Upplevelser

Julmusik traditionell, blues eller Emil Jensen?

Ibland blir jag sittandes som åsnan bakom hötapparna, ibland slår jag till direkt. Det senaste tillslaget är musik i Umeå nästa veckas lördag. Jag funderade lite och så beställde jag. Emil Jensen står då på Iduns scen i Folkets Hus. En underbar artist. Jag gillar framför allt hans bemästrande av språket, hans medmänsklighet och livsglädje.

De bästa platserna var redan bokade, det verkar bli i det närmaste fullsatt, men jag tror ändå jag hittade ett bra ställe i salongen. Dilemmat är om man väntar för länge så försvinner de bästa platserna samtidigt som jag inte vill binda mig alltför länge på förhand, ett halvt år eller så.

Vad skall jag så göra med Eivør från Färöarna som kommer till Stockholm, Uppsala och Malmö i mars? Hela fyra månader tills dess men kommer det att finnas biljetter kvar om jag väntar till efter nyår? Hade hon kommit låt säga till Umeå hade det inte vart någon tvekan men det verkar inte bli så, tyvärr. Hon har blivit stor stjärna och flänger världen runt; nästa fredag uppträder hon i Istanbul, veckan därpå i Reykjavik. – Så bra hon är!

14 december spelar Wentus Blues Band i Schaumanhallen i Jakobstad. Också det något att sukta efter. ”Har du fått en överdos av Carolas Julvisor, ”O´Helga Natt” och ”White Christmas” eller tycker du att det absolut inte finns ngn spark kvar i Bjällerklang-visan?  Har du svårt att komma in i den rätta julstämningen och behöver någonting helt annat?” – som lockropet till deras show Yuletide lyder.

Annars finns det förslag på julkonserter och -musik runt om i landskapet om man känner sig hågad. En tradition har blivit Julefrids-konserten i Oravais kyrka även om jag stod över ifjol.

Emil Jensen blir det i alla fall nästa vecka. Kanske någon utställning också på eftermiddagen, vi får se.

Vilka musikaliska upplevelser har du framför dig i december? Teater, julkonserter, marknader eller jippo av något slag?


Emil Jensen

Eivør  

Wentus Blues Band

Det får bli en bild av Emil Jensen från Urkult 2016. Jag trodde att jag hade fler bilder men jag lyssnade tydligen mera än jag fotograferade. Några bilder hade jag ändå.

 

 

5 kommentarer

 • Erik Forsling

  Apropå – irrelevant för ditt ämnesinlägg här, men jag har hittills inte sett dig kommentera nedanstående bland de föredömliga finländska sysslorna. Jag börjar bli lite orolig, och nu börjar vintern verkligen smyga sig på, det märkte jag inte minst idag, när bilen som behövde nytt fördelardoselock och rotor var tämligen frostbiten.

  Du, som markägare, har väl hunnit kratta skogen ordentligt innan vintern. Eller gör du det om våren?

  • Per-Johan Nylund

   Jag är en lat typ som inte krattar min skog men jag får fråga min skogstekniker nästa gång jag ser honom om de från skogsvårdsföreningens sida inte missat att informera om en viktig sak. T.ex. krattningen? ha ha

   Jodå, det gäller att ha allt i skick i bilen när vintern närmar sig. Fördelarlock, rotor, karburator, solenoid och allt vad de heter. Inte minst veven bör finnas i skuffen.

   • Erik Forsling

    Fan P.J.!

    Du hade alla chanser att vinna nästa presidentval. Du kunde ha skrutit upp din uteblivna krattning till en realitet – krattningen väldigare än de flesta krattningar. Den största krattningen någonsin, ever. You see what I mean. No leafs on the ground. No fires. The ultimate. Alla lösningar andra än ett varmare klimat är bra. Det borde du veta. Lite frost i skogarna är bra evidens för det.

    Sommarens annorlunda språk lämnar vi därhän – det är realtid vi rör oss i nu.

    • Per-Johan Nylund

     Nu är jag inte direkt den skrytsamma typen trots att jag är bäst så därför ligger jag lågt med mina krattningar, tills de blir gjorda, och det lär dröja.
     Krattar bäst som krattar sist, men då bör man vänta så att man verkligen krattar sist! Det kan jag. Ingen är så bra på det som jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »