Allehanda

Att längta hem

Kan man längta hem till en plats där man aldrig har bott?

Frågan ställdes i ett tv-program härförledes. Programmet ingår som tredje och sista del i serien ”Med hjärtat i Kurkkio” som nyligen gått på Svt. Finns också att se på Svt Play fram till den 19 juni.

Programserien handlar om författaren Åsa Larson som återvänder till byn Kurkkio i Tornedalen efter 30 år. Hon har levt åtskilt från sin mormors vardag som hon upplevde som barn. Att vara älskad och som en del av en annan tid. Sin mors syskongräl, som hon inte hade någon del i, klippte banden till den trakt som hon egentligen hörde hemma i med dess språk meänkieli och liv.

Kan man längta hem till en plats där man aldrig har bott? Ja, vill jag svara! Jag har upplevt det själv.

Åsa Larsson fortsätter: ”Att vara hemma. För mig handlar det inte så mycket om en plats, som en själens tillstånd. Ett lugn som kommer av att man passar in utan ansträngning, utan att föreställa sig.”

Detta upplever jag varje år när jag återvänder till Urkult. När jag närmar mig Näsåker med pirr i magen, platsen för Urkult, världsmusikfestivalen och folkfesten, upplever jag det som att komma hem. En speciell känsla infinner sig. Jag vet att jag inte är ensam om den känslan!

Hur kan det komma sig? Jag har ju inte bott där förutom några dygn i tält de senaste fem åren.

Åsa förklarar: För mig handlar det inte så mycket om en plats, som en själens tillstånd.

Just det, själens tillstånd. Visst är Näsåker vackert belägen invid Ångermanälven och Nämforsen men det är ändå människorna som deltar i Urkult som är smältdegeln för denna känsla, själens tillstånd. Musikens breda urval, att kunna släntra omkring som om det vore hemma i pyjamas, att kunna tala med nästan vem som helst och också få svar på tal. Att inte behöva vara på ett visst sätt utan bara vara sig själv.

Jag förstår att vissa kan uppleva detta som flummigt men något som man aldrig provat på eller besökt, hur kan man då VETA?

Just nu är det hög tid att köpa biljett till Urkult 2018 om man är om sig och kring sig. Sista december är datum för mest förmånliga priset på biljetten! Och tiden närmar sig för de första artistsläppen. Spännande. Någon som känner sig manad?


Med hjärtat i Kurkkio – Svt program

Urkult 

P2 Live –  Musik från Urkult 2017 med Vieux Farka Touré och Ane Brun

Ja, men då tar vi som grädde på moset ett gäng Urkult-bilder från i somras. Fler bilder från olika Urkult-år  finns på min Flickr fotosida.

Slappa i en hängmatta högt ovanför Ångermanälven. Det är Urkult det.

Egen stol eller sitta i branten vid Stora Scen.
Eller besöka någon av alla kringaktiviteter. Det finns massor!
Stora som små är med.

Kapten Röd på Stora Scenen. Det finns ytterligare två scener på festplatsen.

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  Ringde redan sent i går kväll till Kära K., som precis missade att hälsa till dig på Urkult förra året – och som nu befinner sig på en utdragen bilresa i delar av södra Europa, och tipsade om det där du skrev om biljetter till 2018:s evanemang. Hon blev mycket tacksam.

  Bara för att jag just nu lyssnar till ett avsnitt av ”Tusen sjöar – två språk” (del 2) så skickar jag en länk till dig och eventuellt andra intresserade läsare av din blogg. Det har ju varit mycket Finland här i Sverige i år, med anledning av 100-årsjubiléet.

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/994585?programid=2702

  Jag har tidigare även tänkt att tipsa dig om serien ”Med hjärtat i Kurkkio”, men den kände du uppenbarligen redan till. God fortsättning på 2017.

 • PJ

  Så roligt att åtminstone någon har nytt av mitt tips! Kanske vi ses detta året om hon är på plats?

  Stort tack för länken! Den skall jag kolla och utforska. Just Närpes är en av de kommuner som allra bäst lyckats med att integrera flyktingar till arbetslivet. Främst från Vietnam och Balkan. Jag skall lyssna de andra programmen också.

  • Erik Forsling

   Jo, det där med Närpes och flyktingarna avhandlas ju även i ”Språket” för en tid sedan.

   Skrollar man ner under rubriken ”Alla avsnitt från programmet P1 Specialprogram” så tror jag det finns åtskilligt som kan intressera dig, om Finland, Sápmi och Emil Jensen. Man kan skrolla i all oändlighet. Ok – en liten överdrift, men ”Sápmi i Sverige … eller Sverige i Sápmi?” hittar jag f.ö. ända nere på 2013.

   Umeå, Norrbotten, Tornedalen – och även Malmö. Om bastu. Eller varför inte ”Öppna landskap: När byn blev granskog” (Hökaskur i Småland).

   Men man har ju inte tid med allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »