Funderingar

Deklarerat! – med viss vånda

Jag slet mitt obefintliga hår en god stund när jag idag skulle fixa deklarationerna. Jo, jo, hela tre deklarationer har jag att ta hand om. Den vanliga inkomstdeklarationen samt jordbruks- och skogsdeklarationen. Jag ville vara modern och göra det elektroniskt via Skatteverkets hemsida. – Ha, ha, låter inte elektroniskt ganska gammalmodigt?

Problemet var att hitta rätt ställe där inkomster och utgifter skulle fyllas i. Varför finns till exempel inte en knapp/ruta där man kan skriva in arrendet för åkermarken? Det borde vara en allmänt förekommande post både som inkomst och utgift. Istället blir det på någon anonym ruta för övrig inkomst, eller vad det hette. Och var finns rutan för bränsle till röjsågen/motorsåg inom skogsbruket?

Det verkar som om Skatteverket har gjort sin hemsida för tjänstemännen/kvinnorna i verket istället för allmänheten som skall fylla i än det ena, än det andra enligt det byråkratspråk som tillämpas på Skatteverket. Jag menar att myndigheterna hemsidor kunde göras mera användarvänliga för allmänheten än vad de är idag!

Samma är det på många hemsidor av teknisk natur. Termer, förkortningar och benämningar används utan att ge någon närmare information om vad som avses. Ändå förväntas att allmänheten skall förstå och svara på de frågor som ställas. Var finns de det pedagogiska? Det som behövs är granskning av hemsidor där användarvänligheten, funktionaliteten, tydligheten, designen och inte minst språket sätts under lupp innan hemsidor blir offentliga.

En annan sak: jag har pension både från Finland och från Sverige. Varför kan inte de nordiska länderna ha sådant samarbete att man som pensionär inte själv behöver fylla i pensioner, brutto och skatt, från ett annat nordiskt land? Det är många som skulle ha nytta av denna funktion. Borde absolut inte vara någon teknisk omöjlighet att fixa detta om bara vilja finns. Vad har vi annars det nordiska samarbetet och Nordiska Rådet till för?

Det jag efterlyser är enhetliga system för hela Norden som kan kommunicera! Varför inte hela EU? Är inte detta ett av EU:s viktigaste uppdrag? Tänk hur mycket strul och arbetstimmar man skulle spara med fungerande system!

Nåja, jag fixade mina deklarationer till slut.

Brukar du deklarera med vanlig pappersblankett eller via Internet? Om det behövs göras ändringar. Tycker du myndigheternas hemsidor är bra och lättanvända?

Ibland är de skönt att få lämna den digitala världen och bara njuta av vita vidder. Inte så ofta denna vinter och snart är det slut.

 

4 kommentarer

 • Wesber

  Jag deklarerar alltid via internet, då får jag skatteåterbäringen tillbaka i april, tror jag i.a.f. Hela 3700 svenska riksdaler och lite färre timmar att jobba i april. Eller jag kanske ska slappa hela april och bara njuta av våren, så kan man göra när man går som timmis och bestämmer över sitt liv själv. Känns skönt.

  • Per

   Det är en trevlig present, även om du betalar den själv. Kanske lite ränta också?
   Visst är de skönt att kunna bestämma över sin egen tid, både fritid och arbetstid. Hoppas april blir en fin månad så att du kan njuta av våren!

 • Erika

  Jag deklarerar också alltid via internet, vilket gör att jag får tillbaka i April.
  Bra system det där. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »