Urkult

I väntans tider

Idag är det exakt en vecka tills Urkult börjar och nu håller jag stenhård koll på vädret framöver. Den första 10-dagars-prognosen lovade regn på torsdagen (1 aug) som är första festivaldagen men redan nu ser det bättre ut. Allt kommer att bli bra!

Tältet har jag provat och allt fungerade perfekt. En halvtimme tog det att sätta upp det och 8 minuter att plocka ned det. Ena tältpinnen har dock en skada. Den har inte den spänst och styvhet som fordras och risken finns att den pajar helt trots att jag tejpat den med silvertape.

Det hela löste sig dock. Jag satte in en annons på Findit.fi och efterlyste en tältpinne. Tanken var att folk har tält som fått hål eller annan skada och därmed skrotat tältet medan tältpinnarna brukar bli liggandes. Och jovisst, jag fick napp i Vassor. Där fanns den tältpinne som jag behövde till ett pris som jag själv satt.

Pinnen fanns hos en familj med flera barn vad jag kunde se. En av töserna kom fram vid avhandlandet, kanske lite nyfiken. Mor i huset frågade henne: Har du hälsat? Det tycker jag är en bra inställning, att lära barnen att hälsa och föra sig. – Jo visst, vi hälsade med ett enkelt hej.

Sämre har det gått med mina affischer för Urkult som jag satte upp. Den jag först satte upp på Tesses Café försvann men den andra finns kvar vid ytterdörren. Jag lämnade också in affischer till biblioteken i Jakobstad, Nykarleby och Vasa men de kom inte upp alls  eller så försvann de lika snabbt. Märkligt! På det ena biblioteket dröjde det med uppsättningen och när jag sist gjorde ett besök för att få upp affischen påstod damen bakom disken att någon städat bort min affisch! Ni kan tro att jag blev rejält besviken och arg. Städat bort?

Jag förstår att det finns konkurrens om utrymmet men då kan de åtminstone säga som det är, att de inte kan ta emot affischen eller att de bara sätter upp lokala affischer eller vad de nu har för policy. Det har jag förståelse för. Av de fem affischer jag beställde är en uppe. 80 % for katten i arslet, som salig mor skulle ha sagt. Det blir nog inte fler gånger jag vänder mig till biblioteken i landskapet i detta ärende.

Annars går jag i väntans tider och räknar ned. Det verkar att bli mycket folk med tanke på att de flesta campingplatserna ser ut att vara fullsatta men jag hoppas ändå att jag hinner få min favoritplats bredvid granen. Dock tror jag att den som riktigt vill kommer att hitta sin plats i Näsåker nästa vecka även om det blir fullt. Finns det hjärterum så finns det stjärterum och hjärterum det finns det mycket av på Urkult. Det är det som är Urkults varumärke!


Urkult 2019 – Länk till min Spotify-lista där jag har ett urval av den musik som jag hittat på Spotify och som kommer att spelas på Urkult. Redan nu över 200 följare.

Urkult – hemsidan

Tältet är testat och klart. Friherren är också i det närmast klar.

Urkult uppmanar att undvika engångs-bestick  och att ta med sig egna redskap. Och som en tanke så fick jag förra veckan en kåsa som kommer att få följa med till Näsåker denna sommar.

Få se hur många små klisterlappar det kommer upp från Finland iår?

8 kommentarer

 • Erik Forsling

  Se där, du är alltså en lagandets Kära K-reparatör. Tejp, detta universalmedel i vårt moderna samhälle. ”Ena tältpinnen har dock en skada. Den har inte den spänst och styvhet som fordras och risken finns att den pajar helt trots att jag tejpat den med silvertape.” Varför inte reparera med en rörstump av rätt diameter? Ett stolt minne jag har från Kära Ks och mitt 25-åriga samliv, med tre barn i bagaget, bl.a i ett krassligt byggt studentområde är när hon i ett ovanligt affekterat gräl kastade vår dammsugare efter mig. Hon missade, men väggen där den landade var ramponerad, liksom ett bakhjul på sugmaskinen.

  Kriget bara stannade av. Under tystnad såg såg vi varandra i ögonen. Kanske vi skrattade tillsammans, jag minns inte. Men K.s. kommentar är i min värld obetalbar: ”Tror du det går att laga med tejp?”

  Men det finns numera så många olika sorters tejp. Gaffatejp är mycket potent, för att stanna på toppen.

  Jag berättade ovanstående skröna för en något yngre kvinnlig kollega på en arbetsplats vi gemensamt tjänstgjorde vid, och hon kunde enbart krypa till korset med att ha kastat en fjärrkontroll efter sin make. Där växte Kära K. ytterligare.

  • Per

   Men visst måste man först prova på att laga när något går sönder eller när något inte fungerar som det skall. Och det mesta går att laga med silvertape även om det säkert finns mera avancerade produkter. Däremot tvivlar jag på att ett hjul på dammsugaren går att laga med ovannämnda tape. Möjligen kunde väggen repareras med tape. Hihi, det hade varit roligt att vara ett möss i hörnet när dammsugaren kom flygandes.

   Hmm, en sådan lämplig rörstump är inte helt lätt att hitta i brådrasket. Nu fick jag relativt enkelt en helt fungerande tältpinne för en billig peng. Nöjd och glad.

 • annepauline

  Där fick jag mig ett gott skratt åt Eriks historia. Vad skulle man ta sig till utan tejp? Silvertejp har räddat mången nöd, har för mig den kallas Jesustejp i Österbotten. Här var det 32 grader varmt igår, det blir säkert lika varmt idag. Puh, jag lider i värmen. Så varmt lär det inte bli i Urkult. Men man vet aldrig, då lär det bli ”hot, hot” i tälten.

  • Per

   Ja, det var en god historia. Jesustejp har jag också hört men varför det heter så vet jag inte. Kanske något att forska i?
   Nej, +32 vill jag inte ha på Urkult. Utan skugga från träd blir det olidligt varmt i tält. Som tur är har jag reserverad plats i skogen varför det mesta av tiden ändå är relativt behagligt. Och blir det regn är det fint att kunna spänna upp en presenning över tältet med linor till träden.
   Här lovas också +31 ett par dagar. Tur att man inte behöver jobba!

 • kalle

  vad är det för skilt med dessa tältpinnar, jag har kastat alla medföljande pinnar, och gjort nya av 6mm:s kamstål

  • Erik Forsling

   När jag här fick lära mig begreppet jesustejp kändes förklaringen självklar, den dök upp i huvudet redan innan jag läste din fundering. Tejpen som räddar och frälser oss nödställda människor. För många människor är gaffatejp och plastic padding nästintill religiösa begrepp, närmast kultföremål.

   Men man kan inte bara tänka själv, för att sedan lägga fram sin tes som sanning, det gäller att kontrollera också. Här följer ett adekvat citat:

   ”Jesustejpen frälser Finland
   I Finland fick jesustejpen sitt stora genombrott på 1970-talet. På några år blev tejpen grundutrustning i de finländska hemmen och bilarna. Intressant nog har den aldrig tillverkats i Finland, utan all silvertejp importeras.

   I Finland är tejpens kanske populäraste smeknamn just jesustejp. Institutet för de inhemska språken ger två förklaringar till det smeknamnet. Den första, och brutalare, är att det inte skulle gå att hänga upp någon på ett kors med bara spik, det behövs tejp också. Den andra, kanske mera troliga förklaringen är att tejpen gör under, precis som Jesus.”

   https://svenska.yle.fi/artikel/2017/08/13/jesustejp-silvertejp-ventilationstejp-kart-barn-fyller-75

  • Per

   Med tältpinnar avser jag de långa spröt på 3-4 meter dygt som håller uppe tältet. Två stycken över själva tältet och ett över ingången. Sedan har du rätt i att de korta pinnar som fäster tältet till marken är de som kanske är de ursprungliga tältpinnarna. De brukar ha en förmåga att försvinna men de flesta har jag kvar. Skulle de bli för få finns nya att köpa för de ganska så lika i form och utförande. Om man inte som du gör dem av kamstål.

 • Per

  Det blev lite huller om buller men här kommer ett svar till Erik 26 JULI, 2019 KL. 20:50.

  Med andra ord ett undrens tejp? Kan så vara. Silvertape/jesustape är väldigt användbart och finns alltid med när jag far till Urkult eller är ute på road trip. Plastic padding är rena gipset för en gammal bil med rosten frätandes här och var.
  Jag kom att tänka på den första bilen som jag ägde, en Ford Cortina årsmodell -68. Den fick så småningom två knytnävsstora hål strax bakom strålkastarna på bägge främre stänkskärmar. Rostangrepp. Jag löste det med att sätta två stora klistermärken föreställandes en blomma över hålen. Det körde jag omkring med i flera månader. Lite grann flower power. Jag hade lika gärna kunnat använda silvertape, det hade varit mera slitstarkt men mera avslöjande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »