Funderingar,  Livet på landet

Från munskydd till jenkki-bilar i Pensala

Munskydd, som är på tapeten och snart på modet här i republiken, såg jag inte mycket av idag när jag besökte provinshuvudstaden, köpladan och några andra affärer. Tre damer med munskydd såg jag. Lite exotiskt även om jag också tidigare sett någon enstaka person med munskydd. Institutet för hälsa och välfärd samt regeringen rekommenderar nu att man använder munskydd i första hand i kollektivtrafiken där det kan förekomma trängsel men annars också om man känner för det.

I Österbotten där pandemin mer eller mindre tagit paus, förutom några nya fall senaste tid, torde användandet av munskydd vara mera en principsak. Att man visar att man tar ansvar och är solidarisk. Den praktiska betydelsen torde vara mera uppenbar i södra Finlands kollektivtrafik vid trängsel. Det är också där en viss ökningen av nya coronafall är mest märkbar. Ingen panik men använd munskydd, säger expertisen och politiker som vill vara ute i god tid och ha ryggen fri.

Nyttan med munskydd är diskutabel men kan ha stort signalvärde för regering och myndigheter för att hålla befolkningen alert. En viss coronatrötthet har kunnat skönjas i republiken och då behövs en uppsträckning och vad är bättre än frivilliga som bär munskydd för att påminna slöfockarna om att än är pandemin inte förbi. Mycket synligt och effektivt.

Viruset lurar där ute i världen och kan inte utrotas med stängning av gränser och reseförbud, något som är ett naivt önsketänkande. Vi måste lära oss att leva med det ännu en tid utan att stänga samhället och svetsa igen dörrarna till yttervärlden.

Usch ja, nu kom jag än en gång in på viruset som ställt till med så mycket elände och som sått så mycket split och misstroende mellan människor. Kanske mer än dess medicinska inverkan. Vi går över till något annat!

Ikväll gjorde jag mig en tur till Pensala och bil- och MC-träffen som Road Rockets anordnade. I brist på bröd äter man limpa och denna limpa var inte alls dålig. Vi har ju varit ganska svältfödda på evenemang denna sommar och allt som anordnas tas emot med tacksamhet. En hel del folk hade samlats i den fina kvällen och fina jenkki-bilar, motorcyklar och även några veteranfordon fanns uppställda till beskådande. Lacken var polerad, kromen glänste och hummandet påtagligt. En och annan V8 röt till. Några bekanta såg jag, ett samtal fick jag. Alltid kul att se bekanta på sommarens evenemang. Positivt överraskad och inte sista gången jag besöker träffen i Pensala. – I Pensala syntes inga munskydd!

Vi tittar på några bilder!


Road Rockets – Facebook

Ha, ha, min köplada! Nåja, inte riktigt så ändå.  Ok, stylat lite i Photoshop.

Det såg inte alls dåligt ut när jag anlände till Pensala. Fina bilar på rad.

En svart och en vit. Och en halv röd.

Fina Morris är blå!

Här en  White Trash-bil. En speciell typ av bilar med närkontakt till gräset. Denna verkar att må rätt bra.

Vilken skönhet! Märke, modell och årsmodell har jag ingen aning om.
Bilen lär enligt välunderrättad källa vara en Buick Super från 1955.

Allt är inte blankt men ljudet var det inget fel på.

Till sist, två röda och en ljusbrun som jag tyvärr lyckades kapa näsan på.

Jenkki-bilar, är det något för dig? Själv hade jag gärna haft en i uthuset redo för sommarens glidarfärder i landskapet.

 

4 kommentarer

 • Wesber

  Så fina bilar, folk här börjar också bli väldigt trötta på coronan och tjatet om den. Den här helgen har dom spontanträff i Mellstaparken, massor av gamla fina mopeder från hela landet har anlänt dit ( på bilflaket ). Idag ska ”guben” dit med en av sina moppar, jag och syrran ska på en bussresa den 11 september. Jag är såååååå trött på det här nu, att inte kunna få leva normalt. Förresten så tror jag att jag redan haft covid 19 i slutet på mars, något antikroppstest har jag dock inte tagit än.

  • Per

   Du är inte ensam om tröttheten ändå är pandemin något som upptar folks tid och medvetande. På Facebook förekommer vilda bataljer om än det ena, än det andra som berör viruset. Och de flesta tror sig ha rätt och de andra är dumskallar. Det enda vi vet med säkerhet är att ingen vet något med 100 % säkerhet om viruset och det gillar inte folk. Då skall det sökas syndabockar som inte omfattar just deras principer och troende. Liksom för att få utlopp för sin frustration och ha någon att daska till.

   Aha, mopedträff! Säkert intressant för de som diggar mopeder. Kanske inte bara själva mopederna utan också för att träffa gamla bekanta och få sig ett snack. Det är samma med Juthbacka-marknaden, som är inställd i år. Jag far dit främst för att träffa någon gammal bekant som man inte sett på år och dar. Har jag tur hittar jag något litet fynd.
   Bussresa låter trevligt. Bussar och kollektivtrafik utpekas annars här just nu som den stora boven i vardagslivet. Den som överlever får se, brukar jag tänka.

 • annepauline

  Här är en till som är trött på coronan. Jag gick till frisörskan igår, det har ju varit ”förbjudet” när man närmar sig övermogen ålder. Jag har inte varit till frissan på över åtta månader så frissan skrattade åt mig när jag kom in och sa att nu har jag corona style på håret. Långt och vildvuxet. Där myntade hon ett nytt ord: Corona style på håret! Sån himla tur hade jag att jag fick sitta alldeles ensam på salongens övervåning som de normalt inte har öppet på lördagar. Frissan hade covid 19 i april. Hon har antikroppar. Så jag kände mig lugn fastän jag var på vippen att avboka besöket ett tag. Nu har jag inte corona style på håret längre.

  Vilka härliga bilar! Jag brukar åka iväg på bilträffar här, bland andra Västerås Power Meet, men det mesta är som sagt inställt i år. Min favoritjänkare är alla gånger Chevrolet Impala HT 1958. Modellerna var som allra bäst på femtitalet. På sextitalet började de bli så extremt ”plåtiga”. Vad menar jag med det, jo, stora plåtkarosser utan finess.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »