Resor,  Upplevelser

Bacon, plättar, fulla hissar samt en Bastulåt

Det var trångt på frukosten i morse. Klockan 07.30 skulle restaurangen ha öppnat men när jag kom ned från rummet vid rätt tidpunkt och försåg mig från utbudet så var det knappt att jag hittade någonstans att sitta. Fullt överallt.

Jag hamnade vid ett bord där två killar i yngre tonåren satt. Tydligen var det simtävlingar på gång i Umeå denna helg och en hel del unga gäster fanns på hotellet. Jag lade märke till att de båda ungdomarna tyckte om två saker: bacon och plättar. Den ena hade hämtat en stor tallrik bacon, den andra ett lika stort lass med plättar samt en stor skål med sylt. Inget annat. Jo, jo, det gäller att fylla på energiförrådet om man skall orka simma och göra resultat. Att man råka gilla bacon och plättar är inte så illa ändå.

Ibland var det kö vid hissarna när frukost serverades i restaurang Plektrum. Jag skulle upp och ned till tolfte våningen så jag fick uppleva ett antal stopp. Ganska kul att titta på det flockbeteende som ungdomar ibland uppvisar. Dit en går, ofta någon slags ledare, dit följer alla andra i gruppen. Speciellt flickor i en viss ålder kan iakttagas med detta.

Hissen kom ned till första våningen, tämligen full, dörren öppnas och in tränger sig några flickor på rad utan att vi som fanns i hissen hann ut. Ha, ha, ingen stor sak, de var ganska smala och kanske uppspelta redan på morgonen. Det gällde att inte bli sist eller bli lämnad kvar när de andra åkte upp.

Säkert fina ungdomar allihop och vad är bättre än att utöva idrott av något slag. Simning är inte det sämsta. En mera mångsidig idrott får man leta efter.

Jag har alltså varit på Umefolk denna helg. Åkte över med färjan i fredags och hem idag söndag. Jag hade väntat mig en mera gungig överfart med tanke på de vädervarningar som utfärdats men det var lugna puckar.

Jag skulle tro att en stor del av passagerarna i fredags var på väg till Hemavan av snacket runt om att döma. Det är sportlov från skolorna i Österbotten kommande vecka och vill man uppleva snö och vinterföre så är svenska fjällen ett bra alternativ.

Hur många som var på väg till Umefolk var svårare att bedöma. Kanske bara jag? Inte riktigt så illa för Jepokryddona och de yngre Kryddorna skulle också uppträda på festivalen. Första gången under alla dessa år som jag besökt Umefolk som hörde jag österbottnisk dialekt i Folkets Hus i Umeå där evenemanget gick av stapeln.

Kryddorna måste ha åkt över vid något tillfälle men på fredagens färja såg jag dem inte förrän vid Allspelets inledning på kvällen när de spelade ”Grannens bastu har vält omkull” inför ett välfyllt Idun. Det blev till och med allsång av låten. Kul att de var med. På lördag hade de egen konsert.

Jag skall inte närmare gå in på Umefolk 2020 denna gång utan återkommer eventuellt senare när jag processat bilderna jag tog. Annars länge sedan jag senast besökt Umeå. Över fyra månader så det kändes att det var dags igen.


Umefolk – deras hemsida med artister och program för  årets upplaga

Is i farleden lyste med sin frånvaro under hela färden över Kvarken. Bara mot Replotlandet fanns  is. Denna tid på vintern när isbrytarna annars har fullt upp att göra.

Och regnet det öste ställvis ned på fredagen. Både på Kvarken och sent på kvällen i Umeå.

Puman på Rådhustorget i Umeå var ny för mig. Den såg lite småilsken ut.

Till sist en bild från öppningen av Umefolk år 2020; inledningen på gång. Anton Teljebäck, ledaren för Allspelet, höjer taktpinnen. Massor med folk på scenen, inte minst barnen.

4 kommentarer

 • Annepauline

  Jag ryser och fryser när jag tänker på hur råkallt det måste ha varit ute på däck på båten. Ingen is. Konstig vinter, en lång höst som går över direkt till vår känns det som. Här blommar körsbärsträden, krokus och gulsippor blommar överallt. Mina rabarber växer som bara den, jag kan göra rabarberpaj på årets rabarber vilken dag som helst. Blåser gör det, mycket och ofta, haha, kanske blåst så ”Grannens bastu har vält omkull”?

  • Per

   Kallt var det minsann så mina friskluftsintag på däck blev väldigt kortvariga.
   Det är lite märkligt att det inte finns någon is i Kvarken förutom närmast kring Replot och i våra farvatten norr om Vasa.
   Det har varit en enda lång vårvinter sedan årsskiftet. Här kan vi ännu inte se något växttecken även om det finns vissa rapporter på tidiga blommor i solbon. Hoppas rabarberpajen smakar bra!

 • Annepauline

  Förresten, känner du till boken Herrarna satte oss hit skriven av Anna Elin Labba ? Den handlar om tvångsförflyttning av samer. Det är ju märkligt att Sverige som ömmar för alla världens nationaliteter alltid har behandlat sin egen urbefolkning, samerna, så illa.

  • Per

   Jodå, jag höll boken i handen senaste helg men någon affär blev det inte av denna gång eftersom jag redan hade handlat två böcker. Men den finns på min inköpslista.
   Det handlar om kolonialism och rasism. Tidigare väldigt lite uppmärksammat och ifrågasatt. Och än har varken Sverige eller Finland undertecknat ILO 169.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »