Allehanda

Att lida på Lidl

Black Friday. Tror ni jag rusade åstad för att göra tidernas fynd? Nej då, jag höll huvudet kallt och inhandlade bara det nödvändigaste för kommande vecka, d.v.s. mat. Men på andra håll i världen var det rena paniken för att komma först till varorna. Heller hade jag då anammat köp-fria-dagen som också var i fredags.

Men ärende till provinshuvudstaden hade jag, uppdrag bl.a. att inhandla två stycken USB-minnen. Jag passade då på att besöka den nyöppnade elektronikaffären Power i Stenhaga. En hel del folk i affären och försäljarna pratade sig svettiga, det såg jag. Men jag handlade inget, tittade bara. En till som vill sälja billig elektronik, var mitt slutomdöme. Och snart kommer XXL i samma byggnad men de är inriktade på friluftsliv, fiske och jakt.

På Stenhaga har också öppnats ett nytt Lidl, ni vet den där tyska kedjan som säljer billig mat. Och visst är det billigare än i den köplada där jag normalt köper mina livsmedel. Men samtidigt andra varor och produktmärken. Vad kan man köpa och vad bör man undvika? Det gäller att prova sig fram under x antal veckor. Och maken till villervalla får man leta efter. Just som jag letade smör dök kattmaten upp och utbudet på fisk på burk var begränsat som mycket annat. Var fanns toapapper och olivolja? Och deras koncept med att ha ett torg mitt i med diverseprylar och billiga kläder tilltalar mig inte.

De ”svenska köttbullar” (Dulano) jag köpte smakade nästan ingenting men löksillen var helt ok. De godaste köttbullar man kan få finns för närvarande i cafeterian på Wasalines färja till Umeå. Jättegoda och det är bara att ösa på så mycket man täcks, ofta blir det för mig 9-10 köttbullar. Och potatismosen som tidigare var under all kritik var nu hur bra som helst när jag åt ombord förra veckan.

För att återgå till Lidl… Ingen våg hade de heller där jag kunde väga mina tomater och sätta prislapp på, något som finns i de flesta finländska affärer. Istället fanns våg i kassan där kassörskan gjorde jobbet. Detta med att själv väga och prismärka sina lösviktprodukter är något av det bästa som finns i republiken. Fungerar hur bra som helst.

Jag sprang runt och letade, fann en del men min inköpsrutin var rubbad. Därför gjorde jag också en runda till min vanliga köplada. Där fanns allt på sin givna plats och jag behövde inte yra omkring som ett höns. Visserligen något dyrare men tryggheten och rutinen infann sig snabbt.

På tal om mat, finns det något billigare baslivsmedel än makaroner? 12 cent kostar en påse makaroner (400 gr) på Lidl medan den på Prisma kostar 13 cent. 8 % dyrare om jag inte räknar fel. Visserligen bara 1 cent men i procent blir det mycket. Rent allmänt så lägger nog den inhemska handeln en hel del mera på priset jämfört med Lidl.  Har man tid och möjlighet som pensionär kunde man tjäna en hel del genom att forska i butikernas utbud och erbjudanden inför sina veckoinköp. Det skall jag börja med sedan när den dagen kommer.

Inte så dumt med makaroner men man blir nog trött på dem om man äter makaroner varje dag. Fattiga studenter brukar visst köra med den kosten i väntan på studiepengar. Ärtsoppa på burk är också billigt och smakar ok om man sätter till lite kryddor och bacontärningar. Gröt, visst, är också billigt men någon grötmänniska är jag inte.

Nåja, jag fick det mesta som jag skulle ha, inklusive ingredienserna till min hotellfrukost jag brukar inmundiga lördag-söndag.

Lidl är billigt men det fordrar att man lär känna sortimentet och platsen där varorna finns. Med lite tålamod och envishet kan jag kanske vänja mig vid deras affär utan att behöva lida varje gång jag går dit.

Är ni prismedvetna och letar extrapriser istället för att välja fina affären med stort utbud men också högt pris? Handlar ni alltid på samma ställe eller styr prisnivån och extrapriser era inköp?

tomtar-pa-prisma-2016-11-25
De här typerna tittade vädjande på mig och vill hemskt gärna med i min vagn men jag sa till dem: det är nog bäst att ni stannar där ni är. Både för mig och för er!

10 kommentarer

 • ynasman

  Jag tänker mera på var det är mest praktiskt att handla beroende på vart jag är på väg än på priserna… det passar liksom bäst i min stressreducerande tillvaro.

  • PJ

   Jag kan tänka att det är så för många att det praktiska avgör var inköpen görs. Lite samma för mig men då tänker jag främst på ett stort utbud, mycket att välja bland.

 • annepauline

  Jag har lidit på Lidl ett par gånger men jag blir inte klok på deras sortiment och affärerna är ju synnerligen ”hafsiga och slafsiga” i sitt upplägg. Prisma är mitt favoritställe av affärer i Vasa. Citymarket är njaa sådär, men se på Prisma kan jag gå och roa mig lääänge.

  • PJ

   Då har vi lite samma köpstil, ser jag. Fast roa mig med shopping ligger kanske inte mig närmast hjärtat. 😉 Jag ser det mera som ett nödvändigt ont.

 • Ann-Marie

  Har aldrig varit in på Lidl ens. Handlar allt som går i närbutiken. Kanske dyrare men det kostar både tid och pengar att köra till ”staan”. Om man inte handlar i närbutiken ska man inte klaga den dag då det inte finns någon närbutik längre. Vet att du inte har någon butik riktigt nära dig men i kommunen i alla fall. Där får man parkera nästan vid dörren. Och där är det sällan såna köer som i köpladorna. Ibland måste man förstås handla annanstans. Lugn adventstid önskar jag dig!

  • PJ

   Jo då, jag brukar också handla i kyrkbyn men veckohandeln sker ofta i köpladan i stan. Bl.a. köttdisken på Livsmedel har bättre kvalité än Prisma, tycker jag. Och så träffar man nu som då någon bekant att växla ett ord med.
   Tack det samma!

 • Syster. yster d.y.

  Jag är inte heller nån vän av Lidl, tar för mycket tid att hitta de varor man behöver. Jag handlar mest i K supermarketen nära jobbet, men på helgerna eller då jag är ledig understöder jag någon av de lokala affärerna.

 • mimmispyssel

  Vi försöker att handla det mesta av maten på halpa -halli, maten är billigare där och ofta har dom kött produkter billigare. Typ 2 maletkött för 4€.
  Dock är inte frukt och grönsaksutbudet ekologiskt så det köper vi ofta på ex. Citymarket. Ibland Prisma men den butiken tycker jag har dyrare priser.
  Lidl har jag aldrig blivit kompis med..
  Sen är det en viss skillnad på priserna på H-H åxå, Vörå å Härmä har de billigaste..Vasa å Jakobstad är dyrare. Kanske det är dyrare hyror i städerna 😉

  • PJ

   Tidigare, den tiden salig mor levde, så handlade jag också mycket på HH i Vörå. Hon ville ha skjuts dit och då handlade jag också där. Mina grannar, en barnfamilj, handlar också mycket där så visst är det en billig affär. Prisma är en av de dyrare, helt visst, men så har de också ett stort sortiment vilket jag uppskattar även om det oftast blir samma märken på inköpen. Bra frukt och grönt har de också på Prisma men bästa köttet tycker jag Livsmedel i Oravais har. Ja, att handla och att handla billigt och bra är en hel vetenskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »