec 2017, hade haft den i nio år och flitigt
  använd. Hittade en till ett förträffligt pris. De kom och bar upp den, det var
  som vi alla vet en riktig vinter 2017, med den effekten att Bing blev försenad
  av all snö som korkade igen vägar och annat. Har haft den nya maskinen lite mer än
  ett år, jag är helnöjd.

  • Per

   Det glädjer mig att du gillar bilderna! Dimma kan ge fina och lite dramatiska, för att inte säga mystiska bilder.
   Det var också centrifugeringen som gav ljud hos mig, ja, närmast som ett dån. Men också ett märkligt knirk när den rullade runt i låga varv. Kanske något lager?
   Vi hår hoppas att din nya maskin håller minst nio år. Jag antar också att du numera kan föra samtal i närheten av din tvättmaskin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »