Allehanda

Allt bara försvann

Jag brukar titt som tätt hjälpa folk med deras datorer. Både små och stora problem kan dyka upp. Ibland går de att fixa direkt andra gånger fordras tid och lite forskning. Ibland går det att åtgärda per telefon, andra gånger blir det hembesök.

Ikväll fick jag ett telefonsamtal från en bekant som jag inte hört av på ett tag. Det blev en hel del prat om arbete, vardagen och världsproblemen, inklusive finlandssvenskarnas allt fler domänförluster i republiken. Jag får kanske återkomma till det, den senaste utvecklingen.

Jo, det var ett dataproblem. Just som hen satt och surfade på nätet kom katten gåendes rakt över tangentbordet med diverse ovälkomna tangenttryckningar som följd. Allt bara försvann i webbläsaren. Menyer, knappar och andra välkända dekorationer puts väck. Vad göra och hur rätta till problemet. Det jag först kom att tänka på var knappen F11 på tangentbord, den knapp som visar helskärmsläge i flera webbläsare. Jo men visst var det den knappen som hade blivit intryckt under kattens kombinerade promenad- och surfrunda. Jag fick mig dock en liten fnissning för vad kan inte katter, dessa självständiga djur, ta sig för. Rena hackers ibland.

2016-12-12-villan-020
Solens dök bakom skogsranden på eftermiddagen. Det gjorde också vårt sista hopp om att få fullvärdig jourvård på svenska i våra trakter. 

5 kommentarer

 • fritidsbloggenblog

  Ja, den hjälpen är värdefull, när det dyker upp dataproblem.
  Får komma ihåg den knappen då ifall något sådant skulle hända. Risken är stor för våra katter går helst också över tangentbordet, mest för uppmärksamhetens skull.

  • PJ

   Knappen F11 är inte bara av ondo utan också till stor nytta om man vill använda helskärm i sitt surfande. Bara att trycka en gång till så är man åter i normalläge. Det är dock långt ifrån alla som känner till denna funktion.

  • PJ

   Ja du, det är en hel vetenskap. Man kan använda F-knapparna till mycket som de är, programmera om dem eller använda andra tangenter tillsammans med F-knappar. T.ex. Ctrl-knappen plus någon F-knapp som då gör en speciell sak. . Olika datorer och tangentbord kan ha olika funktioner. Bäst att kolla manualen, men viss grundläggande funktioner är mera generella. T.ex. F1-knappen tar ofta fram en hjälpsida. Den kan du nog testa. Det kan va olika funktioner i olika program också.

   Här finns en liten lathund för HP-datorer men det är inte säkert att det stämmer helt för andra märken.
   http://support.hp.com/se-sv/document/c03262106 Kolla en bit ned för F1-12-knappar.

   När jag surfar så använder jag mest F11 för helskärmsläge. F3-knappen ensam, alternativt Ctrl-knappen + vanliga F-knappen (inte en F-1-12 knapp), för att få fram en sökruta i webbläsaren uppe till höger. Är en mycket bra funktion om man söker t.ex. ett namn eller ett ord i en stor textmassa. PrintScr-knappen använder jag också ofta för att ta en kopia av det som syns på skärmen för att sedan öppna kopian som en bild i ett bildbehandlingsprogram.

   När jag jobbar med Excel eller Word använder jag fler snabbkommandon som snabbar upp arbetet betydligt. Ta bara ett sådant exempel i Excel som att skriva dagens datum så använder jag alltid Shift+Ctrl+komma-knappen. För att få aktuellt klockslag Shift+Ctrl+punkt-knappen. Snabbt och det blir aldrig felskrivet.

   Som sagt, kolla din dators eller tangentbords manual i första hand för att lista ut hur de fungerar och börja gärna använda snabbkommandon för det snabbar upp arbetet vid datorn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »