Språk/Språket

Berättelse

Berättelse, ett ord som allt oftare dyker upp i språket. Det skall finnas en berättelse i allt viktigt, om det så är en bild, debatt, konstverk till, ja just det, en berättelse. Har ni lagt märke till ordets allt tätare förekomst inte minst i TV. Är det ett nytt modeord, eller rättare sagt användning av ordet, och vad betyder det? Varifrån kommer det?

Jag fortsätter alltså att spinna lite på den språkliga tråden i detta inlägg.

Till exempel har en av studiovärdarna för SvT:s Morgonstudion, Ted, vanan att uppmana: Berätta! om det så gäller en gäst i studion, en reporter på gatan eller ute i världen. Jag tycker inte alls att denna Berättelse-företeelse var lika vanligt förekommande för bara ett par tre år sedan. Eller vad tycker du? Är det bara jag som observerat ordets mera frekventa användande eller är jag bara efter min tid? Eller inbillar jag mig?

Många kvinnliga bloggare som fött barn vill gärna komma med just sin förlossningsberättelse. Ordet förlossningsberättelse består av två delar varav slutdelen ”berättelse” i många fall kunde lämnas bort. Det känns som om ordet berättelse/berättande har fått en ny, förbättrad status och används därmed i alla möjliga sammanhang.

Kan man säga att en berättelse är ramar och sammanhang för en utökad förståelse? Eller är berättelse samma som kontext? Som du ser så har jag många frågor och få svar.

Det sägs att en bra bild har en berättelse. Vad menas då? En bild är väl statisk och en berättelse rörlig; det händer något. Möjligen kan man tänka sig att bilden framkallar en berättelse hos betraktaren, en fortsättning utanför bilden som bildmakaren triggar genom komposition, motiv och ljus. En berättelse som är betraktarens frågor, fantasi och tolkning. Det betyder också att en bild kan ha många berättelser.

Ett lite luddigt inlägg om ett ord och fenomen som åtminstone jag finner intressant. Det jag söker är en definition av ordet berättelse som går utanför de vanliga betydelserna som skildring, novell, historia, saga, redogörelse, rapport.


Att arbeta med hållbar utveckling i förskolan – Linköpings Universitet. I denna text finns just ett sådant exempel som jag förundrar mig över. Vad betyder följande uttryck ”Världen  behöver en ny berättelse”?  Är det en (1) berättelse eller är det något annat?

Finns det en berättelse i denna bild från år 2013 i Amsterdam och vad är då den berättelsen enligt din mening?

2 kommentarer

 • Sitter Jane d.y.

  Ordet ”Berättelse” är ett modeord, som blev trendigt för kanske tre, fyra år sedan. Ungefär då kom jag i kontakt med ordet. Om du vill fånga lyssnarens intresse, så ska du framföra det i berättande form. Många föreläsare använder sig av det idag, vissa med stor framgång medan andra lyckas sämre. Det krävs en del för att få till en intressant berättelse.
  I och för sig, så är det just vad du gör i din blogg. Du funderar på en sak, ett ord och plötsligt har du en berättelse. Ibland en kort och koncist berättelse, ibland en längre. Du kan fortsätta med dina berättelser, speciellt kring jul behövs några intressanta berättelser.
  Hups, samma berättande ord i många meningar efter varandra.

  • Per

   Då är jag inte ensam om att uppmärksamma ordet berättelse, vilket jag var lite rädd för. Att vara en god berättare är en stor konst och icke allom given. En god berättare kan underhålla hur länge som helst och även få fram ett budskap.

   Jag tänker också på ordet berättelse i en mera vid betydelse och som jag inte har helt klart för mig. Exemplet i länken är en typisk sådan situation där ordet berättelse närmast fått betydelsen inställning/ståndpunkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.