Allehanda

Vilse i Jakobstad

Körde i fredags till Jakobstad i akt och mening att besöka en fotoutställning. Foto och foto, egentligen var det en utställning om bildretuschering som utförts på Fotoskolan i Stockholm. Kanske som en kick för de ungdomar som söker en utbildning inom fotografi och bildredigering?

Svårigheten var att hitta till Energiverket som hyser denna utställning. Ingen i hela Jakobstad verkade veta var Energiverket fanns. Jag haffade ett par på gatan rakt av och de förklarade att de var från landet och förtydligade sin boningsort med: Nykarleby. De visst absolut ingenting om Jakobstad. Några menade att det var elbolaget Herrfors. Kanske de hade mest rätt?

På biblioteket måste de väl ändå veta var Energiverket finns, detta kulturens Mecka i Jakobstad. Jag kammade noll när jag frågade vid disken. Hela tre damer engagerade sig, de visste nada var Energiverket fanns. En av damerna gjorde en extra ansträngning och hänvisade mig till Allegro efter en studs knappande på hennes smartphone. ”Kom med här!” kommenderade hon uppfordrande. Jag följde henne förhoppningsfullt till ytterdörren när hon visade: Där!

Campus Allegro. Fel, fel, fel. Visst, fint och pampigt, en lärdomens och undervisningens högborg men absolut inget Energiverket.

I detta läge tog jag själv fram min egen smartphone och navigerade mig fram till det första stället jag besökte: Energiverket på Kanalesplanaden. Vid återbesöket visade det sig att de nu öppnat och ute på gatan fanns faktiskt också en hämtare som upplyste om att här fanns ”It´s all in the details”, utställningen med arbeten som elever vid Fotoskolan i Stockholm gjort.

Där ser man, det lönar sig inte alltid att vara prick på minuten, alltid kan det vara någon annan som är försenad. Ingången till lokalen var också synnerligen alldaglig och föga hade jag gissat att där bakom dörren fanns en utställning om retuschering och bildbehandling.

Utställningen var kanske inte riktigt vad jag väntat mig men säkert en inspirationskälla för ungdomar som funderar på en utbildning inom bildbehandling.

Själv processar jag alla mina bilder i Lightroom och i viss mån även i Photoshop. Det var därför jag hyste hopp om någon ny idé eller infallsvinkel i ämnet. När jag ändå var i stan.

Energiverket i Jakobstad, utställningslokalen (Kanalesplanaden 6), fanns vid Energiverket, de som förmedlar elektricitet. Därav namnet. Ibland blir det råddigt.

Vid första besöket uppmärksammade jag denna lampa inramad av en sol eller är det möjligen en sågklinga. Nära var det men ingen ingång hittade jag då. Elinstallationen uppe till vänster ser något gammalmodig ut. Kanske den fungerar alldeles utmärkt med tillkopplade ledningar? Vad vet jag?

Jag frågade till och med denna stadens potentat men han kunde då inte på rak arm säga var Energiverket fanns. Kanske för att armarna är borta? För de som inte vet föreställer detta Johan Ludvig Runeberg, författare till bland annat Finlands nationalsång och ”Fänrik Ståls sägner”. I bakgrunden vattentornet i vars närhet jag föddes.
Jag har absolut inte retuscherat bort armarna! Jag svär på min gamla skinnmössa!

Till sist hittade jag fram till Energiverket bakom den lilla dörren till höger och en smal trappa upp. Gömd på innergården bakom snödrivor och Energiverkets mera handfasta hantering av elektricitet.

Äntligen inne på utställningen. Jodå, även denna bild är bildbehandlad. Alltså min bild av bilden. Kanske det finns orsak att skriva ett inlägg om bildbehandling, retuschering och bildmanipulation i ett kommande inlägg? Det finns de som tycker att bildbehandling är fusk, men för att citera Henry Peach Robinson, verksam fotograf på 1800-talet: ”Det är fotografens förbannade plikt att försköna sina bilder”.
Tvärtom tycker jag att de som förlitar sig enbart på digitala kamerans automatfunktioner väljer den lätta vägen och missar att ta fram intressanta varianter ur en bild.


Energiverket – hemsidan

Fotoskolan STHLM – hemsida.

Utställningskatalog It’s in the Details

2 kommentarer

 • Annepauline

  Skriv gärna ett inlägg om retuschering och bildmanipulation. Sånt har väl fotografer sysslat med i långa tider. Att bilder var retuscherade fattade inte jag i tonåren. Tänk på alla filmstjärnor som tvättade sig med tvålen Lux, en sån strålande helt felfri hy de fick! Det såg man ju på reklambilden…inte fasen fick jag sån hy fastän jag gnodde på med Lux snudd på morgon, middag, kväll. Så småningom trillade ju polletten ner även för mig. Det här med retuschering och bildmanipulation kan ju gå hur långt som helst speciellt med den teknik som finns nu. Nog är det lite ljug och bluff över retuscherade bilder tycker jag. Sophia Loren och Jayne Mansfield som fick sån strålande hy när de tvättade sig med filmstjärnornas skönhetstvål Lux sitter alltför djupt rotat i mitt minne.

  • Per

   Som jag ser det är det slutresultatet som är det viktiga, inte hur man kommit fram till bilden. Man kan ta bild med en gammal lådkamera, mobilen, världens bästa systemkamera eller så målar man med pensel. Eller varför inte med en motorsåg mejsla ut en björn ur en stor trädstam. Photoshop eller stramalj. Ha,ha, du vet säkert vad stramalj är?

   Jag får ta mig samman och göra ett inlägg.
   Ah, tvålen Lux, finns den ännu? Jag tycker bara att det finns Rexona och så alla dessa modetvålar. Jag håller mig till folktvålen Rexona.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »