Allehanda

Digitalt entreprenörskap eller bara en vanlig blogg?

Bevistade ikväll föredraget ”Digitalt entreprenörskap” i Academill i provinshuvudstaden. På scen stod Annakarin Nyberg, Fil. Dr. och Internetforskare samt Clara Lidström mera känd som bloggaren Underbara Clara. Båda från Umetrakten.

Det handlade om att man kan tjäna pengar på bloggar och digitala medier, om Claras liv som bloggare och om bloggandet som yrke. Bland annat.

Claras blogg kom jag på allvar i kontakt med när TV-programmet ”Underbara Clara” i serien De obekväma sändes våren 2014. Jag gillade hennes stil, åsikter och rättframma sätt. Hennes blogg torde sortera under livsstilsbloggar med husmorsbestyr, odling, mat, pyssel och kläder som främsta varumärken men ibland blixtrar hon till och tar sig an rent politiska ämnen eller feminism. Det är främst då som jag finner hennes inlägg läsvärda. Men hon kan också reta gallfeber på folk som inte tål att en kvinna tar plats, har åsikter eller bara ståtar med sitt bullbak.

En sak som togs upp är den kvinnliga dominansen bland bloggare. Publikstillströmningen denna kväll talade sitt tydliga språk. Bland de 2-300 åhörarna fanns det bara 14 män anmälda. Clara menar att det inte gör så mycket, att det är t.o.m. är bra att det finns områden där kvinnor är i flertal och kan husera enligt egna huvuden, bygga nätverk och stötta varandra. Jag vet inte om jag helt kan hålla med henne i denna fråga. Visst är det bra att kvinnor kommer till tals och sätter normer men jag saknar bloggar från män som skriver om intressanta saker ur en mans synvinkel. Med att skriva menar jag inte bara att behandla ett intressant ämne utan att också kunna använda språket kreativt och med humor. Sådana bloggar skrivna av män är få. Tipsa mig gärna!

Att män inte bloggar är som om de vore analfabeter, något som inte kan vara bra. Nätet ger röst åt alla, framhölls i fördraget, men vad om inte männen öppnar munnen?  Varför så få män bloggar fick inte heller ikväll något slutgiltigt svar. Svaret finns hos oss män och vi var som sagt få ikväll.

Bloggar och sociala medier har idag mera makt och påverkan än man kanske skulle tro. Detta har uppmärksammats av företag som försöker få bloggare att göra smygreklam för sina varor och tjänster, ibland för en spottstyvel. Det gäller att som bloggare hålla tungan i rätt mun om man sysslar med ekonomiska samarbeten, som det så vackert heter. Å ena sidan kan det vara lockande att skriva fördelaktigt om en vara för att erhålla någon form av ersättning, å andra sidan gäller det att skriva på ett ärligt sätt så att inte läsarna fattar misstanke om bedrägeri. En bra blogg kan snabbt försvinna om förtroendet mellan bloggare och läsare får sina törnar.

Föreläsningen var intressant och många frågeställningar fick jag med mig hem i tankeryggsäcken. En fråga som framstod mera tydlig än de andra: borde jag specialisera mig på något område och försvinner då min nuvarande stil? Vill jag det eller skall jag fortsätta med att skriva vad som faller mig in? Det trivs jag med även om det blir lite spretigt ibland.

20160426 Academill
En del av den gamla kvarnens kvarter som nu huserar Åbo Akademi och många studerande. En utmärkt sal och scen för framträdanden finns fast inte i detta hamntorn som syns. Det hade ikväll blivit lite trångt.

0 kommentarer

  • Ellen

    Spretigt funkar bra! Håller med om att fler män borde blogga och välformulerat är ett måste för att jag ska finna intresse för en blogg. Rena fotobloggar med duktiga fotografer går också hem hos mig. Det finns många duktiga bloggare, bäst gillar jag dom som skriver om blandade ämnen, men mode och skönhetsbloggar går FETbort 🙂

    • PJ

      Bra, då vet jag att min nuvarande stil är ok för dig, vilket gläder mig. Kompetenta specialbloggar har nog större läsarskaror men huvudsaken är att jag trivs med min blogg. Mode- och skönhetsbloggar är sådana specialbloggar men har man inte det intresset så faller de bort. Av dessa är naturligtvis inte alla lika högklassiga men det är en annan femma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »