Databiten

PDF Merge – slå samman pdf-dokument

Länge sedan jag senast skrivit något om Databiten, min lilla tipsblogg om sådant som rör datorer och Internet. Kanske inga rykande färska nyheter i cyberrymden men förhoppningsvis sådant som åtminstone några har nytta av.

De flesta känner till pdf-formatet för text och diverse skriverier. Ett slags universalformat för  framför allt text. Det är Adobe som har detta i sitt utbud och många är bekanta med gratisprogrammet Adobe Acrobat Reader med vilket man kan läsa och skriva ut pdf-filer. Däremot kan man inte skapa eller redigera pdf-filer med Acrobat Reader. Det finns också andra program som kan läsa pdf-filer.

Man kan skapa pdf-filer genom betalprogrammet Adobe Acrobat men också från t.ex. Microsoft Office välkända Word-program. Genom att skanna in dokument och bilder kan man även skapa pdf-dokument på en eller flera sidor. Jag vet inte om alla skannerprogram har denna funktion men åtminstone min Epson-fotoskanner har ett program med vilket jag enkelt kan skapa pdf-dokument.

Ibland laddar man hem pdf-dokument från nätet eller så man har egna dokument. Hur gör man om man vill slå ihop flera pdf-dokument? Det kan vara praktiskt att ha flera mindre eller ensidiga pdf-dokument samlade i ett enda dokument om det är inom samma tema och område.

På nätet har jag hittat en tjänst till vilken man kan ladda upp pdf-dokument, sedan slås dom ihop och man kan ladda ned ett enda samlat dokument. Tjänsten heter PDF-Merge och finns på https://www.pdfmerge.com/sv/

I mitten på startsidan finns några rutor med knappen ”Välj fil”. Klicka på den så kan du på din dator leta upp den fil du vill skall vara först i ordningen i det nya gemensamma pdf-dokumentet. När du har samlat alla dokument, ett för varje ruta, så klickar du på ”Slå samman” och ett nytt dokument skapas som du laddar ned genom att klicka på gröna rutan ”Visa och ladda ned i webbläsare”. En dialogruta visas där du kan välja var på datorn du vill spara ditt nya dokument som du då också kan namnge med lämpligt namn.

Efter nedladdningen visas en redigerare där man tydligen kan göra en hel del men den har jag inte närmare bekantat mig med utan detta tips visar bara hur man enkelt slår ihop befintliga pdf-dokument och laddar ned dem igen till egen dator. På startsidan finns också andra alternativ som går att utforska. Bl.a uppe till vänster finns en meny-knapp med olika funktioner.

Så ja, lätt som en plätt och dokumenten som man laddar upp raderas från deras server inom 24 timmar. Det verkar vara en bra och säker tjänst (Gold Microsoft Partner). Vad jag kan se är enda begränsningen att den sammanslagna filen inte får överstiga 5 MB. – Det finns säkert också andra tjänster och program men detta är ett sätt.

Vad passar bättre en en vinterbild från Andra Sjön i Nykarleby idag eftermiddag? Faktiskt lite sol och is men få si hur länge det håller. Åter lovas plusgrader.

6 kommentarer

 • annepauline

  Här är det fem plusgrader idag och ingen snö eller is så långt ögat kan nå.
  Fin bild. Jag läste för ett tag sen att när himlen och luften färgas så vackert rosa-röd som det kan bli ibland så beror det på att det är ovanligt mycket luftföroreningar i luften. Men tjena, där står man och beundrar färgerna och så är det föroreningar.

  • Per

   Det verkar vara så, ju skitigare desto vackrare himmel. Jag har för mig att på Kanarieöarna kan himlen bli röd/rosa när det är mycket sand i luften från Sahara. Nästan +5 C här också mitt på dagen och lite sol till och med.

 • Erika

  Vacker bild. Luftföroreningar på en himmel som ofta kan uppvisar dom färger ANNEPAULINE
  nämner om, ja herre min gud, snart är det mesta för att inte säga allt förorenat.

  PDF-filer och dylikt känner jag till men, befattar mig inte alls med det du skriver om.
  Däremot vet jag att AdobeReader behövs vid vissa tillfällen, resten däremot, nej mer
  än så invecklar jag inte mitt huvud, naturligtvis är det bra att veta för den intresserade. 🙂

  Enligt kartan ska solen lysa omkring tolvtiden, den lär nog redan sprungit och gömt sig.
  Finns inte tillstymmelser till sol. Sedan kan jag tala om att det är 2 plus. Denna vinter
  är som att drar en rullgardin uppochner. Ena dagen faller snö som täcker både träd
  och mark, näsa morgon finns inte en enda flinga kvar, man tittar storögt, undra,
  vad tog den snö vägen som föll så vackert. 🙁

  • Per

   Tipset är naturligtvis till för de som har behov eller vill testa att sammanslå pdf-filer. Det handlar alltså om behov och intresse. Jag vet att det finns åtminstone några som är intresserade av enklare datatips. Därför kommer ett och annat sådant ibland. Det är ju en spretig blogg. 😉

   Ibland lovar kartan och meteorologen mera än som kan hållas. För det mesta åt det sämre hållet. Idag blev det i alla fall rätt hyfsat. Tog en skogspromenad och det gick också även om jag liiite grann saknade snötyngda granar och grenar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »