Allehanda

Långt tillbaka i tiden

Inte var det alltid bättre förr men när man börjar rota i myllan och historien framträder ibland intressanta och spännande saker. På tal om kalhygget så finns nära virkesupplaget uppe på berget en husgrund som ingen vet hur gammal den är och vem som bott där. Det verka ha varit ett boningshus av något slag för i ena hörnan av grunden finns det kvar ett fundament för spisen. Bitar av tegelsten har jag hittat där. Vad det är för hus som stått där vet ingen. Vilken är historien bakom? Minst 100 år gammalt, troligtvis betydligt äldre.

Hundra, två hundra år är småsmulor när man betänker det träd som man nu gräver fram i Lycksele en bit uppåt fjällen på andra sidan pölen. Trädet tror man är ca 9500 år gammalt. En betydande ålder på ett träd som ännu finns kvar som stam. Kottar verkar också ha hittats och med lite tur och stor skicklighet hos vetenskapsmännen så kanske man kan plantera frö och får växande träd vars förälder är 9500 år gammalt. Detta är minst lika intressant som att man inom några år planerar att landsätta en människa på mars. Tycker jag. – För 9500 år sedan stod Pampas fullständigt under vatten.

Trädet kommer att transporteras till skogsmuseet i Lycksele där det kommer att förvaras och förhoppningsvis också förevisas för allmänheten. Hmm, kanske skogsmuseet i Lycksele vore värt ett besök nästa sommar? Det verkar finnas en del intressanta saker där.

Här ett reportage med video om tallens utgrävning i Västebottens-Kuriren.

skog
Trollskogen

5 kommentarer

 • Erik Forsling

  Vi i Dalarna ska alltid vara värst! Jag uppfattar ”ditt” träd som dött, men det är uppenbarligen något speciellt med 9500 år gammalt. I Dalarna har vi ett jämnårigt som lever. Läste om det för några år sedan, och skickar en länk:
  https://www.skogssallskapet.se/artiklar–reportage/artiklar/2008-05-13-aldsta-tradet-pa-jorden.html

  Det finns givetvis åtskilliga fler, jag bara valde en som verkar adekvat. Så vitt jag vet har inte forskarna avslöjat den exakta positionen, av förklarliga skäl.

 • Erik Forsling

  Komplettering/korrigering. Det är inte själva stammen som är nästan tiotusen år gammal, utan det ännu levande rotsystemet, som under all denna till synes oändliga tid har skjutit upp nya klonade stammar, som tillhör samma ursprungliga individ. När forskarna ska tävla om ”världens äldsta träd” finns det olika parametrar att ta hänsyn. En annan metod än att se till rotklustret är att se till vilken stam som fortfarande lever. Nåja, människan har sina olika metoder för slå rekord. Världens äldsta olivträd lär visst finnas på Kreta.

  • PJ

   Ja, när du säger det så har jag det någonstans i bakhuvudet. En aktningsvärd ålder för ett träd fast själva stammen är inte så gammal. För att ni i Dalarna inte alltid skall vara värst får jag väl dra till med världens äldsta levande organism, sjögräs som är högst troligen över 100.000 år gamla, sträcker sig över ett 15 kilometer långt område och väger 6000 ton. (Något modifierat urklipp)
   http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/varldens-aldsta-levande-organism-finns-i-medelhavet

   • Erik Forsling

    Ja minsann, där fick man stå med skammens rodnad på kinderna, och skägget i brevlådan. Men det är lite fusk att dra in sjögräs och annat. Eller så får jag skylla på att jag faktiskt inte längre bor i Dalarna, utan i Norduppland – och sura uppläningar är en egen sort. Jag är bara på tillfällig visit i Gamla Hembygden. Det var med fasa som jag för en tid sedan insåg att jag nu levt längre i olika delar av det sydligare länet än i rumpmasriket. 27 år (45%) respektive 33 år (55%).

    • PJ

     Det där med skägget i brevlådan kanske stämmer? För är det inte så att du bär skägg, eller har jag helt fel?
     Ja, tiden går och snart har vi levt 100%. Fast det har du redan gjort, 45+55. Här kanske mitt resonemang haltar något men ett är då säkert, vi bör leva till 100 %!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *