Allehanda

Vår förunderliga, transportabla värld

Jag beställde en extern hårddisk på nätet förra söndagen. Pixmania blev den som mottog min order och 3 TB var storleken på HD:n. Snart nog fick jag ett trackingnummer via e-post med vilket jag kunde följa hårddiskens färd från lagret. Färden gick från Würzburg i Tyskland till Frankfurt och Köln. Följande dag fanns den på Charles de Gaulle i Paris med fortsatt färd till Stockholm för att igår dimpa ned i republikens huvudstad. En liten stund efter att jag idag kom hem från Saltgruvan körde en budbil in på gårdsplanen och jag fick ta emot ett paket på kanske dryga kilot. Allt detta snurrande runt i Europa till det facila priset av 4,02 europenningar för frakten. Hur är detta möjligt? Jag menar: det är ju ingen kort sträcka den tillryggalagt och en stor del av färden gick med flyg. Vad kostade inte enbart budbilen som kom körandes för slutlig leverans?

Tidigare i veckan såg jag en annons från en av provinshuvudstadens köplador där de bjöd ut en extern hårddisk med betydligt mindre kapacitet vilken betingade ett pris per GB som var mer än dubbelt så högt som den jag nu köpt och detta trots att den förbrukat bra mycket mera energi och arbete i transportbranschen än om jag handlat lokalt. Ok, naturligtvis blir GB-priset lägre i en större hårddisk men ändå.

Från det ena till det andra: när gjorde du senast backup (kopior) på dina filer i datorn?

bonnstan skellefteå
Som kontrast till vår moderna, tekniska, transportabla värld visar jag en bild på ett fönster på en av de gamla kyrkstugorna i Bonnstan i Skellefteå. Detta var den tidens windows för långväga kyrkobesökare.

4 kommentarer

 • kicki

  Pixmania är en bra sajt som även jag använt för diverse teknikprylar. Numera behöver man inte köra land och rike runt för att införskaffa vad som behövs. Bra för oss som bor ute på vischan och försöker spara på bensinkostnader.

  • PJN

   Ja, har man bara ro att vänta några dagar så har man det mesta på posten eller till och med hemkört till dörren. Det var bara kostnaden som förvånade mig och att ett paket fordrar sådan ruljans innan det är framme.

 • kalle

  hittills har jag klarat mej med multitronic och gigantti, garantiproblemen är lättare att hantera där än i tyskland tex. betalar gärna några tior extra för det. 3TB…hmm…nåjo du tar väl i raw format, men mina ögon klarar inte av alla detaljer i en jpg bild, så varför raw då…

  • PJN

   Jag tar ofta bilder både i RAW och jpg-format. RAW därför att jag efteråt kan göra en hel del inställningar på bilden som inte går att göra på jpg:n. För det mesta tar jag sedan bort RAW-filerna när jag är nöjd med resultatet. (är det i alla fall tänkt) Men jag också av andra orsaker behov av stora hårddiskar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »