Resor

Lönar det sig att köpa snapsen ombord?

När jag tar färjan över pölen till andra sidan Kvarken är det ibland intressant att betrakta mina medpassagerare och eventuellt snappa upp något av konversationen som förs.

Till exempel detta med klockan verkar vissa ha uppenbara problem med. Allt från att inte alls ha uppmärksammat tidsskillnaden mellan republiken och kungariket till att inte veta om man skall lägga till eller dra ifrån en timme för att få lokal tid.

Ett annat bekymmer kan vara att hantera pengar. Hur ser de svenska sedlarna och mynten ut? Och blanda inte ihop kronor och euron, för då kan man lätt betala tio gånger för mycket om man är ouppmärksam och betalningsmottagaren inte så nogräknad. Det kan också jag ibland få ta en repetition på. Som tur är går det mesta via betalkort idag.

Och så var det detta med taxfree. Det finns en mindre shop ombord men den är absolut inte taxfree även om där säljs parfym, godis och eldvatten. Fast somliga tycks tro det. Priserna är som på land, eller är de? Detta funderade jag på i somras (31.7) och beslöt mig därför att göra en liten helt ovetenskaplig undersökning för att utröna eldvattnets prisnivå ombord på Wasa Express i förhållande till Alko och Systembolaget. Jag tog några bilder av utbudet på färjan och ikväll satte jag mig neder och jämförde mellan dessa tre försäljningsställen i den mån det låter sig göras med tanke på olika mängd, procent alkohol och sortiment men i grova drag skall det stämma.  De sorter jag jämförde var Fernet-Branca, Jägermeister, Koskenkorva brännvin/vodka, OP Andersson och Skåne Akvavit. Omräkning från svensk krona till euro gjordes på Aktias hemsida och prisuppgifterna för Systemet och Alko hämtades från deras hemsidor ikväll.

Wasa Express har i allmänhet högre priser än i land och det är kanske inte så märkligt. Wasaline är en liten aktör jämfört med Alko och Systembolaget och rederierna i södra Finland har stora konkurrensfördelar genom att de har taxfree. Jägermeister är dock aningen billigare på Wasa Express än på Alko i Finland. Den klart billigaste Jägermeistern hittas på Systembolaget om man köper en hela (70 cl).

När det gäller Skåne Akvavit har WE och Systemet nästan samma pris medan den sorten är dyrast hos Alko. Så en finländare tjänar lite på att handla Jägermeister och Skåne Akvavit ombord men stora pengar handlar det inte om.

En hela OP Andersson och Fernet-Branca (50 cl) är billigast på Systemet.

Däremot är det ingen hit att handla vanlig Koskenkorva ombord. Det skall man göra på Alko. Även Systemet har billigare Koskenkorva än WE.

Sedan kan man alltid spekulera i hur mycket det betyder i kronor och euro för en resenär. Jag antar att de flesta inte gör några större inköp av starka drycker ombord men det är ändå en service ifall någon vill ha en plunta med under resans gång och har försummat sig. En annan köporsak kan vara att man vill ha en gåva till någon som väntar på landbacken och då är till exempel en flaska vin inte helt oäven. Den tiden är dock förbi när folk gjorde resan över Kvarken för att handla billig sprit. Själv har jag bara gjort inköp av Skolekridt, mitt favoritgodis, men där har jag inte gjort någon prisjämförelse. Något får man väl ändå unna sig när man gör en annars trevlig seglats, om det så är godis eller en Jägermeister.

Säga vad man vill om den gamla skorven men den tuffar troget på över Kvarken. Utan Wasa Express hade avståndet Vasa – Umeå varit många gånger längre än de dryga 10 mil det är fågelvägen. Och om drygt ett och ett halvt år får vi en ny färja med uppfräschad trivsel och den nyaste tekniken ombord. Jiippiii, juhuu…

Få se om den filuren får följa med till det nya skeppet? Jag kan tänka att det är svettigt där inne under varma sommardagar.

Se där, Jäger eller Fernet-Branca? Lite medicin kan kanske behövas ifall sjöbenet sitter kvar efter att man gått iland.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »