Allehanda

Värttinä

Inte för att jag känner till en finska musiken särskilt bra men ibland plockar även en blind höna ett korn. Jag tror att jag skrivit om det i något inlägg tidigare. Värttinä spelade i somras på Urkult och finns även med på min video. Nu finns de även tillgängliga på YLE:s webbplats fram till slutet av januari. Går även att se i utlandet.

Jag tycker om deras musik. Den är glad och taktfast, lite lekfull. Annorlunda än den traditionella finska musiken. De har också med sig duktiga musiker som förstärkning. Från den ursprungliga gruppen finns idag bara en medlem kvar, enligt allas vår allvetande Wikipedia. I somras var det första gången jag hörde dem och jag tycker att det bäddade för mersmak. Just nu är det 30-års jubileum för gruppen, därav denna konsert på finska Tv:n.

Jag har också i detta inlägg lagt in en YouTube-spellista med många av deras låtar som säkert går att lyssna på lång tid framöver. Själv tycker jag att följande länk till TV-konserten är den som jag föredrar så länge den varar: http://areena.yle.fi/tv/2092681

.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=SkUcrBh5uNI&list=PL0B654B26324C32C9]

4 kommentarer

  • Erik Forsling

    Också jag kan hålla mig kort. Tack för bra, mycket bra, musik! Värttinä har ljudit i bakgrunden en stor del av kvällen, medans jag pysslat med eljest, och gör så fortfarande i natten. Har spridit ordet (ok då, länken) vidare till såväl den utspridda Gamla Familjen som Lilla Familjen i Montreal. Men din blogg har jag flaggat för tidigare, i olika sammanhang. När jag ser någon av dem kommentera här för första gången – då vet jag att budskapet nått fram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »