Allehanda

Musik

Ibland snubblar man över musik som man bara vill lyssna till om och om igen. Igår fann jag ett sådant album, nämligen Kim Larsens ”Det var en torsdag aften” från år 2002. Musiken finns delvis på YouTube men på Spotify hittade jag hela albumet. Wonderful!

Kim Larsen, som enligt mitt tycke är en av Nordens största artister har gjort en fantastisk bunke sånger vid liveinspelning. Varför har jag inte upptäckt detta tidigare? …torsdag aften…

Jag lyssnade och kom i tankar om en annan dansk artist som jag också beundrar: Ann-Mette Elten. Hon ha en fin samling sånger som jag gärna lyssnar till när andan faller på. Andra danska artister som jag minns med värme är Anne Linnet, Hanne Boel och Sanne Salomonson.

Vi Pampasbor tenderar att lyssna mycket på musik från kungariket och inget fel i det men det finns också mycket annan  bra musik runt om i världen, inte minst från våra övriga nordiska grannar. Tyvärr har jag inte lyssnat speciellt mycket på musik från Norge, men undantag av Grieg, som jag fick min beskärda dos av när jag studerade i Borås. Bjork känner jag till från Island men inte mycket mera än så.

Dansk musik har jag däremot stiftat närmare bekantskap med och jag tror att det började en gång i tiden på en koncert i Malmö Folkets Park när Kim Larsen och Gasolin spelade. Tänk att få uppleva den kvällen igen. Det är så att man blir smått nostalgisk.

I detta läge beger jag mig ut i framstugan för att leta musik jag menar är milstolpar i mitt liv. Jag har nämligen en ansenlig samling musik på LP som jag sällan lyssnar till numera men som finns i min ägo. Låt höra: Pink Floyd: ”The Wall”, Eagles, Fleetwood Mac, Santana, Steeleye Span, Nina Hagen, Kebnekaise, Dag Vag, Ebba Grön. Men även sådan musik som Merit Hemmingson och Gösta Linderholm. Oh, jag höll på att glömma Nisse Hellberg och Wilmer X. – Har jag nämnt att jag är allätare vad gäller musik? Jo, det har jag säkert gjort. Det är lättare att säga vilken musik jag inte gillar än den jag gillar.

Just nu lyssnar jag till Graham Parkar och Rumour. Jag borde kanske damma av grammofonspelaren lite oftare?

För de språkligt intresserade kan ni här fördjupa er i ordet ”beskärda” som jag råkade använda tidigare i inlägget.

[youtube=http://http://www.youtube.com/watch?v=iT3L7mdQA10]

Kim och Mats gör här en fin låt som jag tycker tillhör pärlorna i  musikutbudet.

4 kommentarer

  • Chorizo

   Ibland kan tiden försvinna när man bläddrar bland gamla LP-album. Jag kom senare på att jag glömt många namn, inte minst CCR som var och fortfarande är min toppfavorit.

 • Designern

  Minns nog din musiksmak sedan ungdomstiden i Oxkangar men visste inte att du fortfarande har vinylskivorna kvar. Det var ju otroligt bra att du inte har gjort dej av med dem … min egen vinylsamling har sedan den tiden bara växt och växt och innehåller en bra bit över 400 idag. Och en sprillans ny spelare införskaffades i början av detta år …

  • Chorizo

   Jag började köpa LP-skivor 1976 eller 1977, före det var det kassetter som gällde. Hur många jag har vet jag inte men det är väl ett par backar fulla eller så. Jag skaffade också en skivspelare där man kan överföra till mp3 så att man kan lyssna i bilen men det verkar inte funka så bra.
   Nejdå, inte skall man göra sig av med skivorna på vinyl. Än kan de med fördel lyssnas på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.