Livet på landet

Mot ljusare tider, vad det lider

Tänk, redan har en månad gått sedan midvintersolståndet (21 dec.) med en dagslängd (mellan solens uppgång och nedgång) av 4 timmar och 34 minuter på denna breddgrad. Idag är solen uppe 6 h 24 min. Inte långt från 2 timmar längre dag och fort går det nu för herr Sol att förlänga dagarna. Vi går mot ljusare tider och det tycker jag mig märka redan nu i verkliga livet. Kring jul blev det mörkt strax efter 15 på eftermiddagen, idag kan man vara ute och skotta snö ända till närmare halv fem utan belysning.

Snö har jag minsann fått skotta men inga stora ansträngningar ändå för det har inte kommit så mycket per gång och snön har varit lätt när det har varit så kallt. Som lägst -19,1 C men bara några kilometer längre bort på fastlandet har det varit betydligt kallare. Så snöskottningen har nästan varit ett nöje. Så klar och frisk luft och garanterat myggfritt.

I måndags var det som kallast men också som finast för solen sken och snön gnistrade och allt var så bra. Tänk att en måndag bara få sätta sig i bilen och åka runt i landskapet och knäppa någon bild här och någon bild där. Att vara friherre har sina fördelar. Utan tvekan bjuder vintern på fina fotomöjligheter. Är det inte sol och vita vidder kan det vara strålande månsken mitt i natten som ger drömska, nästan overkliga stämningsbilder. För att inte tala om blodmånen häromdagen men den missade jag. Visserligen stod jag på pass klockan 07:13 när den skulle vara som mest röd och visst såg jag den men ack en molnslöja kom naturligtvis just då och förtog den mesta effekten av solens, månens och jordens positioner just denna morgon.

Nåja, jag har inte tidigare lyckats så bra med månfotograferingen så jag hade inte så stora förhoppningar men försöka duga. Istället blir det några bilder från i måndags och det är väl inte så dumt heller. Ack vi lever i en härlig tid!

Vit vinterväg med blått tak

Ett härligt slott som tyvärr ingen verkar bo i.

Longhornen med sin lurviga pälsar verkar inte ha något problem med att vara ute i kölden.

Och tittar där lyser solen bakom kröken!

2 kommentarer

 • annepauline

  Man märker att det är längre ljust på eftermiddagen och det ljusnar tidigare på morgonen. Så skönt, ännu en gång! Tänk om det ”ruckas” så att vi får ständigt ljust eller ständigt mörkt här i Norden?
  Vilket härligt hus på din bild. Synd om det står och förfaller, men det verkar gå spår där, någon kanske ser efter huset? – Härliga maffiga djur de här Longhornen. Är de sällskapliga av sig?

  • Per

   Vi får nog vara glada åt våra årstider här i Norden. Både långa, ljusa sommarnätter och långa mörka vinternätter. Speciellt det sista har jag nytta av i min hobby. Och visst är det härligt i slutet av januari när man verkligen märker att dagarna blir längre.
   Jag kan tänka att någon från grannhusen kört där för husen står ganska tätt. Kanske någon granne som också äger detta hus. Men ett präktigt hus är det som verkligen skulle behöva sättas i stånd och bebos av en familj.
   Hur Longhornen är till humöret vet jag inte och jag vet inte heller om jag vågar testa med en tur i hagen. Jag är ju inte någon tjurfäktare, om det skulle behövas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.