Allehanda

I valet och kvalet

I republiken är det dags för val. Val av president bland 8 förhoppningsfulla kandidater. Den sittande presidenten, Sauli Niinistö, har inte trampat alltför mycket i klaveret och leder stort i alla opinionsundersökningar. Varför då alls gå och rösta?

Vad jag minns har jag röstat i alla politiska val jag har haft tillgång till. Om jag inte röstar gör jag någon annans röst mera värdefull och kanske avgörande. Lustigt är att vissa röstar inte på den som är närmast deras åsikter utan efter vem som ser ut att vinna valet. Ungefär som om det är viktigt att vara på den vinnande sidan. Det är en ståndpunkt jag helt lämnar till sidan.

Andra säger att de röstar för att ha rätt att skälla på politikerna när de sedan inte håller sina vallöften. Också en märklig åsikt. Jag menar, det har man väl rätt till oberoende vem man röstat på eller låtit bli att rösta alls.

Jag röstar på den som står min åsikt närmast och som också verkar vara en redlig och tydlig person. En kombination av politik och person.

Rätt kul att göra dessa olika valkompasser och valtester. Ibland är frågorna svåra att svara på men i detta val var det enkelt att ta ställning. De två valtester jag deltagit i är Radio Vegas och Vasabladets. Vid båda tillfällena fick jag en och samma kandidat på första plats, låt vara att vid den ena testen så kom tre kandidater på samma poäng. Oberoende av dessa valtester visste jag redan innan vem jag skulle rösta på och valtesterna bara bekräftade mitt val.

En annan sak är att den kandidat jag gillar minst kom sist i båda undersökningarna så där finns det inte mycket att hämta. Så man kan säga att röstningsmaskinerna hade relevanta och bra frågor.

Jag noterade också att sannfinländarnas kandidat Laura Huhtasaari var sparsam med att motivera sina åsikter. Det är synd för det hade varit intressant att läsa hennes utvecklade resonemang i diverse frågor. Kan det vara så att hon inte ser detta val som viktigt utan mera är till för att konsolidera sin ställning inom det egna partiet? Eller att hon anser att finlandssvenskarna inte är är en viktig målgrupp för henne? Jag antar att hon varit mera frispråkig i finska medier.

Hur som haver, rösta skall jag och det kanske redan denna vecka. Idag är det nämligen första dagen för förhandsröstning och den 28 januari är den första egentliga röstningen. Blir det inte majoritet för någon av kandidaterna i första omgången blir andra röstningsdagen den 11 februari.

Brukar ni rösta i olika val, kommunalval, riksdagsval, fackliga val, o.s.v.? Om inte, varför inte?


Vasabladets valtest 

Radio Vegas valkompass 

Då gäller det att välja och kanske svälja allt som kandidaterna bjuder på. Sedan får vi se hur magen mår.

5 kommentarer

 • Erik Forsling

  Erkänn! Inför val står du, men vad jag kan utläsa inte inför kval. I övrigt är inlägget inte mycket att kommentera, som jag ser det, eftersom vi har gemensamma åsikter hela vägen, i de fall där ett finländskt presidentval kan jämföras med ett svenskt parlamentsval. Och jag behöver inte ens fråga om vilken kandidat du inte tänker lägga din röst på.

  • PJ

   Ja, där har du rätt. Kvalet saknas denna gång för mig. Men det finns kanske andra som är mera tvehågsna och tar till sig rubriken?

   Kandidaten som jag absolut inte kommer att lägga min röst på, den som har jumboplatsen på min lista, är däremot ingen självklarhet som kan utläsas av mitt inlägg. Så där borde du kanske ändå ställa frågan!

   • Erik Forsling

    OK. Jag känner inte till alla kandidaterna, men jag känner mig trots allt övertygat om att du inte kommer att rösta på Laura Huhtasaari. Nu var jag fräck nog att ändå inte ställa någon fråga, utan presenterade ännu ett påstående. Ett påstående som du kan bejaka eller förneka. Sedan finns det säkert även ett antal andra demoner som du också önskar all världens väg.

    Hur som helst är det ju du som väljer, och jag har svårt att tänka mig att man i en demokrati överhuvudtaget kan rösta fel. Felrösta kan man bara göra i andras ögon.

    • PJ

     Du har helt rätt att jag inte kommer att rösta på Laura eftersom hon verkar vara stockkonservativ och långt ute på högerkanten, sannfinländare som hon är. Bl.a. gillar hon Trump och svenska språket anser hon orsakar byråkrati och ineffektivitet. Eftersom frågan inte är ställd så framkommer inte heller vem som är på sista plats.

     • Erik Forsling

      Helt perfekt. Jag vet med största sannolikhet inte heller vad individen står för. Där går en valhemlighet i graven – om ingen annan axlar min mantel. Lev väl P.J., och du kan ju inte rösta fel, enligt min tes ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »