Upplevelser

En dröm och ”Words of love”

Sistlidna natt, just det, sistlidna natt, ett fint tidsuttryck. Jag har använt det tidigare.

Sistlidna natt hade jag en dröm. En dröm som jag kom ihåg, det är inte så ofta det sker.

Jag befann mig tillsammans med en kvinna på Kanarieöarna i ett högt, smalt hus, typ Turning Torso, och vi skulle ta oss ned. Bakom hissdörren fanns ingen hiss utan ett trapphus på utsidan dit man måste hoppa nedåt och platsen man landade på var mycket liten, kanske en kvadrat, inget skydd omkring och fritt fall 100 meter ned. Detta kommer jag aldrig att klara, tänkte jag. – För övrigt ett tidigare, återkommande drömtema för många år sedan. Höga höjder och svårt att ta sig ned.

I nästa sekvens befann jag mig på ett flyg från Sverige till Kanarieöarna och där fanns samma kvinna. Denna gång värvade hon mig som agent för Säpo i Sverige. Hon gav mig nya identitetspapper, personnummer och agentnummer som jag måste lära mig utantill. Mitt nya namn var Niklas. Ombord fanns också andra främmande agenter som utgjorde ett hot så allt måste göras i smyg.

Väl framme på Kanarieöarna skulle jag söka upp en lägenhet där jag kunde bo. Bilen parkerades på ett stort öde torg med videbuskar som stack upp här och var. Chauffören verkade sova. Strax därefter befann jag mig på en bar där ett par gamla arbetskamrater dök upp. Den ena kände jag ingen som Henka den andra var det svårare att veta vem det var. Nu uppstod problemet hur jag skulle hantera mina dubbla identiteter. Dels som gammal arbetskamrat, dels som hemlig agent. Och jag hade ännu inte hunnit lära mig mitt nya person- och agentnummer. Och jag hade massor med bagage att ta hand om. – Också ett tidigare, återkommande drömtema. Hur jag hanterar bagaget, packningen och förseningar.

En mycket förkortad dröm. Annars hade det blivit för långt och invecklat. Kvinnan fick jag aldrig veta vem det var. Vad månne den drömmen betyder?

Kan den ha samband med ett TV-program jag tittade kvällen innan, nämligen ”Marianne & Leonard: Words of love” på K Special. Finns att se på Svt Play.

Programmet handlar om Leonard Cohen och hans norska älskarinna Marianne Ihlen men också om hennes son Axel som for illa i det fria liv de levde på den grekiska ön Hydra på 1960-talet. Decenniet med sex, love and understanding. Marianne Ihlen var en varm, generös människa. Leonard var konstnärssjälen, diktaren, sångaren. Det var fri kärlek, droger, fester, ett till synes bekymmerslöst liv. Men allt har en baksida. Leonard Cohen var en kvinnokarl med många älskarinnor och förhållandet med Marianne tog slut utan att egentligen dö ut. Banden mellan dem fannns kvar. Hon gifte sig sedan med en norrman.

Leonard Cohen hade stora framgångar främst som sångare och låtskrivare. Vem minns inte hans ”Halleljuah”, ”Suzanne”, ”Dance me to the end of love”, ”I´m your man” och ”So long, Marianne” som var tillägnad Marianne Ihlen. Världen var hans hem och lekplats. Ett intressant livsöde som han till synes gick genom med samma stil hela livet. Som diktare, sångare och flera år som buddistmunk. Efter munktiden stod han utblottad efter att en manager svindlat honom på miljoner men skam den som ger sig. Han kom igen som 70-åring och tjänade ännu mera pengar och berömmelse.

I slutet på programmet finns ett gripande avsked i brevformat från Leonard till Marianne när hon låg för döden i cancer. De dog med tre månaders mellanrum år 2016.

Well Marianne it’s come to this time when we are really so old and our bodies are falling apart and I think I will follow you very soon. Know that I am so close behind you that if you stretch out your hand, I think you can reach mine.

And you know that I’ve always loved you for your beauty and your wisdom, but I don’t need to say anything more about that because you know all about that. But now, I just want to wish you a very good journey. Goodbye old friend. Endless love, see you down the road.

Det finns också en annan version av brevet.

Själv läste jag två böcker av Leonard Cohen på 1970-talet redan innan jag började uppskatta hans musik. Det var de till svenska översatt böckerna ”Älsklingsleken” och ”Sköna förlorare”. Idag borde jag läsa om dem för jag har glömt innehållet men märkvärdiga böcker var det.

Jag ger mig inte in på någon närmare analys av programmet, var och en tittar själv om intresse finns, men jag vill citera några rader allra sist i programmet som visar hans passion för Grekland och ön Hydra där så mycket hände.

Grekland är en bra plats att titta på månen från
Man kan läsa i månskenet på terrassen
Du kan se ett ansikte som du såg det när du var ung
Då var ljuset bra
———-

Jag har inte besökte Grekland tidigare. Kanske dags att som hemlig agent se månen från en grekisk ö?Leonard Cohen
– Wikipedia
Marianne Ihlen – Wikipedia
Marianne & Leonard: Words of Love – Programmet på Svt Play
Hon var Leonard Cohens stora inspiration – Göteborgs-Posten

Hujeda mej, inte skulle jag vilja göra några våghalsiga hopp där uppe. Så högt var nog huset i min dröm även om det inte var Turning Torso i Malmö.
Bild från 2012

8 kommentarer

 • E

  Jodå, det finns nog en grekisk ö för dig också. Grekland är mitt favoritland, men än så länge har jag bara utforskat 4 öar, finns några tusental kvar att uppleva. Och Cohen är ju en favorit sen länge. Jag hade en gång bokat biljett till en av hans konserter i Finland, men fick förhinder. Nu är det ju för sent att uppleva honom live.

  • Per

   Kanske det finns en ö för alla i Grekland? Det gäller bara att hitta den. En annan författare, och också en av mina favoriter, är Henry Miller som också bodde en tid i Grekland strax före andra världskriget. Han skrev sin grekiska bok ”Kolossen på Maroussi”. Också han, Henry Miller, var kvinnotjusare av rang och kanske en slags föregångare till Leonard Cohen. Han skrev att det viktiga är inte att man har sångröst utan att man har lust att sjunga.

   Jo, nu är Cohen borta sedan fyra år.
   Jag har på känn att mitt nästa resmål utanför Norden blir Grekland.

 • Wesber

  Det är vackert i Grekland, jag längtar tillbaka dit. Vi var till Halkidiki ( Chalkidiki), ett av tre fingrar som sträcker sig ut i Egeiska havet. Rom var också sevärt med katakomberna, Colosseum och bergsstaden Tivoli med alla fontäner. Dit ska jag en gång till innan jag vänder näsan i vädret eller ” by fårg ”. Leonard Cohens musik har jag alltid gillat men inte visste jag att han var en sån kvinnotjusare. Men det är ju förståeligt, han var ju snygg karln ( som ung i alla fall, innan han blev gubbe ) Hej o hå.

  • Per

   Jo, jag har sett bilder och det verkar att finnas vackra ställen och öar där i Grekland. Nog ett måste innan man kastar veven. Rom är även osedd för mig ännu.
   Om de inte ser på SvtPlay så kommer programmet ikväll på ’svt 2 kl. 21.45 svensk tid.

   • E

    Den boken av Henry Miller har jag inte läst. Ska kolla om biblioteket har den!
    Just Hydra skulle vara intressant att besöka, men då bör man inte vänta tills man blir alltför skröplig för på Hydra tillåts inga bilar, bussar eller ens mopeder. Det enda färdmedlet är dina egna fötter …och åsnor.

    Ge mig en vink då du börjar planera din Greklandsresa, vem vet, kanske jag kan hänga på? Fast visst var det så att du helst reser ensam?

    • Per

     Jag blev tvungen att plocka fram boken ur bokhyllan och fann då att den heter ”Kolossen från Maroussi” – en annorlunda greklandsskildring. Jag bläddrade lite i den och blev sittandes en lång stund. Jag tycker absolut att du skall läsa den om du får tag i den. Jag tog en bild av baksidan på boken. https://shared.kiliaro.com/RN1U9F6fSuu8nQEMiQTakA

     Jo men visst kan jag resa i sällskap också så vem vet. Jag är ingen eremit, ha, ha… som kommer av det grekiska ordet eremos. Det gäller bara att hitta en resa med bra pris och rätt ställe. Rätt ställe torde vara var som helst i Grekland eftersom jag inte besökt landet tidigare.

     Som Miller upplevde Grekland skulle jag också vilja uppleva Grekland.

 • E

  Hmm, boken finns varken på biblioteket eller på AdLibris. Får söka vidare, kanske på ngt antikvariat.
  Och Grekland är definitivt värt en resa, men kanske inte under värsta turistsäsongen. Fast efter coronan kommer det kanske inte att råda någon trängsel längre, jag är övertygad om att våra resvanor kommer att förändras efter detta. Om du inte ger dig direkt på öarna så ta en titt på Parga på fastlandet. Jag har inte varit där själv, men min bror blev så förtjust efter en resa dit att han åkte på nytt följande år.

  • Per

   Det är kanske väntat att den inte finns på Adlibris. Ofta är det så med lite äldre böcker. Men på Bokbörsen finns den och till ett hyfsat pris även till Finland inkl. porto.

   Värsta turistsäsongen i Grekland är väl sommaren? Jag kan tänka att det då är ganska hett under hatten, något som jag inte är förtjust i. Jag är inte direkt någon sol- och vårare…. ha, ha, jag menar sol och badare, utan jag håller mig hellre borta från stark sol och stekandet. Så vår och höst passar mig bättre.

   Parga verkar fint. Jag kollade runt lite på Google Maps. Så här utan att känna närmare till Grekland så verkar många platser riktigt fina. Kollade även på Hydra via Google Maps och visst, åsnorna var på plats på kajen väntande på resenärer? https://goo.gl/maps/2EtqtvLG6JfLaaah7

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.