Upplevelser

På nostalgitur över Kvarken

Trots den ovanligt fina sommaren har aktiviteter av olika slag lyst med sin frånvaro. Visserligen gjorde vi för en tid sedan en liten utflykt till Svedjehamn i Björköby och någon enstaka träff med semesterfolk har kunnat genomföras men i övrigt har det varit ganska skralt. Jo, radioträffen i Pörkenäs inte att förglömma. Men ingen sommarteater, ingen Kaustbyfestival och inget Urkult. Även en efterlängtad kryssning med nya färjan Aurora Botnia har uteblivit. Pandemin kastar fortfarande, ett och ett halvt år efter utbrottet, långa skuggor över tillvaron.

Dock tog vi mod till oss – jag, sister Jane och svåger – och äntrade igår Wasa Express för en, ska vi kalla det nostalgitur, med gamla färjan över Kvarken. Inte mycket folk alls trots att det var mitt i semestern, fint väder och fredag. Fint ändå att känna skakningarna i skrovet när färjan lade till i Holmsund på svenska sidan. Om några veckor skall väl ändå nya färjan vara här och då blir det förmodligen en tur till. Egentligen har jag inte så mycket emot att få göra ytterligare en tur med Wasa Express innan den för gott lämnar dessa farvatten för att göra tjänst i Röda Havet.

Vi körde in till Umeå och kollade runt lite på Avion och inne i centrum av Umeå och allt såg ut att vara business as usual. Mycket folk ute och pandemin var som bortblåst. Knappt någon som bar munskydd. Annat är det i Vasa där de flesta fortfarande använder munskydd i butiker även om bruket av munskydd ser ut att minska även där. Fullt förståeligt eftersom smittspridningen i Österbotten är mycket låg. I snitt 1-2 nya smittfall per dag och mycket bättre går kanske inte att få under rådande omständigheter.

Det är också en bra situation på svenska sidan av Kvarken och på nationell nivå har Sverige haft en klart bättre smittspridning än Finland under juli månad men det talas det ganska tyst om i republiken. I Norden har Sverige till och med varit bäst i klassen medan Danmark har åkt på en smäll även om den trenden nu ser ut att ha vänt.

Igår kväll avnjöts en god pizza på en uteservering och sister agerade fågeljägare när aggressiva och fräcka måsar försökte norpa åt sig kvarlämnade pizzabitar på borden. Märkligt att folk beställer in dyr mat och sedan i värsta fall lämnar hälften på tallriken. Inte konstigt att måsar och andra fåglar specialiserat sig på uteserveringar. Sister for runt som ett jehuu och schasade bort måsarna som inte alls var trevliga att ha sittandes på grannborden. Synd att jag var så trög i korken att jag inte spelade in en liten video på denna batalj. Vem tror ni vann?

Just nu befinner vi oss i Örnsköldsvik och fortsätter dagen med ytterligare en utflykt och kan någon gissa vart? Börja på N, snart åker vi.

Wasa Express i Vasklot

Än vajar finska flaggan på Wasa Express men inte så länge till. Bild från igår när vi lämnade Vasklot i Vasa. Dessa två bilder är tagna med min nya Samsung A42 och jag är helt nöjd med bilderna jag får. Till och med i motljus ger den fina bilder.

Örnsköldsvik

Rena idyllen igår kväll i Örnsköldsvik när vi begav oss ut på jakt efter något att äta.

 

4 kommentarer

 • annepauline

  Fantastiskt fina klara bilder det blir med din nya mobil. Helt otroligt vilken teknik de får till på mobilkameror.
  Det verkar vara en fin tur ni gör. Ska de inte få Aurora Botnia i trafik snart? Jag kan tänka mig att många väntar.

  Här har folk slappnat av helt och hållet när det gäller pandemin. För tillfället är det knappt någon som lyssnar till ”håll avstånd”. Flygen söderut är så fullbokade som det bara går, deltaviruset lär sprida sig snabbt på semesterorterna. Får se om det blir en så kallad fjärde våg när semestrarna är slut. Dessvärre tror jag det.

  Jag tror också att måsarna vann över Sister när det gällde fåglarnas jakt på mat. Fiskmåsar är otroligt fräcka, de snor mat direkt ur handen på en och de vet ju att de alltid kommer undan. På Skansen lurpassar de på folk som precis köpt en varm korv med bröd, de gör en störtdykning och poff! så är den korven borta i skyn.

  Aha, är ni på väg till Näsåker?

  • Per

   Det har varit flera förseningar för Aurora Botnia, tidigast var leveransen utlovad i maj men det ser ut att bli i augusti. Synd för rederiet Wasaline som behöver nyfikna resenärer på det nya flytetyget. Samtidigt var jag glad att jag än en gång fick åka med gamla Wasa Express.

   Jo, det kan jag hålla med om, läget var väldigt avslappnat i gatubilden och i affärerna. Åtminstone i Umeå. En del infolappar fanns uppsatta och markeringar i golven om att hålla avstånd men annars var det som vanligt. Bra att handsprit fanns tillgängligt lite överallt för det är också annars ett bra rengöringsmedel om man t.ex. kladdat ned fingrarna vid inmundigande av chokladmuffins och liknande. Så handspriten får gärna stanna kvar.
   Fjärde våg, jo, och kanske fler ändå, något vi får leva med något år. Huvudsaken är att det inte blir överdödlighet och att sjukvårdsapparaten klarar av situationen.

   Jo, måsarna vann säkert i långa loppet men denna gång fick sister en liten seger eftersom resterna plockades bort från bordet men hon höll stånd mot måsarna.

   Precis, Näsåker!

 • Wesber

  Verkligen fina bilder med din nya mobil. ja jag tror också att ni är på väg till Näsåker.Skulle vara roligt att ta en tur med nya färjan sen men det blir nog inget av i år, nog var det synd att du inte filmade syrrans kamp mot måsarna. Det var lika för oss i går kväll i Säter när vi satt vid ett bord och åt glass, vid grannbordet satt ett ungt par som åt upp halva sina pizzor och sedan lämnade allt och gick iväg. Vilket liv det blev när kajor och fiskmåsar kom från alla håll och började slåss om allt det goda men inte ville jag riskera den andra handleden för att jaga bort dom, dom trätade så gafflarna flög iväg och pizzabitarna seglade runt i luften. Hoppas ni får en härlig tripp norröver med mycket sol och bad.

  • Per

   Ledtråden till Näsåker var lätt, börjar på N och snart ”åker” vi. Jag får väl skriva lite mera om detta i kommande inlägg. Nåja, nya färjan finns förhoppningsvis kvar många år framöver så ni hinner nog. Men visst är det lite extra intressant när ”nybilsdoften” finns kvar den första tiden.
   Ni bevittnade en än värre batalj när bytet skulle delas. Det var nog bra att du inte riskerade mera skador genom att ge dig in i fågelkriget. Och vem vet, kanske drabbats av fågelinfluensa? Nej, inte kul med fräcka och närgångna fåglar vid matbordet.
   Värmebölja utlovas åter så vi får vår beskärda del av sol och sommar detta år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *