Funderingar

SMS och Sara

Senaste natt fick jag ett SMS från en bloggläsare. Med tips om ett tv-program. Ett annat livstecken, också från en bloggläsare, kom idag med ett julkort till min Nicaragua-adress. På kortet fanns  tre tomtar som hjälptes åt att justera månen. Det kan behövas. Stort tack för både tips och julkort! God Jul!

Det är inte det enda Sms:et som jag fått den senaste tiden. Den 3 december anlände ett meddelande från THL här i Finland (motsvarande till FHM i Sverige) som meddelade att Coronavirusläget i Finland försämras samt en länk till hemsidan. Som om folk inte känner till detta mer än väl. Infon var gammal och nyttan diskutabel men signalvärdet desto större för att hålla grytan kokande.

Regeringen i kungariket ville inte vara sämre och anammade idén men valde att inte infoga någon länk i meddelandet. Orsaken var att folk kunde få för sig att börja klicka på farliga länkar i meddelanden och alla visste ju redan var de kan får information. Med andra ord, de flesta känner till läget och de som inte gör det förstår sig nog inte heller på detta SMS. Men som sagt, det gäller att vara kreativ för att hålla grytan kokande. Få se vad nästa ingrediens blir som tillförs soppan?

Sms:et jag fick senaste natt handlar om ett program på SvT som heter ”Sara med allt sitt väsen”. Programmet gick på Svt2 igår kväll men jag hade redan sett det när det den 6 december hamnade på SvT Play där det finns kvar ett år.

Sara med stort S, Sara Lidman, naturligtvis! Filmen har som ram hennes dagböcker varifrån texter läses upp. Hennes kamp för Vietnam och hennes kärlek Eskil Almgren har centrala roller i filmen. Eskil, som hon också kallar Fågel, och som hon aldrig fick. Han ville supa ihjäl sig och det skulle aldrig Sara tillåta, därför lämnade han henne. Sådana var hennes tankar kring deras uppbrott.

Programmet är ett måste för ett Sara Lidman-fan men det finns en annan film som jag anser är snäppet bättre, nämligen ”Sara i Missenträsk” (1986) som också finns på SvT Play och Öppet arkiv. Det är oerhört intressant att höra hennes tal, uttryck, gammel-svenska, språket. Det handlar mycket om Norrland, glesbygd och urbanisering, skogen, kalhyggen, skrivandet. Hennes tankar och åsikter. Det är som om hon skriver en bok på samma gång som hon talar.

Politiskt befann hon sig en bit ut på vänsterkanten. Om hon tillhörde något parti vet jag inte. Det är inte i första hand det politiska engagemanget jag beundrar henne för, även om jag förstår att det är en viktig del av hennes livsgärning, utan för böckerna, språket, berättelserna och gestaltandet av människor. Att hon står med fötterna i myllan samtidigt som hon förmedlar visdom och kunskap om naturen och människan på en nivå som är få förunnade. Jernbanan är ett av de bästa litterära verk jag läst.

Så gillar ni Sara Lidman och har en stund över kommande julhelg så kolla dessa två filmer! Säkert mycket bättre än Kalle Anka.

Jag har faktiskt besökte Missenträsk och sett Sara Lidmans hem men bara två bilder fick med mig därifrån och ingen bild på huset. Jag förstår inte varför det blev så.
Denna skylt har någon vänlig själ satt upp för en enkel orientering. Och alldeles nära Fuse ligger hennes barndomshem.

Här går vägen till Missenträsk från väg 95 som går från Skellefteå förbi Arvidsjaur och Arjeplog till norska gränsen.
Där bakom skogsbrynet ligger Missenträsk.


Sara med allt sitt väsen – SvT Play.

Sara i Missenträsk – Svt Play. Filmerna kan tyvärr bara ses i Sverige via SvT Play.

Ni kan väl glädja mig med ett vykort? – Mitt inlägg om Nicaragua-adressen

8 kommentarer

 • annepauline

  Sms:et som skickades ut har fått massiv kritik. Det var verkligen intetsägande: ”Följ de nya skärpta råden för att stoppa covid 19. Läs mer på webbplatsen Krisinformation.” Meddelandet skrivet enbart på svenska. Finlands utskick hyllas i spalterna. Det var tydligen skrivet på flera språk och hade en bifogad länk med information. Även Finlands smittspårningsapp coronablinkern hyllas. Någon skriver att Sverige anser sig vara ett sådant föregångsland men nu har man hamnat rejält på efterkälken. Löfvén börjar se mer och mer ansträngd ut och till och med Tegnell verkar utmattad och urlakad. Ungefär som åsnan i stallet i Vörå i ditt förra inlägg.

  • Per

   Jag tror knappast Sms:et har någon betydelse alls i praktiken utan det är till för att hålla grytan kokande. Med det menar jag att pandemin får uppmärksamhet i massmedia. Det är via massmedia som informationen går ut och medvetandet hålls vid liv. Varje ny grej, oberoende om den har verklig effekt eller ej, skapar rubriker. Hur det är med spårningsappen vet jag inte. Det har knappt hörts något alls om den sedan i höstas när den togs i bruk. Själv har jag den installerad men inte ett blink har jag sett. Å andra sidan rör jag mig väldigt lite ute bland folk.

 • Wesber

  Allt är så mesigt här i Sverige, det ska funderas och funderas. Nu på morgonkvisten fick jag reda på att alla utom en på mitt förra jobb är coronasjuka, hoppas dom klarar sig, jag vill inte se en massa dödsannonser på folk jag skött om i flera år och jobbat med. Det räcker med en arbetskamrat som bara blev 57 år, hon dog i början av pandemin. Jag hoppas vaccinet kommer snart så man kan börja leva igen. Men då kommer väl Tigermyggan hit så man får sitta inlåst hela sommaren. Nä, nu går jag och dricker morgonkaffet och tar en dag i taget. Det har utlovats sol idag men det tror jag på när jag ser det. Ha det.

  • Per

   Här i Österbotten har vården av äldre klarat sig bra och jag har inte hört talas om en enda som dött. Så det är stor skillnad. Men ibland tycker jag myndigheterna är lite väl drastiska. Till exempel så blev en elev i en högstadieskola i Vasa smittad och bums stängde de alla årsklasserna 7-9 i hela Vasa. Det blev distansundervisning.
   Vi får hoppas på vaccinet och det verkar ju som om det är på kommande betydligt snabbare än beräknat. Här i Finland spekuleras det i att vaccineringen börjar redan innan nyår.
   Oj, tigermyggan. Vad är det? Värre än älgflugan?

 • Wesber

  Tigermyggan pratade dom om på radio häromsistens, det är den som sprider zikaviruset och annat skit. Den är snart här i Europa, klimatet börjar bli så varmt här uppe. Hörde att forskarna redan börjat kolla så smått om den anlänt. Så nu vet vi vad vi har att vänta oss.

  • Per

   Jag blev tvungen att googla zikavirus och det förekommer mest i tropikerna. Kanske lite som malaria men malaria har betydligt fler dödsfall. Kanske vi får vara glada åt våra rätt harmlösa älgflugor? 😉

 • annepauline

  Förstås blev jag tvungen att googla på tigermygga. Gula febern sprider den också tydligen. Det finns ju en mygga i Finland som är större än vanliga krankar och som är så där randig. Har inte ni sett den nån gång? Man ser inte såna så ofta men de finns, måste vara några kusiner till tigermyggan. Det gör ont som f-n när en sån sticker.
  Inte fanns ju borrelia och såna fästingburna sjukdomar förr heller. Varifrån kom det? Och knappt att älgflugor fanns förr. När exploderade deras förekomst i skogarna? Puh, nu hamnade vi visst helt utanför ämnet i inlägget igen.

  • Per

   Njae, den randiga myggan har jag inte lagt märke till. Insekter är inget jag spottar utan bara dämmer till så de i bästa fall blir en våt fläck.

   Det finns teorier om att fästingar och älgflugor har kommit med rådjur och hjortar som tidigare inte fanns i våra skogar. Dessa djur har för modligen blivit inplanterade men jag kan inte säga vilket årtionde, varför och av vem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.