Livet på landet

Falska skyltar

Ibland blir jag irriterad. Kanske inte arg och upphetsad men djupa suckar komma och greppet om ratten hårdna. Jo, jag har tuggat ämnet tidigare. Varför kan inte folk hålla jämn hastighet på landsväg? Det finns ju ofta farthållare i bilen. Varför håller inte folk avstånd i köer? Varför slarvar många med att använda blinkers? I tid!

Igår kom ytterligare ett irritationsmoment med i bilden. Vid vägbyggen är ofta farten nedsatt, ibland förekommer trafikljus som reglerar trafiken. Bra så, de som jobbar med vägbyggen skall naturligtvis ha trygga arbetsförhållanden. Men varför plockar de inte ned skyltarna med hastighetsbegränsningar (eller täcker över dem) när arbetet är färdigt för dagen och inget annat påkallar nedsatt hastighet från det normala. Senaste tid har det förekommit vägarbete både på motorvägen norr om Vasa och vid Vassor fjärdsända och där syndas det ofta mot detta.

Inte en maskin eller vägjobbare så långt ögat kan nå, inte heller annat störande. Ändå kan skyltarna med hastighetsbegränsningar sitta uppe hur länge som helst. Detta gör att bilisterna tappar respekten för vägbyggen och nedsatt hastighet förbi dessa. Finns det hastighetsbegränsning och annan skyltning skall det finnas fog för detta och inte på grund av bekvämlighet och slarv.

Annars blir det som igår. 50-skylten satt uppe på normalt 80-väg men många körde förbi i både 70 och 80 km/h därför att vägarbetet var avslutat för veckan och framkomligheten var perfekt. Inte en kotte syntes till. Nästa gång finns det kanske ändå en kotte där någonstans som ingen uppmärksammat och så är olyckan framme därför att farten var för hög på grund av att respekten för hastighetsbegränsningar naggats i kanten. Någon trodde att det var fritt fram därför att så brukar det vara med dessa skyltar vid vägbyggen över veckoslutet.

Såja, nu var det sagt!

50-skyltar uppsatta men inte minsta skymt av vägbygge förutom några koner längre fram på betryggande avstånd från körbanan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.