Resor,  Upplevelser

Vörå runt i sommar – Skärivägen

När nöden är som störst, då har man en rulle i skuffen! Till en äkta lokal sevärdhet hör också ett utedass. Det kan finnas här och var men alla är inte i presentabelt skick och framför allt så saknas ofta det väsentliga, toalettpappret. Detta fick jag erfara här om dagen när jag gjorde min första runda på ”Vörå runt i sommar”, aktiviteten jag skrev om i förra inlägget.

Som tur var hade jag en rulle tillgänglig i bilen och som en effekt av coronan så hade jag också en flaska handsprit i mittkonsolen i bilen. Råd nummer ett: ha alltid toalettpapper och handsprit i bilen när du besöker mindre lokala sevärdheter.

Först besåg jag Gammel-Ahlnäs hamn här i Oxkangar. Ett par andra sevärdheter i byn är den gamla väderkvarnen och byns vackra begravningsplats. Kvarnen råkade ut för ett haveri i vintras men kommer förhoppningsvis att repareras så småningom. Och jo, begravningsplatsen är vackert belägen vid sjön.

Därefter rullade jag och Bettan iväg till Brudsunds fiskehamn där jag träffade på ett par metare. Någon fisk hade de då ännu inte fått men det meditativa i sporten inte att förglömma och vädret var underbart. I Brudsund finns också Olivias Grill och Café för den som blir sugen på något gott och mättande.

Det tredje målet för dagen var Stråka viken i Österö, en fiskehamn med utsikt mot vida vatten i väst/nordväst. Sverige nästa, kan man nästan säga.

Jag gjorde också ett kort besök i Särkimo båthamnen som finns alldeles nära landsvägen. Kanske lämplig som utgångspunkt för en kanotfärd i närliggande skärgård? Ett annat ställe längs ”Skäri-vägen” är naturligtvis Hellnäs sund med stor båthamn, fin simstrand och ”Hellnäs Grill och Glasskiosk” där glassbollarna är ovanligt stora! Men då får vi åka mot ”landet” som vi säger här i byn. Landet är fastlandet.

Överlag en ganska fin väg på sina ställen där skärgårdens prakt skymtar. Detta var min första utfärd i ”Vörå runt i sommar”. Kanske ”onödigt körande” enligt nya vägtrafiklagen? Jo, så är det, den paragrafen finns där onödigt körande är förbjudet. Tänk på det!

Vi tittar på bilder!

Gammel-Ahlnäs hamn i Oxkangar. Här hade byns handelsman sitt magasin och landningsbrygga när varorna hämtades med båt sommartid.

Liten simstrand finns också och bord med bänkar för den som vill ta en fika. I bakgrunden syns Laxöur  till höger och Strömgrundet till vänster. I mitten Hellnäs sund längst bort.

Och jo, utedasset vid Gammel-Ahlnäs är i skick med toalettpapper när jag kollade senast. Nymålat. Utsikten från ”tuppen” kan man inte klaga på.

Fiskafänge vid Brudsunds fiskehamn. På 1500-talet sägs att ett brudfölje här seglat omkull och alla drunknade. Därav namnet.

Tittar man på andra sidan bron i Brudsund möter denna vackra vy, den lilla byn Brudsund som är koncentrerad kring en vik. Här finns också Olivias vackert belägen vid stranden en bit in i viken.

Fortsätter man en bit längre västerut kommer man till Särkimo med bland annat detta smala sund lämpat för mindre flytetyg.

På väg ut till Österö finns Västerö där  denna fina strand är belägen med möjlighet att campa. Visserligen en ganska enkel, obemannad campingplats men har man grejorna med sig så går det ingen nöd på en.

Vi fortsätter och passerar Rågholms sundet.

Till sist är vi framme vid Stråka viken och fiskehamen i Österö. Grillkiosk finns också men jag är inte säker på om den är öppen i sommar. Huset som syns tror jag är avsett för fiskeriverksamheten.

Vågorna som rullar in från Gloppet, havet mellan Österö och Mickelsörarna, en ögrupp som verkligen är värd att besöka sommartid. Men det är en helt egen historia. Ögruppen ligger till vänster i bilden och syns inte. Tittar man på bildens horisont och därmed rakt norrut så torde Luleå vara nästa. Till Stockholm lär det vara 297 sjömil från Stråka viken för den som känner sig hågad för en liten seglats. Och jo, en gång i tiden så fanns det en ganska livlig bondeseglats mellan Österbotten och Stockholm.

Nedan ser ni kartan som visar hur jag körde från Oxkangar till Österö. Klicka på kartan så kommer ni till Google Maps där ni kan bekanta er närmare med området genom Street View, Satellit vy och genom att zooma in.

Jag lägger också in bilden med artikeln ”Vörå runt i sommar” från Kommunbladet. Det var 5, 2 och 1 jag besökte denna gång.

 

4 kommentarer

 • annepauline

  Men åh, så fina bilder du tagit! Rena rama vykorten varenda en. Sommar Finland från sin allra finaste sida.

 • Wesber

  Så vackra foton. Laxöur där vi hade våra kossor på sommarbete och en gammal omodern villa ( sommarstuga). Men det som är sorgligt är att Laxöur har växt igen o inte alls är det vackra stället som vi tillbringade somrarna på med bad och båtutflykter. Har ni inga röjsågar i Österbotten, allt är så igenväxt.

  • Per

   Jag kan tänka att det var mera öppet den tiden när ni hade kossorna på sommarbete. Det var ju kossorna och fåren som var den tidens röjsågar. Så sant, buskar växer som raketer. Ingen hejd på det om man inte använder något gift eller annat medel för att stoppa dem.
   Själv går jag nog ganska flitigt med röjsågen i vår del av byn. Alltid en omgång per sommar men lite olika områden. Så i praktiken blir det ungefär vart annat år. Vägrenaren har i alla fall blivit slåttade i hela byn inför midsommaren.
   Trevlig Midsommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »