Upplevelser

Husmanskost, mina favoriter

Mitt förra inlägg handlade till stor del om mat, kräftor, räkor och annat tuggbart.
Skaldjur är kanske inte det jag äter till vardags men visst är det gott med lite omväxling
och speciellt om man blir bjuden, haha… bjudmat är alltid gott. Och som förra
lördagen, sister Jane är ingen dålig kock och tillställare. Mången godsak har jag fått
njuta där även om kräftor var helt nytt för mig och som jag sparsamt smakade.

Detta fick mig att fundera över vilken mat jag gillar bäst och svaret blir rent allmänt: husmanskost. Men vilken rätt då kan man fråga sig. Svaret är inte lätt och jag har funderat hela veckan på vilka maträtter som är topp tre för mig. Just nu, det kan variera, är dessa mina favoriter och godaste maträtter:
Nypotatis och sill med ”pikkaveeton” (varmt vatten, smör, salt och lök). Tänk så enkelt men då skall potatisen helst vara egenodlad för den är klart godare än köpepotatis. Till det tomat och lite annat grönt. Som dryck vanligt vatten och är har man egen källa med gott vatten är man lyckligt lottad.
Stekt strömming! Kanske med potatismos till men allra helst äter jag bara strömmingen som den är med bara händerna. Ett stort fat med stekt strömming, helst inget annat. Stekt strömming är inte något jag äter varje vecka men när det sker är det fest.
Pyttipanna! Va, något så simpelt? Jo, en vällagad pyttipanna med ägg samt valfritt kött, korv, knaperstekt fläsk eller annat som blev över. Till det tomat, gröna ärtor och oliver. Jag äter förresten mycket oliver, nästan till allt. Pyttipannan är ju enkel att göra och alltid har man något i kylskåpet som passar.

Även om potatis ingår i ovanstående tre rätter äter jag sist och slutligen inte potatis så ofta, i stället blir det blomkål. Men nypotatis är en specialare som slår det mesta.

Naturligtvis finns det mycket annat som ärtsoppa, korvsoppa, fisksoppa, kålsoppa som också är gott. Eller kalops, mors köttbullar (går inte mera att få), leversås, fläskpannkaka, bruna bönor med stekt fläsk. Kållåda/kålgryta (jag gillar kål), köttfärslimpa, ugnstekt korv, korv stroganoff. Rotmos gillar jag också, kom jag att tänka på. Rökt sik, mums!

Som en specialare vill jag nämna brödkok. Länge sedan jag senast smakat brödkok. Det är något så enkelt som hårt, torkat rågbröd som klipps i små bitar och kokas i saltvatten samt serveras med en stor klick äkta smör. Så gott! Detta var vanligt förr i världen när man hade storbak på bröd och kakorna fick torka uppträdda på stänger i taket. I något skede blev det ny bakning av rågbröd och då kunde det hända att man hade kvar stenhårt rågbröd och vad göra av det? Jo, brödkok! Någon annan som smakat denna delikatess? Jag har en känsla att jag skrivit om brödkok tidigare men låt gå, gott är det om man inte måste äta det varje dag, haha….

Naturligtvis finns det mycket annan mat som klassas som husmanskost och som jag inte tackar nej till men ovanstående är det jag kommer på just nu och som är favoriter.
Vad jag inte gillar är blodmat (typ blodkorv), lutfisk och memma men annars är jag inte kräsmagad vad gäller husmanskost. Kokt lake på julbordet var förr i välden vanlig men inte vet jag om den smakade gott?

Mycket god mat har jag smakat i mina dagar och en restaurang som jag varmt rekommenderar är Juthbacka i Nykarleby som till ett billigt pris gör något av de bästa i lunchrväg som går att få i provinsen. Jag har säkert nämnt det tidigare.

Till sist, vilken maträtt serverad på restaurang är den som jag minns som godast och som fortfarande finns kvar i smakminnet? Jo, en lammgryta som jag åt på en restaurang i Uppsala år 2016. Så otroligt god och med en öl som rekommenderades av kyparen. Pitcher´s hette stället och finns kvar än idag. Som tur är har jag ett blogginlägg från den resan att luta mig tillbaka på, annars hade jag nog glömt vad restaurangen hette.

Nu infinner sig frågorna vilken är din godaste maträtt du någonsin ätit och vilka är dina favoriter i klassen husmanskost?

 

Olivias, Brudsund
Igår lördag besökte jag Olivias i Brudsund för kanske sista gången denna säsong? Det har blivit ett och annat besök dit denna sommar och oftast är det hamburgare jag brukar beställa. Vi har ju tre sådana i sommarrestauranger i skärgården med ungefär samma meny: Hellnäs, Olivias och Österö. Kanske dags med en hamburgerpaus och i stället mera husmanskost.

 hamburgare
Inte så nyttigt kanske någon säger men ack så gott emellanåt! Min favorithamburgare är den med bacon och ägg.

Pitcher´s Uppsala
Ser man på, i mitt arkiv hittar jag till och med en bild på utsidan av Pitcher´s i Uppsala. Det är en kedja som finns på många ställen i kungariket men grytan som jag åt var himmelsk.

 


Pitcher’s Uppsala – hemsida
Uppsala, vänligheten själv – blogginlägg från 2016 när jag besökte staden.
“Våra kasslerskivor blev helt råa och oätliga” – så här har ni missförstått sverigesvenska recept – Svenska YLE.
Skillnader mellan Finland och Sverige när det gäller att förstå recept. Läs även kommentarerna.

10 kommentarer

 • annepauline

  Jag sätter nypotatis med pikkaveeton som nummer ett av det godaste i matväg. Men det ska vara potatis direkt ur landet, köpt nypotatis smakar inte nypotatis. Jag behöver inte ens sill till. Som av en ren händelse har även jag stekt strömming som nummer två i favorit. Men strömmingen ska vara absolut pinfärsk. Inte den som legat i Prismas disk en vecka. Sen vet jag inte riktigt vad som kommer efter det. Brödkok har jag minsann ätit. Det är gott!
  Min mor bakade blodbröd och lät det torka och gjorde brödkok. Ännu godare än av vanligt bröd. Jo, jag lovar!
  Tänk så mättande det var. Och järnrikt. Undrar om det finns någon annan som läser här som ätit brödkok av blodbröd. – På restauranger heter rätterna det ena finare än det andra, blabla med blabla och syltade blabla med blablabla. Sedan när man får rätten smakar det inget märkvärdigt alls, ja möjligtvis smakar det blablabla.
  Är man riktigt hungrig kan en Mc Donalds cheeseburgare vara hur god som helst. Oj, nu kom jag på, makupala som de sålde vid kiosken nära Vasa teater förr i vääden. Det var gott!

  Jag läste som av en händelse igår att det som heter färska räkor i affärerna inte alls är speciellt färska. Räkorna har blivit balsamerade både med det ena och det andra och kan vara en vecka gamla eller mer. Så Erikas tips i ditt förra inlägg att låta en katt nosa på ”färska” räkor är ett gott tips. Katter ljuger inte, äter inte katten räkan, då är den minsann inte färsk!

  • Per

   Absolut, nypotatis det bästa och samma rätt har vi på plats två, stekt strömming. Där är vi rätt lika. Visst är det så att man kan äta nypotatis utan sill men helst tar jag nog en bit på gaffeln som sällskap till potatisen.
   Skillnaden är blodbrödet, det har jag svårt för. Kanske det kom från småskolan där vi fick denna rätt om än sällan. Kanske något traumatiskt minne? Salig mor gjorde inte heller blodmat så det slapp vi barn hemmavid.

   Jo, det har du rätt i, den poetiska förmågan är stor hos de på de finare restaurangerna som skriver menyn. Knappt så man vet vad som menas och inte täcks man fråga heller. Då har man gjort bort sig och hamnar i klassen lantisar haha…

   Aha, makupala, smakbit blir det väl på svenska? Var det inte bröd med en skiva korv av något slag. Lite billigare än hamburgare? Jag minns salig mor brukade göra sådana till oss ungdomar.

   Har du inte katt blir det till att skaffa en nu, haha…. den är väl inte bara specialiserad på räkor?

 • Erika

  Nypotatis – då ska dom inte var färska eftersom jag tycker de är så blaskiga-blöta
  Matjesill, Fläskpannkaka, Kroppkakor, Raggmunkar, Rotmos-Fläsklägg, Ströming eller Sill
  ​som det heter där jag kommer ifrån, ja fisk i alla de former och inte att förglömma
  Spenat-strömming-potatismos. Sedan avslutar jag med Lutfisk, det äts ju bara omkring jul
  men tycker det ska med här.

  Min f.d. katt som somnade in för elva år sedan, honom testade jag med räkor jag
  inhandlat, lade ner en, den nosade han på sedan gick han. Såg det du skrev
  ANNEPAULINE, det är en säker källa att tillgå. Var så länge sedan han var i livet så
  jag hade glömt bort det med test-av-räkor. 🙂

  Det som är på näst sista bilden skulle jag aldrig få ner. Är en sådan motståndare till
  hamburgare och det som läggs under locket. 🙁 Det vänder i magen bara jag tittar
  på bilden. Sorry 🙂

  Numera äter jag mest fisk och grönsaker, men äter även potatis till osv. Äter inte
  skräpmat. Undviker allt som kan var skadligt för kroppen.

  • Per

   Aha, men det är väl det som är poängen med nypotatis att den skall vara lite mjuk i konsistensen, dock inte blaskig. Då har den kanske kokat sönder?
   Vissa maträtter har vi samma och bäst är fläskpannkaka. Jag tror jag skulle kunna äta den en gång i veckan. Den serveras dock inte på restaurang här i Finland. Knappt så de ens vet vad fläskpannkaka är. Strömmingsrullader är också gott. Men vid lutfisk går min gräns vad gäller fisk men jag vet att många tycker att den tillhör julbordet.

   Ingen ny katt efter den som for till katthimlen? Jo, katter är klyftiga och självständiga. Är det något som inte passar så går de. Det stämmer.

   Oj, är det så illa att du får kväljningar av hamburgare? Jag vet att många tycker det är skräpmat men någon hamburgare ibland tycker jag går an. Sedan får man efteråt ösa på med nyttigheter som frukt och grönt hemmavid. Jag äter en hel del sådant till vardags.

   • Erika

    Det finns en ny katt men, ingen räka där inte. Ingen idè jag hade
    testat eftersom det endast blir gourmetmat och torrfoder. Lite kräsen.
    En katt jag tagit hand om, inte min från början.

    Nypotatis kan var vattnig så kanske det blir bättre förklarat. Koka
    potatis kan jag så det är inte orsaken. Sedan när dessa nypotatis
    finns i affärerna är det spelkulor i stl. som man lekte med som liten. 🙂

    • Per

     Det var då för väl att ny katt är på plats. De som varit kattägare brukar ofta fortsätta med ny katt när den föregående dött. En katt kan leva en 14 år om den har tur så under ett människoliv blir det några missar. Dock ingen räkspecialist. Kanske testa vad den gillar nypotatis? 😉

 • Wesber

  Blodbröd gjorde även min mor brödkok av , det var gott. Pikkaveeton älskar jag men får numera skippa löken eftersom jag blir så dålig av rå lök men mina söner älskade det när dom var små. Pytt i panna är också en favorit och då gärna med ett stekt ägg där gulan flyter ut lite. Stekt strömming går väl an men är inte min favoriträtt men däremot lever det är nog favorit nummer ett.

  • Per

   Smaken är delad som baken, brukar det heta men visst finns det mycket husmanskost som gillas av många. Blodmat torde dock tillhöra undantagen med sina entusiaster men också antagonister? Jag torde höra till de senare, haha… Stekt strömming är gott men är ventilationen dålig under själva stekningen så inte doften den bästa. Det gäller att ha full gas på köksfläkten.

 • annepauline

  Jag hade helt glömt bort att blodbröd serverades då och då i skolan. Så originell var jag! Man ska aldrig tro man är ensam om nånting.

  Makupala eller smakbit, det var två skivor av typen rostbröd som grillades lite lätt. Korven grillades likaså så den blev ”svartrandig”. Jag har för mig korven hette tekorv? Finns den kvar idag? Knappast. Sedan slängde de på en sked bostongurka. Så himla gott! Det var bara den kiosken nära Vasa teater som hade makupala.

  Annars kan jag undra hur nyttigt det är med grönsaker. Ekologiska javisst. Det kanske är samma sak med ekologiska grönsaker som det är med ”färska” räkor?

  • Per

   Det stämmer, alltid är det någon annan som också gjort si eller så. Som att äta blodbröd som brödkok.

   Precis, där kom hela receptet på smakbiten. Tekorv eller T-korv, det är frågan. Jag tror inte den finns kvar, inte åtminstone med det namnet. Sedan kom Lördagskorven och Gotlerkorven. Tänk så många korvar det finns.
   Jag blev tvungen att googla på tekorv och ser man på, visst kom det upp resultat, i Sverige! haha… så kanske den finns ännu i en eller i annan form?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »