Allehanda

Snösvängen och sömn i sval lokal

Ikväll skottade jag snö för första gången denna säsong. Cirka 15 cm snö låg kvar efter senaste dagars snöfall. Jag hade hoppats att det snabbt skulle smälta bort. Det kanske det också gör men fryser blötsnön till under natten blir spårigt och besvärligt på gårdstunet. Därför sökte jag efter snöskyffel- och –skotta och rensade bort en del. Heter det förresten snöskotta? En sådan där med brett blad och handtag som man skjuter framför sig?

Jag gillar inte snö och kyla, det ger bara en massa extra arbete. Snö skall röjas bort och ved skall bäras in i mängd och massor. Eller, visst är vintern fin kring jul och en bit in i januari. Knarr under skorna, månsken i snöhöljd skog, vintergatan svävar på himlapällen men sedan får det hastigt bli vår igen. Gärna redan i februari.

Kallt kan det vara vissa morgnar i stugan när jag inte hinner elda i spisen kvällen innan och glömmer att sätta igång ett extra elelement. Senast i fredags var jag upptagen hela dagen och kvällen och när jag kom hem innan midnatt orkade jag inte elda mera utan kröp till kojs. Värmen under täcket kom snart och jag sov som en prins ända till halv fem på morgonen när jag vaknade och kände hur kallt det var i rummet. Klockan fem gjorde jag upp eld, gjorde te och smörgåsar och läste tidningar på nätet. Märligt att jag inte kan sova lite längre en lördag utan måste upp redan klockan fem fastän jag är ledig.

Jag sover bäst när det är 15-18 grader i rummet. Under ett duntäcke och gärna med stickade sockor på fötterna. De små fossingarna har nämligen den egenheten under nattens sömn att de ibland behagar titta fram under täcket och betrakta månens vandring över köksgolvet. Men med sockor på ser de inget och köld i stortån stör inte heller min skönhetssömn. Bäst så för alla.

När jag såg bilden senare i dator upptäckte jag i förgrunden en snöhare. Eller är det en hund?

2 kommentarer

    • Chorizo

      Ej rim i ögonen, ej heller frost i tån. Annat var det för salig far när håret frös fast i granriset. Men det var under kriget och förskräckligt kallt vid frontlinjen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *