Allehanda

Rymden ger sig tillkänna

Just som jag skriver inledande rader i detta inlägg passerar asteroiden DA14 jorden på 27 000 km avstånd. En stor klump på närmare 50 m i diameter som skulle kunna förorsaka stor skada om den slog ned någonstans på detta klot. Inte bara lokalt utan troligen även globalt.

En annan rymdsten passade samtidigt på att tidigare idag inträda i jordens atmosfär med stora rubriker som följd. Någonstans in närheten av Tjeljabinsk i Ryssland splittrades denna rymdsten och förorsakade uppståndelse samt skador på byggnader och folk. Med två minuters marginal hade den kunnat slå ned i Malmö om det velat sig illa. Så spekulera kvällstidningarna.

Jag har för mig att jag skrivit om detta tidigare men på 1960-talet såg åtminstone några barn i byn tre stora klot som flög över himlen. Efter visst letande fanns jag följande skriverier som berättade om händelsen.

Några stora klippblock kom rusande över himlen. De roterade åt olika håll, i otakt. Några tunna rödglödgade svansar syntes. De kom från sydväst och försvann snabbt mot nordost. Hur högt uppe detta märkliga ekipage befann sig var inte lätt att bestämma men ändå så nära att den skrovliga ytan syntes på himlakropparna. Det märkliga var att det inte hördes något ljud. Övriga naturen var också dödstyst. Inte ett fågelkvitter, inte ett sus.

Detta berättade en annan bybo hände i slutet av 1960-talet. Troligen 1968. Han hade nyss stigit av skolskjutsen när han upptäckte detta fenomen. Han blev förundrad och rusade hem för att försöka få far och mor att komma ut och se det märkvärdiga. När de väl kom ut fanns det naturligtvis inget kvar att titta på. Där stod han med lång näsa och fick utstå ruskande huvuden från föräldrarna.

Dock hade även ett par andra skolkamrater sett denna händelse. De var åtminstone 3 skolbarn som sett detta. Vad tro? Var det hallucinationer, fantasier? Är det förvrängda minnen?

När jag etablerade mig på Facebook fick jag kontakt med en kvinna från kommunen som också sett samma sak. Skolbarnen i byn var alltså inte ensamma om att ha sett detta himlafenomen. Själv såg jag inget men märkvärdigt är det och tarvar en förklaring. Det mest märkliga är att det inte verkar som om detta förorsakat rubriker i pressen eller annars varit uppmärksammat.

skyltar
No DA14

4 kommentarer

 • annepauline

  Jösses, stora klippblock som kom rusande över himlen…stod det ingenting om det någonstans?
  Det låter lite otroligt, slog inte klippblocken ner någonstans? Jag blir rent fascinerad av att läsa detta.
  Jag med min klotblixt, du vet!

  • PJ

   Märkligt är det och själv vet jag inte vad jag skall tro men han som berättade det för mig för något år sedan är en trovärdig person och han var helt säker på sig själv. Sedan fick jag kontakt en en kvinna på FB och hon berättade ungefär samma sak och vid samma tid.

   Jag skickar dig utdrag ur hennes FB inlägg som kom till senaste vecka när det hände över Ryssland. Det blev ju aktuellt då igen och hon nämnde sin upplevelse. Gissa om det blev kommentarer.

 • annepauline

  Tusen tack för utdraget. Så otroligt fascinerande. Jag undrar vad som hände med allt detta stjärnregn, blev det upplöst i tomma intet? Syntes inga spår någonstans sedan? Helt otroligt! Personen säger att minnet av det hela är lika starkt än idag av händelsen. Ja, det är precis samma sak som mitt minne av klotblixten. Jag minns allt exakt som om det hände för fem minuter sedan.
  Fantastiska naturfenomen.

  • PJ

   Det mest märkliga är att det inte är mera omtalat än vad det är.

   En Klotblixt är också ganska sällsynt. Jag har då ingen i min närhet som sett en sådan. Mina mors farfar eller morfar lär ha sett en sådan men det är ju länge sedan så inte är den daglig gäst varje sommar. Ett så starkt minne måste stanna kvar som om det var för fem minuter sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.