Allehanda

Eljest har satt lapp på luckan, eljest rullar det på

Jag har nåtts av den tråkiga nyheten att Eljest i Umeå har gått i konkurs. Så oerhört ledsamt! Jag gillade verkligen butiken som sålde design, hantverk och mode i norrländskt snitt. Nästan alltid när jag besökte Umeå gjorde jag mig en tur i butiken och ofta handlade jag också något där. Mestadels böcker och grafiskt material. Nu är Eljest borta. Coronaviruset kan ha sin andel i stängningen men även annat kan tänkas.

Få se när jag kan resa till Umeå nästa gång? Förhoppningsvis till sommaren och allra senast till Urkultfestivalen i månadsskiftet juli-augusti. Hoppas, hoppas. Ännu förs ingen diskussion om att inhibera festivalen utan arbetet med förberedelserna pågår. Bl.a. har man valt årets affisch som också kommer att användas till programblad och annat. Så snygg!

14 band/artister är redan presenterade – ett trettiotal band blir det – och de första kurserna, föreläsningarna och barnaktiviteter har fått synlighet på hemsidan.

En grej som jag verkligen skulle vilja uppleva i samband med Urkult är Urkulttåget från Stockholm till Näsåker. Det är ett specialchartrat tåg som tar festivaldeltagare och en del musiker med till denna undersköna pärla vid Ångermanälvens strand. Det är enda gången på året som ett passagerartåg stannar på Ådallidens station. Annars är det mest timmertåg som rullar förbi. Det finns en film på Youtube som heter Resan till Urkult som visar tågresan, stämningen och vistelsen på Urkult. Se den och får en föraning om vad Urkult är! Jag tror de flesta har inte ett hum om vad Urkult är och därmed också missar något roligt och annorlunda (eljest).

Det är nästan så att jag kunde tänka mig att resa ned till Stockholm och där stiga på. Ha, ha, vilken omväg det vore och tänk vilket släpande på packningen. Och var skall jag bo om jag inte har med mig tältet? Masslogin på skolan i Näsåker lockar inte. Nej, det får nog bli som vanligt att jag packar Bettan full med utrustning och nödvändigheter och rullar ned från Holmsund. Dryga tre timmars körning om man åker raka spåret dit.

Bettan har förresten varit på verkstaden för genomgång inför besiktningen. Ena framhjulslagret samt bromsskivor och klossar i framhjulen byttes. Kostade en slant men inte värre än vad jag befarat. Så nu är Bettan i fin form. Eventuellt nya sommarskor kan också behövas till henne. Frågan är om jag skall satsa på ekonomidäck eller testvinnare?

Så nu hoppas jag att besiktningen nästa fredag klaras av utan problem och att det sedan bara är att tuta och köra. Tut, tut hälsar Bettan!

Fina Eljest-butiken i Umeå som gått hädan. Så synd! Man kan ju alltid hoppas att något liknande uppstår istället. Men namnet Eljest var vackert. Ordet kan ha flera betydelser.

I Norrland är vi lite eljest.
Vi måste acceptera att det finns folk som är, eller vill uppträda, lite eljest.
Jag vill visa genom det hus vi byggt att här kan man vara lite eljest.
Helgen som var blev ju lite eljest än vad som var planerat.
(från Wiktionary)

En bild i repris från 2016 strax efter att Urkulttåget anlänt till Näsåker station Ådalsliden. Liv och rörelse. Det är som om tåget stannat mitt inne i skogen och på sätt och vis är det också så men bara 100 meter bort så ser man älven och Nämforsen.

En annan bild i repris, denna gång från 2018 som visar min favoritplats på campingen. Lite regn hade tydligen kommit men vad då, det klarar man alltid. Bettan och tältet matchar varandra i färg.


Urkult – här en del (hälften) av de artister och band som kommer att bjuda på det musikaliska denna sommar. Speciellt ser jag fram emot Sångsystrarna, Syster Sol och Sara Parkman men det finns så mycket bra musik så man är som åsnan mellan hötapparna. Få se vilka fler band som kommer? Spännande!
Bakgrundsbilden har jag tagit.

Vinnaren i affischtävlingen för Urkult 2020, Carolina Nilsson. Affischen får göras fritt men korpen, månen och båten skall finnas med. Hoppas att ni kan se bilden i Facebook.
Bäst att sätta in en bild på affischen också, från Instagram:

6 kommentarer

 • annepauline

  Så synd att Eljest gått i konkurs. Inte för att jag besökt affären men det verkade ha varit en mycket trevlig och annorlunda affär som brukar vara så rolig att upptäcka ”pärlor” i. Inte bara det här samma, samma, samma som i de stora kedjornas affärer. – Man kan bara hoppas att Urkult festivalen blir av. Att allt med corona viruset har lugnat ner sig då. Annars blir det brakförluster även där med alla förberedelser som kostar pengar och alla artister som är bokade. Årets affisch är väldigt fin! Jag tycker att den påminner rätt mycket om förra årets affisch.

  • Per

   Jo, det var en trevlig butik som inte tillhörde de stora kedjorna. Många fina saker att köpa, även kläder. En pärla.

   Vi håller tummarna att Urkult blir av även denna sommar. Det är ju ändå fyra månader tills dess.
   Årets affisch är något mörkare och därmed också lättare att få texten att synas. Texten med alla artisterna. Jag funderar på om jag i år alls skall beställa affischer att sätt upp här i Österbotten. Ifjol stal de bort de flesta jag satte upp. 🙁

 • Wesber

  Affischen är faktiskt riktigt fin, hoppas att det här viruset ger med sig snart och att allt återgår till den vanliga vardagslunken. Och vi som har bokat stuga på Gotland i juli, hoppas,hoppas att vi kan åka. Sen ska jag aldrig mer klaga över att något är tråkigt efter den här pärsen.

  • Per

   Visst är den fin, Carolina Nilsson har verkligen lyckats.
   Hoppas att er semester på Gotland blir av! Gotland har jag inte besökt men däremot har jag sett Visby på håll när vi seglade förbi någon gång på början av 90-talet.

 • annepauline

  I natt sprängdes en restaurang som håller på att byggas i ett helt nytt hus knappt en kilometer från där jag bor. Jädrar vilken smäll! Jag höll på att trilla ur sängen. Jag fattade ju ingenting. Sen cirklade flera polishelikoptrar över området i säkert en timme. Jag gick förbi stället idag. Förödelsen är total. Hela lokalen är totalt urblåst. Haha, här är man så att säga mitt i händelsernas centrum. Nu lär det snart bli flera dödsskjutningar.

  • Per

   Oj, har redan påsksmällarna startat i huvudstaden? Här väntar vi till påsk och då kan någon enstaka postlåda flyga i luften men så grundliga att hela restauranger blir utblåsta är vi inte.

   Jo, jag såg någon filmsnutt om eländet. Bl.a. en tant med rullator som kollade in läget. Det var väl inte du? Ha, ha, skoja… jag antar att du klarar dig med vanliga apostlahästar och inte behöver stödhjul.
   Beklagligt att idioterna får hålla på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *