Upplevelser

Villaavslutningen 2018. Smällar och fest.

Jag var igår lördag inviterad till sister Jane och svåger i den Lyckliga staden. Villaavslutning stod på programmet. Där fanns en mängd människor som ingår i familjerna kring värdparet och det ungdomliga inslaget var stort. Lek och stoj hördes och inte ett barnaben stod stilla. Ett mindre kalas med andra ord.

Orienteringstävling anordnades och ivern syntes strax i barnaögon. Även äldre deltog till synes upprymda och alla travade de iväg för en stunds motion. Själv stod jag kvar med arrangörerna. Bokstäver till ett ord skulle samlas under loppets färd vid kontrollerna och sedan sammanställas. Jag tror ingen missade ordet som var villa-avslutning. Priser delades ut i form av godis och alla fick pris.

Solen bjöd i väster på en vacker afton med stundom mörkablåa moln med gyllene purpurkanter. Från olika håll hördes snart smällare och raketer som sköts upp mot himlapällen. Även vid vår strand tändes raketer om än något tidigt innan John Blund gjorde sig påmind bland de yngsta i barnaskaran.  Solen hade dock gått ned och mörkret kom småningom. Snart lystes också himlen upp av fyrverkerier längs med hela Bådan. Det sparades inte på krutet och smällar hördes långväga från Andra sjön och ut mot havet.

Jag tog lite bilder, eller egentligen ganska många, eftersom jag körde med en hel del serietagning. De flesta ratades dock men här kommer några bilder från igår.

Är sommaren så slut eller vad tror ni? Åjo, några dagar finns ännu kvar och det utlovas kommande vecka skiftande väderlek med i bästa fall temperaturer upp mot +20 C. Hur firade du villaavslutningen eller stugsista som den också kallas i Sverige?


Elden och vattnets fest 

Lyskväll – Wikipedia

Först en bild på väg till festen. Sensommar och tröskningen är i full gång i Österbotten.

Ser dramatiskt ut men inget regn störde och  solen spelade bland molnen i väster.

Den lättare delen av fyrverkeriet tändes  av den yngre generationen.

Senare på kvällen lättade molnen

Poff kabum, där flög en raket visst mot skyn.

 

4 kommentarer

 • annepauline

  Vilka fantastiskt fina bilder! ( Haha, det börjar kännas riktigt tjatigt att skriva det nu på varenda inlägg du har. ) – Det brukar vara ett rejält ståhej på villaavslutningen i Finland. Jag tror inte ens att det finns här? För några år sedan åkte jag över Replotbron på villaavslutningskvällen. Det hade börjat skymma och var en helt klar kväll. Det var helt otroligt vackert att åka över bron och se alla eldar längs stränderna.

  • PJ

   Roligt att du gillar bilderna!
   Jo, det är en av de helger här i Österbotten som är jämförbara med midsommar, påsk och jul. Folk firar på sitt eget sätt men lite eldar och marschaller hör till. Plus de som skjuter iväg fyrverkerier. En del har kräftkalas.
   Även om jag inte åkt över Replotbron vid villaavslutningen så kan jag gott föreställa mig hur fint där är.

 • Wesber

  I torsdags var vi och hälsade på ett par i deras sommarstuga utanför Fagersta och frågade när sommarstugu- avslutningen blir och dom såg lite förvånade ut. Det är nog inte så vanligt här i Sverige tror jag, alla kanske har avslutning på sitt sätt här, jag vet inte. Hur som haver, det var väldigt fina bilder, jag har ju varit där o hälsat på så det såg bekant ut. Såg vattentornet långt borta på en bild, har dom fortfarande kaffeservering där högst upp på somrarna eller är det stängt? Det brukar vara mysigt att sitta där uppe o fika och blicka ut över Nykarleby men dendär hissen upp är inte rolig, där kan man få panikkänslor.

  • PJ

   Stugsista finns nog hit uppåt kring Umeå men också på andra ställen längs kusten. Enligt vad jag läst på nätet. Jag kollade lite på Instagram #stugsista och visst fanns en del bilder från senaste helg. Men det verkar inte avfyras fyrverkerier utan det handlar om eldar och mat.

   Jag antar att caféet uppe i vattentornet finns ännu. På somrarna. Jag har själv besökt caféet när jag var i skolåldern men inte sedan dess. Jag kan tänka att hissen inte är den största och mest flotta i staden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »