Livet på landet

Tunga lyft och ivriga får

Värmeböljan fortsätter men i morgon utlovas regn och sjunkande temperaturer.

Dagen till ära passade jag på att slåtta gräs med röjsågen kring gården, torka det och slänga över en del till fåren. Så glada de blev! De kom springandes som om de inte sett mat tidigare. Årets upplaga av fåren är betydligt mera sällskapliga än fjolårets besättning som försvann så fort de fick syn på mig. Så olika de kan vara, fåren. De får inte allt hö på en gång för då trampar de bara ned det i sin iver att hitta de bästa bitarna och godaste stråna. Ibland är de lite kräsna.

Även veden som jag sågade och klöv i våras täcktes idag med plåt så nu får det regna bäst det vill. Den har torkat bra denna sommar och får den ytterligare en sommar ute i det fria är den kruttorr till hösten 2022.

Tidigare i veckan bistod jag när sister Jane och svåger avyttrade ett plåtskrov till en större motorseglare som svåger påbörjat men som nu fraktades till Helsinkifors för att så småningom färdigställas. Ett stort projekt som fordrar ett brinnande intresse, pengar och envishet. Kranbilen lyfte för allt vad den var värd högt över hus och tak för att placera skrovet på en nästan 20 meter lång trailer. Ett långt ekipage på grund av masten. Att dragbilen med trailer kom ut genom grindhålet var ett mysterium men hemligheten är att trailerns hjul går att styra.  Vi var flera som hjälptes åt så det gick bra även om svetten rann.

Samma dag sjösattes även deras segelbåt Bounty som också var till salu och nu funnit nya ägare. Efter provtur avgjordes affären och igår morse lämnade Bounty för sista gången Oxkangar för färd över Kvarken. Ny hemmahamn blir i Holmsund så alltför långt borta kommer den inte att segla men under annat namn.

Att sälja en uppskattad segelbåt kan vara som att sälja en häst, man vill så gärna att de nya ägarna skall vara snälla mot den och så kommer det också att bli. Båten hamnade i rätta händer. Jag vet att sister och svåger verkligen gillat sin Bounty och gärna haft den kvar men ibland vill livet annorlunda.

Själv är jag ingen seglare och inte har jag heller så ofta varit gäst ombord när sis och svåger gett sig ut på färd. Men till Holmön följde jag med år 2018. Det var en trevlig tur men lite skumpig på väg tillbaka. Jag skulle faktiskt kunna tänka mig en segelbåt men då som ensamseglare. Jag beundrar lite grann dessa ensamseglare som kuskar jorden runt med sina båtar i ur och skur.

År 2010 följde jag varje dag noggrant på Internet Jessica Watson som blott 16-årig seglade jorden runt nonstop utan strandhugg. Det var en bedrift av rang, nästan som att landstiga på månen, enligt min mening. En annan seglare var Sven Lundin som senare bytte till Yrvind i efternamn. Hans specialitet var att använda så liten båt som möjligt på de stora haven. För många år sedan bevistade svåger och jag på en föreläsning som han höll i Vasa. Som den dussinmänniska jag är fascineras jag av dessa som går sin egen väg, är lite udda och tar kamp för sina visioner.

Så denna vecka har varit fylld med diverse aktiviteter trots värme och svett. Så skönt att komma in i stugan när jag har luftvärmepumpen som kyler så behagligt. Ett av det bästa köp jag gjort, kyla på sommaren, värme på vintern.

Hallberg-Rassy, Monsun 31

Visst är det en vacker båt? En klassiker, Hallberg-Rassy, Monsun 31. Nu seglar den i andra farvatten.

Skrov

Förhoppningsvis blir detta skrov också en dag till en sjöduglig och bra båt. Mycket arbete återstår men allt är möjligt.

Får

”Tack, tack, snälla! Det är bäää, jättegott gräs…

Får

…på det tar vi en slurk!

2 kommentarer

 • annepauline

  Så mysigt med får. Vi hade två får hemma, det ena hette Lisa det andra Tärna. De var verkligen två olika personligheter. Lisa var så sällskaplig och gosig och höll på och ”pratade” i all oändlighet, Tärna var väldigt tillbakadragen och höll sig alltid bakom Lisa. Haha, knepigt, de hade rentav mänskliga egenskaper.

  Vilken fin båt Sister och din svåger haft. Det måste ju kännas vemodigt i hjärteroten att sälja den.
  Jag är ingen båtmänniska och inte bryr jag mig det allra minsta om havsutsikt eller sjöutsikt heller men väldigt många tycker ju om det. Här går ett hus upp i pris flera miljoner om man ser en liten glimt av en sjö när man står på tå med näsan tryckt mot ett fönster uppe på vinden…

  Knappt 20 värmegrader här idag. Vissa orter har fått regn så det räcker för ett par år, hos mig har det nästan inte kommit något regn alls. Konstigt vilken sned fördelning det är på allt här i världen.

  • Per

   Får i kål…. nej, de är fina och sociala. Åtminstone de som finns här på backen denna sommar.
   Förvisso kan de ha olika personligheter, det har jag märkt. Vissa är väldigt orädda och nyfikna, andra mera försiktiga och tillbakadragna. Fint att du delar minnet av Lisa och Tärna!

   Det är stor skillnad på kvadratmeterpriset beroende på läget, storstad eller glesbygd. Även med en gnutta sjöutsikt i Stockholm kan priset raka i höjden. Själv föredrar jag ett billigt boende på landet eller till och med i glesbygd för att sedan under korta besök ta del av stadens/storstadens utbud och nöjen.

   Här har vi äntligen fått regn. 13 mm på morgonen och 21 mm på kvällen. Det tackar vi för! Resten av kvällen ser ut att bli fin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »