Allehanda

Må elden inte slockna!

Ikväll råkade jag ut för ett bakslag, något som inte får hända när det är – 15 grader ute och det känns synnerligen råkallt.

Som vanligt gick jag ut till uthuset och hämtade ved när jag kom hem från Saltgruvan. En stund senare brann det friskt i spisen och värmen spred sig raskt i stugan. Något senare på kvällen kände jag för att läsa lite och lade mig på sängen för att läsa. Vad hände? Jo, en kort stund senare somnade jag och var borta från världen en timme eller så.

När jag vaknar är det utbrunnet i spisen och endast lite glöd längst inne. Det har jag inte råd med när det är kallt ute. Varje timme på kvällen jag är hemma behövs det eldas för att hålla värmen för kommande natt och dag.

Tror ni det bara är tända på lite papper och hoppas det bästa? Nehepp, hur jag än gjorde så brann det friskt några minuter och så slocknade det ingen. Ingen näver eller spånor hade jag att tända i. Att masa sig ut till vedlidret för att hämta nya tändor var inte så attraktivt i den kalla kvällen.

Till sist fick jag ändå bita i det kalla äpplet och hämta tändor i lidret och  si, en stund senare brann det fint på  riktigt i spisen. Bor man modernt med centralvärme av något slag, då kan man ta sig en tupplur när som helst utan att det är kallt när man vaknar.

Sådant är livet på landet om man har en vedspis skall passas med ved. Å andra sidan är värmen som min Högfors 5A ger något helt annat än det som kommer från ett element eller en slinga i golvet.

eld
Innandömet i eldstaden

7 kommentarer

 • wesber

  Vi eldar bara med ved vi också i vår stuga här ute på landet o otaliga är de gånger som jag varit ner och gjort eld i pannan o sen somnat från. Det är inte lätt att hålla ångan uppe när man kommer hem från jobbet och är trött. Som tur är så jobbar vi olika tider, idag är jag ledig o kan hålla fyr i pannan, lördag o söndag jobbar jag men då är ” guben” min ledig. Oljetanken slängde vi ut men har kopplat dit ett oljefat som kan knäppas på om vi reser bort. Det har fungerat bra nu i många år och vi sparar mycket pengar på vår uppvärmning men vi får nog borra efter bergvärme snart, vi börjar bli ledbrutna båda två. Förresten, roligt med ordet ” stöpseln ” det dialektordet hade jag glömt bort att vi sa.

  • PJ

   Bergsvärme är väldigt populärt nu och skulle jag bygga nytt skulle jag också välja den värmekällan, kanske kombinerat med annat. Här i trakten finns även de som lagt slinga på sjöbotten och får sin värme därifrån. En hederlig vedspis, kakelugn eller öppen spis är ändå bra att ha i reserv och även för trivseln.

   Stöpsel är en finlandism av stickkontakt. Alltså inte bara en lokal dialekt utan allmänt förekommande i svensk-Finland. Det ordet kan du använda om du vill sätta myror i huvudet på folk där du bor.

   En God Jul önskas!

 • uupee

  Vi är på trettonde året med vår jordvärmepump som bäst. Trots den bekymmerslöshet den ger händer det ändå att vi eldar i spisen och lyssnar på högforsens dån. I synnerhet om hösten när det blir lite råkallt är det trevligt att elda så luften i residenset torkar upp. Och nu när vintern är som kallast spar man lätt några kilowattimmar på att låta veden knastra. Samtidigt kan man ju koka mat på vedspisen så spar man ännu fler kilowattimmar.

  • PJ

   Visst är det bra att ha en back-up till ett modernt uppvärmningssystem i form av vedspis eller annat. Som du skriver, en vedspis är användbar på flera sätt. Och vad går upp mot ”dånet” i en vedspis med bra drag i skorstenen? En hemtrevlig känsla infinner sig när man hör det ljudet.

 • kicki

  Ett sammanträffande att jag har skrivit ihop ett inlägg om kakelugnen för publicering i morgon. Det blir väl så när kölden ger sig till känna. Värme är ju ett grundbehov för oss människor.

 • lagottocattleya

  En kakelugn har jag alltid önskat mig…men ack. Vi eldar i öppna spisen när det är riktigt kallt – och det är riktigt riktigt skönt. Hemma hade vi vedspis och min mormor hade vedspis. Ingen värme är som den. Håller med. Håll den vid liv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »