Allehanda

Handwärmer

Jag gjorde ett kort besök i Vattenfalls tält på Jokkmokk marknad i lördags. Egentligen vet jag inte varför, kanske av ren nyfikenhet. Fast någon ren fanns där inte! Vid dörren stod en dam och delade ut en mojäng. Jag fick den i handen och visste inte vad, därför frågade jag. Jo, en handvärmare var det. Tänk så praktiskt! Men hur fungerar den? Damen lät munnen gå, jag hörde en tredjedel, resten försvann i allt sorlet.  Bla bla aktivera den, handvärmare, kallt på vintern…. Uppriktigt sagt så hörde jag ytterst lite vad hon sade men tackade artigt och gick ut ur tältet. Efteråt började fundera på riktigt; hur fungerar den rent praktiskt? Inte det teoretiska.

En sådan handvärmare, eller två, kunde vara bra att ha när jag t.ex. är ute och fotograferar på vintern med bara, stelfrusna fingrar. De kan inte vara dyra eftersom de delades ut till höger och vänster. Återandvändbara. En suddig etikett fanns med kortfattade instruktioner på tyska men texten kunde knappt läsas. Det stod något om mikrovågsugn. Resten försvann i allt sorlet.

Ikväll satt jag och lekte med den utan att veta hur den fungerar. Plötsligt blev den jättevarm, knappt så jag kunde håll i den. Juhuu, den fungerar, tänkte jag. Den värmde rejält en stund, sedan blev den åter slapp och slö, innehållet förvandlat till en trög gelé.

På nätet står att den kan kokas i vatten 8 minuter för att återfå sina värmande egenskaper.  Men hur är det med att ha den i mikron? Någon som vet? Och hur skall jag göra för att få den att avge värme, den funktionen har jag inte kommit på trots det som hände ikväll. Bara så där. Finns det andra som använder denna typ av handvärmare? Tillhör det allmänbildningen att känna till vad en handvärmare är? Jo, en rejäl, ullstickad vante vet jag vad det är men denna manick? Som kommentar emottages svar med tacksamhet!

2016-02-10 handvärmare 001-1
Där har ni den lilla klumpe-dumpen mot en A4:a. En räddare i nöden?

0 kommentarer

 • Ulla Maria

  Även jag har fått en dylik i gåva någonstans. Min är emellertid inte lika färgglad och fint formad men funktionen är densamma. När den kokats och blivit genomskinlig igen kan du antagligen hitta en liten grej som simmar omkring därinne. När man trycker till på den aktiveras vätskan och blir varm. Hur och om det fungerar med mikro har jag ingen aning om.

  • PJ

   Ja, här kan den nog komma till sin rätt men nere i Spanien så behövs väl den inte? Fast snö och kallt kan det också vara där, uppe i bergen.

 • Susanne

  Har den en slags knapp som flyter runt inne i den eller som man ska trycka på för att aktivera värmen? I så fall innehålker den någon slags kristaller som ska aktiveras och när de klumpar ihop sig alstras värme. Vi använder de där jättemycket på jobbet, antingen för att värma upp svårstuckna patienter för att underlätta provtagning mm, eller i smärtlindrande syfte, eller helt enkelt om någon är frusen. Jag lånade hem en när jag hade ont i skuldran. Underbart :).
  Våra stelnar och blir hårda tills man kokar dem. Jag skulle inte lägga den i mikron om jag vore du… Aktiveringsknappen brukar vara något metallaktigt.

  • PJ

   Ja, det är som en slags knapp, rund metallbit, som flyter omkring. Denna blev också stel och ett knarrande ljud hörs om man klämmer hårt på den. Det är nog samma slags mekanism bakom som de som ni har. Nej, jag tror jag avstår från att testa mikron i detta fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »