Livet på landet

Fågelrapport och bromsa våren

Äntligen har de två första späda stjälkarna kommit upp genom snötäcket! Vilket mirakel, så fint och det tydligaste beviset på vårens ankomst. Sen må det komma snö eller inte! Andra har redan rapporterat om både stjälkar och strån för att inte tala om fullt utslagna blommor men här på backen är vi alltid lite sena med sådant. Och igår såg och hörde jag de första tranorna i Fladan. Kan tyckas futtigt när jag tidigare ikväll såg ett inslag i Rapport där det visades hjordar av tranor vid Hornborgasjön men vi är så mycket längre norrut, får vi trösta oss med. Svanarna har redan varit här en tid och snart får vi väl höra de först tofsviporna. De är fåglar jag gillar, kajorna är däremot mina fiender. Igår kom en patrull beståstående av ett halvt dussin kajor för att inspektera om här möjligtvis finns skorstenar att bygga bo i. Jag tror de blev besvikna. – Och när sedan lärkan och svalorna är på plats, så är det sommar! Det går fort nu, alltför fort!

Jag skulle gärna något bromsa upplevelsen av våren men inte själva våren. Jämfört med två föregående vårar (2020 och 2021) är vi lite sena vill jag påstå när jag granskar bilder från tidigare år. Just nu håller jag på och taggar bilder från 2015 och då var våren verkligen tidig. Då var de första stjälkarna långt mera hunna första april än nu.

De blå timmarna på kvällarna i april älskar jag. Att gå ut på gårdstunet i skymningen och uppleva våren, höra alla ljuden, känna dofter i näsan, notera vårens framsteg. Höra bäckens skvalande, snödrivans kras när den förvandlas till vatten, se allt mög och skräp som snart täcks av gräs och grönt. På så sätt kan våren vara ful, det som göms i snö kommer fram i tö, men det är övergående och mitt i allt är de första blommorna försvunna. Jag vill bromsa lite!

Påsken står för dörren, har du några planer? God mat, påskbrasa, besöka av små häxor eller memma på bordet? … oj, där gick jag för långt. Memma, blää! Men hönsägg och chokladägg kan jag stoppa i mig. Och så sill, sill skall det vara till jul, påsk och midsommar! Konstigt…

de första blommorna

En enkel men lika fullt en vårbild. De första stjälkarna som tränger upp genom snön till solen och ljuset. Till på köpet fotograferade efter klockan nio på kvällen. Jag upptäckte dem ikväll, Välkomna!

PImplare i Vasa

Igår vid besök i provinshuvudstaden upptäckte jag pimplare på isen utanför Inre hamnen. Vasklot i bakgrunden och för en gångs skull svart-vit bild.
Pimplare är ett seglivat släkte som absolut måste sitta på den sista, ibland förrädiska vårisen och om möjligt dra upp en firre till.
En stund senare var de fyra på isen med ryck i spöna.

 

6 kommentarer

 • annepauline

  Visst är det en härlig tid nu. Den bästa på hela året tycker jag. Här har det börjat grönska trots att det är rätt kyligt. Jag såg till och med en ”bukett” maskrosor som slagit ut i full blom mot en vägg.
  Tranorna har nog lättat från Hornborgasjön nu. Vissa av dem finns säkert hos er. Det är mäktigt att se tranorna.
  Det brukar vara upp emot 30 000 när det är som mest. Jag har varit till Hornborgasjön två gånger. Andra gången hade jag med mig kikare. Det finns hur många olika fågelarter som helst där förutom tranorna.
  Annars slog det mig hur förskräckligt nedskräpat det är här utomhus nu för tiden. Fullt med pappers- och plastskräp längs vägar och överallt. Det som göms i snö…Folk har ingen hyfs nu för tiden. Bara dumpar skräp rakt ner där de står eller kastar ut genom bilfönstret när de åker.

  Memma har jag ätit för flera veckor sedan! Påskhäxor har jag inte sett till. Det verkar som om ungar inte håller på att klä ut sig till påskhäxor nu för tiden. De har fullt upp med sina datorer och spel.

  • Per

   Jo men visst är det så, våren är här även om det kan komma bakslag, det blir en parentes. Jag kan tänka att ni har hunnit långt före, här finns ännu snö på åkrarna någon dag men sedan kan tofsviporna häcka fritt. Jag såg förresten igår de första tofsviporna i byn! Och svanarna levde rövare tidigt i morse nere på åkern.
   Tranor på Hornborgasjön vore något att se!

   Folk skräpar ned, åtminstone vissa. Jag såg förra veckan två kvinnor som stod och snackade med varandra rökandes cigaretter. När de skildes slängde de båda fimparna på marken och gick… jag höll på att rusa ur bilen och ”dåmilär” men jag hejdade mig.

   Påskhäxorna borde väl komma på påsklördagen, eller hur? Men det är lite klurigt för av inlägg på FB att döma så verkar folk i Sverige förvänta sig besöka av påskhäxor på skärtorsdan. Kan det stämma?

 • annepauline

  Sanna Marin har varit här på besök och talat med Magdalena Andersson. En hel del om Nato kan tänkas.
  Sanna Marin var klädd i snygga långbyxor, polotröja och skinnjacka. Mycket snyggt! Magdalena såg ut som en gammal tant i jämförelse med Sanna, haha!

  • Per

   Sanna är lite hipp men svenska har hon svårt för. Ytterst sällan hon använder ett svenskt ord även om hon rimligtvis borde kunna hyfsat bra svenska. Magdalena Andersson serverade ett ”kiitos” på presskonferensen härom dagen men Sanna höll sig till engelska. Inte bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »