Allehanda

Julmarknad x 2

I år har jag hållit mig inom kommungränsen vad gäller julmarknader. Ifjol besökte jag julmarknaden på Stundars i Solf och det var en mycket trevlig upplevelse. Skulle de två julmarknader som jag besökte i år matcha Stundars?

Igår lördag fick Norrvalla julmarknad besök av mig. Vädret var hyfsat även om solen lyste med sin frånvaro och trivselskapande snö saknades. Marknaden hölls inomhus i en stor gymnastiksal vilket var en liten besvikelse för mig. Jag hade hoppats att den skulle vara på utomhus.

Nåja, väl inne i salen fanns det ganska många stånd som gjorde sitt bästa för att presentera och argumentera för sina varor. Några stånd med äkta julgrejor fanns också och där stannade jag till lite extra. Pratade lite med försäljarna men någon affär blev det inte. Trots att det fanns fina saker så är jag inte mycket för julpynt, tomtar och diverse figurer. Vad jag däremot gillar är att det finns folk som är påhittiga och kan tillverka detta hantverk. För det får man väl ändå kalla det!

Julmarknaden på Norrvalla var kanske inte riktigt var jag hoppats på men på utsidan fanns faktiskt ett stånd som sålde fina jullyktor gjorda av gamla brädor. Tänk om det funnits flera sådana stånd utspridda lite här och var och med facklor som lyste upp.

Idag söndag besökte jag julmarknaden i Maxmo och då vid Tottesunds herrgård. Några stånd fanns på planen framför den ståtliga herrgårdsbyggnaden men någon riktig rusch var det inte medan jag var där trots att det fanns egentillverkade dockor, bakverk och drycker till salu. De flesta fanns kanske inomhus där det serverades julgröt? Inomhusmiljön var hemtrevlig och mera intim än Norrvallas moderna stil. Här inne fanns också några försäljare och så fick man ju utforska den gamla herrgården där det också sägs att det spökar. Särskilt gillar jag tapeterna i huset.

Nja, Stundars julmarknad är nog strået vassare men så får man också ta i beaktande att dessa två julmarknader jag besökte i helgen är betydligt mindre kända och i första hand lokala. Trevligt i alla fall att de finns bland flera andra runt om i landskapet. Alltid träffar man någon att prata med och kanske smaka ett och annat gott. Jag tycker också det är viktigt att hantverkare, de som gör handarbeten och bakverk/mat får synas och komma ut med sina alster. – Vi tittar på lite bilder!

Denna stickande gumma ville en försäljerska på Norrvalla att jag skulle köpa när jag lätt avvärjde att köpa något till frun. För jag har ju ingen, ha, ha. ”Men då kan du köpa denna så har du åtminstone lite kvinnlig fägring att skåda” tyckte hon. Den stickande gumman och jag blev inte sambos denna gång.

Trevliga julkransar fanns att köpa och hänga upp.

Detta hade jag velat se mera av på Norrvalla.

Detta var en trevlig överraskning i aulan på Norrvalla, Gunda Rex fina kvinnobilder. Enbart för dessa målningar var det värt att svänga in en stund på Norrvalla.

Så är vi då framme vid herrgården i Tottesund, Maxmo och dagens julmarknad.

Här fanns det också fina hemstickade dockor, både som prydnad och kanske som leksak till någon liten flicka. Eller som en besättning till julgranen?

Mera julprydnader men av det mera hårda slaget.  Jullöpare och bonad på väggen var också fina. Det var kanske mest därför jag tog bilden.

Här blir ordförande för Maxmo hembygdsförening, Håkan Nylund, intervjuad av Lokal-TV, skulle jag gissa. Ja, han som knäpper händerna så andäktigt. Lägg märke till det fina möblemanget!

7 kommentarer

 • annepauline

  Julmarknader är väldigt trevliga. Oftast finns det ungefär samma grejer till salu år ut och år in men ibland dyker det upp något nytt och annorlunda. Som de där lyktorna, till exempel. En sån hade jag nog köpt på direkten, tror jag. Så himla kul att se Ellen nyckelringar. Är det inte såna stumpar som man flätade av plastband förr i vääden? Eller ser jag fel. – Den stickande gumman är fin men hon har förfärligt stirrande ögon. En hel del intressant där men jag förundras varje gång jag ser dina bilder att det är så lite folk på de olika evenemangen.

  • Per

   När du säger det så visst har gumman lite stirrande och stickande ögon. Hon hade nog inte blivit god att tas med i hushållet. Kanske hade det blivit som i senaste avsnittet av Leif och Billy när Leif drog hem första bästa fruntimmer han träffade på, ha, ha… Som vanligt blev det inte så lyckat.

   Jag förhörde mig inte närmare om nyckelringarna men nog ser de ut att vara flätade av något material; kanske plast. Eller virkade.

 • Erika

  Tavlorna på de olika kvinnorna tilltalade verkligen. De gick rakt in i mitt hjärta.
  Så vackra. Påminde om en dåtid. Bonaderna är också så fina, sådana som det fanns många av förr.
  Vi var några som var till Faluns julmarknad i går. Det snöade reellt, vilket fick julstämningen att bli än mer
  påtaglig. Visst finns det vackra saker på dessa julmarknader, köpa allt går inte men, lite fick följa med hem.

  ANNEPAULINE minns att jag flätade sådana plastband precis som dessa nyckelringa. Virkade också plastmattor men i mindre storlek, det var på den tiden det begav sig, nu är det andra tiden, mycket av det som fanns förr tycker jag försvinner bort mer och mer.

  • Per

   Visst är de fina, tavlorna. Jag tror att denna Gunda också målat andra motiv. Vore intressant att se mera av hennes måleri.

   Jo, jag läste att det kommit bra mycket mera snö på andra sidan pölen och därmed också mera julstämning. Fint att du hittade något att köpa på Falu julmarknad. Idag har vi fått snöovädret hit så nu väntar snösvängen.

  • Per

   Det finns nog fler konstnärligt lagda som heter Rex i efternamn. Dessa två som du hittade heter Helen och Eva medan min Rex heter Gunda i förnamn. Rex är annars en släkt här i kommunen. Det finns också personer som heter Rex i förnamn, dock ingen som jag känner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »