Allehanda

Skrammel och flygblad

När jag i tidig otta gjorde morgontoaletten och var klar med rakningen hörde jag ett oljud och ökande dån som påminde om ett lågtflygande jetflygplan. Märkligt, sådana brukade inte susa förbi den tiden på dygnet. Ganska snart blev det klart att det inte var något flyplan utan snöplogen som kom skramlandes längs landsvägen. Jag befarade det värsta att det hade snöat rejält under natten. Döm om min förvåning när jag gläntade på ytterdörren och fann några få ynka centimeter snö som snabbt höll på att smälta bort. Inte konstigt att snöplogen förde väsen när den körde på tomgång. Varför den överhuvudtaget körde är för mig en gåta.

På tal om flygplan så har jag ett minne från barndomen när ett mindre flygplan flög över byn och kastade ut flygblad. Det var en upplevelse jag inte upplevt tidigare och inte senare heller, för den delen. Vi barn sprang omkring och samlade ihop så många flygblad vi kunde. Det var något spännande och närmare ett flygplan än så kom vi inte på många år. Orsaken till nedsläppet var att det gjordes reklam för en lantbruksutställning som hölls i kommunen. Det var en stor tillställning och engagerade hela kommunen. Själv fick jag som uppgift att stå ett pass och dela ut reklamtidningar.

Synd att inte något av flygbladen är sparade.

Förresten, väldigt vad kvällarna blivit långa. Det mörknar tidigt och jag blir lika förvånad när jag tittar på klockan och upptäcker att tiden inte är mera liden.

En Zetor kunde också föra oljud men inte lika mycket som snöplogen i morse

12 kommentarer

  • PJ

   Till flyguppvisningen i Kauhava midsommartid har jag inte kommit mig än och snart är det väl slut med det nöjet. Så jag får väl nog bege mig till gränstrakten mellan Nord- och Syd Korea för att uppleva flygblad från himlen en gång till.

 • Annepauline

  Vår granne hade en Zetor. Ljudet hördes långa vägar så man visste direkt vem som var ute när man hörde ljudet. Ett väldigt speciellt liksom rytmiskt ljud, nästan som en symaskin modell större.
  Kommer du ihåg ljudet från DC 3:orna? DET var också ett mycket speciellt ljud. Döm om min förvåning i somras när en DC 3:a kom flygande precis över där jag bor. Jag trodde att jag både hörde och såg i syne. Men se det gjorde jag inte. Det finns en klubb för DC 3:or här, de har några maskiner som de gör flygturer med på somrarna. Är man medlem i klubben får man visst flyga med till självkostnadspris.
  Jag var totalt vettskrämd första gången jag flög med en DC 3:a. Det var några år efter det där planet störtade i Kvevlax. Men visst var väl DC 3:orna väldigt säkra plan egentligen?

  • PJ

   Ha, ha det var en bra liknelse av ljudet från en Zetor, som en symaskin.

   Nej ljudet från en DC 3:a är nog inget jag har minne av. Visst flög de förbi här, bl.a. minns jag rubrikerna i tidningen när DC 3-an störtade i Kvelax. DC 3:an var en riktig slitvarg vad gällde lufttransporter. Den har varit i tjänst länge i bl.a. u-länderna. Jag vill minnas att jag sett något TV-program om detta flygplan.

 • kicki

  Plogbilen brukar vara flititgt i farten i början av säsongen, speciellt om nätterna. Bättre betalt då måhända. Vid riksvägen vänder den om, så här hos oss i slutet av Vöråvägen kommer två störningsmoment tätt på varandra.

  • PJ

   Jo, det är märkligt att de är så ivriga i början på säsongen med snöröjningen. Kanske entreprenörerna har väntat hela sommaren och äntligen kommer tre flingor och vips är de ute med sina maskiner. – Är det mycket snö på vägarna hörs plogbilen knappt, som tur är.

 • Oden

  http://www.forsvarsmakten.se/sv/Forband-och-formagor/Forband/Forsta-ubatsflottiljen-1-ubflj/Nyheter/Medalj-till-sonaroperator/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *