Allehanda

I TV-djungeln

Vad göra en gråmulen måndagsmorgon i oktober när temperaturen ligger kring noll, snöflingor dalar ned, om än i ringa mängd, och inget speciellt ligger på utan dagen är ganska fri att spendera. Titta på TV?

Som bekant är jag ingen stor TV-tittare men ibland får jag ett skov och kollar ett och annat på TV. Det kan räcka med ett program men ibland kan tittandet pågå i flera dagar. O nej, inte hela dagarna utan några program per dag. Sedan kan det ta veckor tills nästa gång.

Ny teknik är hela tiden på gång och snart kommer vi att se enbart s.k. HD-sändningar. Nåja, det är gamla nyheter och jag tror det är ganska få som idag har tjock-TV med digibox.

Istället får vi bliga på annonserna för TV för att skrap oss i huvudet över tekniska nymodigheter. Den ena modellen finare, större och dyrare än den andra. Samtidigt är nog vissa modeller mycket billiga jämfört hur det var i TVn:s barndom när en TV kunde kosta ett halvt skogsskifte. Power, elektronikkedjan ni vet, hade stor annonsbilaga i söndagens Vasabladet och som flaggskepp på första sidan lockade de med en 55” TV för 399 europenningar. Det är inte så dyrt kan tyckas men vill man slå på stort kan man också få en 75” för hela 1799 euro.

Ja, så var det de tekniska specifikationerna och finesserna som omtalas i annonserna. Till och med jag, som räknar mig som ganska teknikkunnig och påläst, får ta mig en funderare. Vad betyder ”Ultimate UHD Dimming-teknik”, ”Metal One Remote-fjärrkontroll”, ”Direct Full Array Plus”, ”Quantum HDR 1500”, ”Quantum Processor 4K”, ”NanoCell-skärm”, ”200 Hz CMP-bildförbättring”, ”Active Moton 400”, ”Apple TV och Airplay 2”, ”Supreme UHD Dimming” och ”Full Array Dimming” för att ta de termer och finesser som skall locka oss att slå till och gå hem med ett paket under armen från Power. Två apparater var ”Perfekt svart” men vad betyder det? Och detta är väl bara småpotatis jämfört med att på riktigt gräva ned sig i specifikationer.

Jag menar, ge dig i slang med en försäljare på stora affären som har i skallen att sälja på dig senaste supererbjudandet, när du står där och känner dig dum och inte har full koll på begreppen. Är det verkliga prisvärda egenskaper din påtänkta TV har eller är det en massa lull-lull som kostar mera än det smakar och som du kanske inte alls har någon nytta av? Bakom alla dessa bokstavskombinationer och fina uttryck kanske det inte alls finns något annat än standardgrejor en modern TV bör ha? Här känner jag verkligen att det finns läge för en kvällskurs eller åtminstone en gedigen föreläsning om TV-köpandets djungel.

Ett vet jag dock, idag bör en TV har anslutning till Internet därför att där finns så mycket att hämta som kan ses i TV med stor bild och kanske ansluten till en hemmabio eller, som det står i nutida annonser, en Soundbar, som ger det perfekta ljudet. Inte minst därför att snart kommer jag att publicera min Urkult 2019-video på YouTube. Just nu håller jag på att jobba med den men det tar sin rundliga tid och är inget som är gjort på några timmar.  – Jag kom plötsligt på att jag har mer än nog att fylla min dag med!

Ja, så här såg det ut och kändes i morse när jag påbörjade detta inlägg. Nu tittar ändå solen fram lite grann.
Vad skall du göra idag/ denna vecka? Köpa ny TV eller har du något enklare göromål på tapeten? Eller skall du tapetsera?

6 kommentarer

 • annepauline

  Hahaa, nu fick jag ett gott skratt. Precis så där är det när man ska köpa en dator eller en telefon eller vad som helst, en massa tekniska data radas upp och man ( läs jag ) fattar absolut ingenting. Senast skulle jag köpa en sån enkel sak som en ny elektrisk tandborste. Nog tusan var det en massa konstiga beteckningar där också ”…du kan med xxxx xxx koppla tandborsten till en app i mobilen så du ser hur du borstar…” ”Dental pro XXX tar bort 80 procent mer tandsten…” Jaha? 80 procent av vad då? Att inte borsta tänderna alls? Jag undrar vem som verkligen använder alla dessa så kallade finesser och har man verkligen någon nytta av dem? – TV har jag inte sett på sedan Magnus Härenstam höll i programmet Jeopardy. Måste vara närmare tjugo år sedan.

  • Per

   Hahaa, nu fick också jag ett gott skratt. Har du inte sett på TV sedan storhetstiden för Magnus Härenstam som programledare i Jeopardy? 20 år, då slog du mig rejält med mina futtiga veckor eller någon enstaka månad. Eller jo, morgonstudion brukar jag titta för nyheternas skull. Så lite fuskar jag.

   Dator har jag inget större problem med att välja men så är det tandborsten som är problemet. App för tandborsten låter avancerat. Ser hur du borstar….? Finns det kamera inbyggd så att man kan se i mobilen hur den surrar på i alla vinklar och vrår? Jag tror jag håller mig till en vanlig manuell även om jag hört att el-tandborstar skall vara effektiva.

 • Erika

  På tal om el-tandborste kom jag och tänka på
  reklamen:jag trodde mina tänder var rena men,
  min tandläkare sa..nej det finns plack mellan tänderna
  och så kom lilla el-tandborste upp i luften osv. Kan dessa fraser
  utantill.

  Tv-program, det enda som det finns uppsjö av är dessa iq-befriade
  realityserier. Hur kan man bara tänka tanken att sända skitdynga
  av detta slag? Vem i hela friden får någon behållning av sådant, jo
  de som är på samma våglängd som programmet, de utan
  hjärninnehåll. Har sett enstaka trailers innan jag hunnit greppa
  fjärren och få bort skiten från både ögonen och tv-rutan.

  Henrik Ekman som bakgrundsröst i naturprogram är en ”lisa
  för själen” Discovery – The The Last Frontier är ett program som
  verkligen går hem i stugorna efter vad jag hört av vänner och bekanta.
  Några enstaka program finns men ack så få gällande tv.
  Har tittat på YouTube under väldigt lång tid på Shawn James.
  En beundransvärd person ur alla synvinklar. Länk skickas med
  för intresse kanske! 🙂

  https://www.youtube.com/channel/UC5L_M7BF5iait4FzEbwKCAg

  • Per

   Realityserier är inte heller min genre. Det är ungefär som att titta på en sällskapslek som man själv inte deltar i. Möjligen kan man tänkas ha någon personlig favorit bland deltagarna men själva programidén tilltalar mig inte. Och jo, Discovery – The The Last Frontier är bra, mycket bra, även om jag inte följer serien.

   YouTube har seglat upp som den stora underhållaren på senare år. Det finns inte bara skakiga och suddiga amatörvideos utan kvalitén har verkligen gått upp hos de som är vloggers. Hos många är de rent av proffsproduktioner. Sedan kan man också se betalfilmer, något jag ännu inte har testat. En film jag har på funderar på att se via Google är ”Still Alice”. Plus alla ryska krockfilmer och folk som gör bort sig. ha,ha En salig blandning men det är bara att välja och vraka.

   Shawn James fick jag upp ögonen för helt nyligen via Jonnas blogg. Jag har inte hunnit titta så mycket ännu men vintern är lång. Prenumererar nu på hans kanal. Förresten, jag borde kanske göra ett inlägg om mina YouTube-prenumerationer.

 • Erika

  Krockfilmer från Ryssland, vem har inte sett dom. Hade bilister kört så i vårt
  land hade ingen vågat sig ut i den trafiken. ”Still Alice” har jag på DVD, en sevärd
  film som är mycket bra. När det kommer till de senare realityserier med fylla och
  bokstaven 6… är mest det jag syftade på. Intriger och alla på alla. Ungefär
  så.

  • Per

   Aha, de realityserierna har jag förskonats från.

   Att det finns många ryska krockfilmer beror till en del på att många filmar sin åkturer med videokamera för att använda vid eventuella trafikolyckor som bevis. Och då fastnar naturligtvis också andras olyckor på film. Jag tror också alkoholen är en stor orsak till olyckor i Ryssland. Medellivslängden var år 2016 över 12 år lägre i Ryssland än i Sverige. Det är ganska mycket. Och enbart för männen var det ännu mera, 16 års skillnad mellan männen i Ryssland och i Sverige. Så det är kanske inte konstigt att det händer mycket i trafiken där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »