Funderingar

Greta Thunberg som sommarpratare

En bättre midsommar än denna kan man inte önska sig vädermässigt. Idel sol, förutom dimma på morgonen midsommaraftonen. Själv uppskattar jag också att det är lite vind i träden. Jag är ingen stor vän av hetta utan jag föredrar skugga och svalkande pustar.

Idag midsommardagen har jag lyssnat på sommarens första Sommarvärd i P1, Greta Thunberg. Jag hade önskat mig ”en mera levande och intressant bild av henne personligen”, något jag framförde i ett tidigare inlägg men det fick jag glömma. Hon säger att hon som person är oviktig och hon använde varje minut av programmet för sin mission, klimatfrågan.

Vi står inför en klimatkatastrof menar hon, vilket inte är något nytt. Hennes enda råd är att lyssna på vetenskapen, något konkret exempel på åtgärder hördes inte av. Hon menar att hon som ung människa inte kan komma med sådant utan det är upp till världens ledare att lyssna på vetenskapen och fatta besluten.

Problemet med att lyssna på vetenskapen är att de flesta inte förstår vad som sägs. Inte ens många politiker förstår. Forskning, seminarier och rapporter har ett sådant språk som endast de invigda begriper. Tabeller, siffror, grafer och ändlösa sidor med fakta och fackspråk gör att de flesta tröttnar ganska omgående. Och hur får man en överblick? Samma problem finns inom många andra vetenskapliga områden. Hur nå ut på ett begripligt sätt till den stora massan?

Visst finns det personer, filmer och litteratur som tar upp ämnet men dessa har ofta en agenda från början; en uppfattning som skall förstärkas.  Hur vet man att det startar från noll, det vill säga har en strikt neutral utgångspunkt?

Därför skulle det behövas en betrodd tolkare och som åskådligt och pedagogiskt visar vad vetenskapen säger och hur läget är. En ny Hans Rosling. Det räcker inte med att Greta Thunberg säger att vi måste lyssna på vetenskapen.

Det mest intressanta i hennes program är att hon menar att dagens politiska och ekonomiska system inte klarar av att göra de omställningar som behövs. Följdfrågan blir då naturligtvis: hur ser det politiska system ut som fixar klimatkrisen? Det ger hon inget svar på vilket kan öppna för spekulationer. Menar hon att dagens demokrati skall ersättas med något annat och i så fall vad? En vetenskaplig diktatur vars huvudfråga är klimatet?

Programmet är utan tvekan intressant om man bara har minsta lilla intresse för klimatfrågan men några direkta nyheter kom inte. Jag fick inte heller svar på hur hon är som person och vad som innerst inne driver henne. Hon är ju en ikon för klimatrörelsen och som sådan kunde saken vinna på att hon också visar en mera personlig sida. Hon är intressant som fenomen med tanke på den enorma publicitet hon vunnit trots att hon egentligen bara är en vanlig skolflicka. Hur kunde det bli så? Det fick vi inget svar på.

När jag hör och ser Greta Thunberg får jag en vision av att hon är en Johannes Döparen för klimatfrågan. Asketisk i sin person som budbärare för en större sak än hon själv, något som i dagens program förstärktes.

Innehållet handlar till stor del om hennes resa i Nord Amerika hösten 2019 inbakat med diverse ganska dystra upplevelser och framtidsutsikter. Inte blev jag direkt upplivad, vilket kanske inte heller var meningen, trots att hon sade att vi befinner oss mitt inne i ett nudistparty. Det låter ju spännande, nudistparty.

Musikvalet helt ok där Emil Jensens låt ”Politiskt” är kanske den mest träffande i sammanhanget enligt min mening.

Lyssnade du, eller skall du lyssna, på sommarens första Programvärd i P1 Sommar, Greta Thunberg? Vad tyckte du?


Greta Thunberg – Sommarpratare i P1 Sommar

Som bild denna gång blir midsommarbordet hos sister Jane och svåger. Verkligt gott och mättande ute i det fria.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »