Allehanda,  Databiten

Google Maps för att bekämpa viruset

Jag beställde en bok på nätet och hämtade den ikväll på K-Market (Livsmedel), matvarubutiken i Oravais kyrkby. Efter klockan åtta för att då är det lite folk i butiken. Mitt bidrag till att minska smittspridningen för Covid-19 är att besöka butiker och andra publika ställen när jag vet eller tror att det är lite folk i rörelse. En annan fördel att besöka en affär när det är lite folk är att jag slipper att köa vid kassor och att det är gott om utrymme. Ingen trängsel och snabbt besök.

Det är stor skillnad i folkmängd att besöka köpladan på torsdag morgon jämfört med fredag eftermiddag och tidig kväll. Av erfarenhet vet jag detta eller så kollar jag på Internet när det är lite aktivitet = lite folk. Som friherre har jag möjlighet att disponera min tid lite som jag vill.

Till min hjälp har jag Google Maps där jag zoomar in den butik eller plats jag kommer att besöka, klickar på namnet och till vänster dyker det upp en ruta med information om stället. Där kollar jag öppethållningstider och den lilla pilen strax till höger som visar hela veckans tider. Nedtill finns ofta, inte alltid, en graf som visar aktiviteten på stället per timme med staplar. Ibland visas också stapeln live om det är mera aktivitet än normalt (tvådelad stapel med olika färger). Bra, va? Ingen trängsel och inga påflugna bobbor om man annars har förstånd att hålla avstånd och inte behöver krama varje människa man ser.

Hur denna aktivitetsrapportering går till vet jag inte. Är det Googles egen platstjänst eller är det till exempel försäljningsställets antal transaktioner som registreras? Jag antar att idag har varje större affär och företag någon slags koppling till Google. Utan Google med bland annat sin karttjänst finns du inte som företag. Egentligen ganska märkligt med all data som finns tillgänglig offentligt eller i lönndom. Samtidigt har vi som enskilda personer enorm nytta av alla tjänster som finns till hands. Ta till exempel att man kan använda Google Maps som navigator i bilen när man är ute och kör. Hyfsat bra skulle jag säga.

Detta tips faller delvis under Databiten samtidigt som den kan hjälpa folk att hitta och ta del av information om affärer, köplador, företag och inte minst om när det är liten aktivitet. Telefonkatalogen har försvunnit för länge sedan, i stället får vi söka på nätet eller via någon app i telefonen.

Brukar du använda Google Maps för att skaffa information? Brukar du anpassa dina besök hos affärer och köplador efter hur mycket folk där finns, speciellt nu i pandemitider?

Tomater på Prisma i Vasa

En bra indikator på om man valt rätt tidpunkt för att besöka köpladan är tillståndet vid tomatkorgarna. En torsdagsmorgon behöver man inte vänta mera än en minut för att ensam få plocka de röda bollarna. Däremot en fredag eftermiddag kommer man tomhänt hem om man hade som avsikt att ensam välja bland godbollarna.

Prisma Vasa

Så ser staplarna ut där ni kan utläsa ställets aktivitet. Klicka på pilarna till höger eller vänster för att välja annan dag!


Fonecta – Sök telefonnummer i Finland. Tyvärr enbart på finska.

Hitta.se – Sök telefonnummer i Sverige.

 

4 kommentarer

 • Wesber

  Ha, ha, jag hade glömt bort att vi sa bobbor om baciller.
  Lugnaste tiden här att handla är tidigt på morgonen och en timme innan stängningsdags. Ica Maxi har öppet till 23:00 så vi har gott om tid att åka på kvällen men det blir mest runt 8 på morgonen som vi handlar en gång i veckan.
  Iförrgår var jag till Djurås och klippte mig och idag har jag blivit förkyld, hade frossa inatt och det hjälpte inte att svepa in sig riktigt heller i täcket.
  Hoppas inga covidbobbor har hoppat på mig nu när det snart är dags för vaccinering.

  • Per

   Bobbor eller basilusker, bara att välja!
   Jo, helt säkert är det minst folk tidigt på morgonen och sent på kvällen. Kul ändå att kunna se svart på vitt att det är så.
   Aj, aj, inte bra med frossa. Vi får hoppas att det inte är långvarigt och att du klarar dig lindrigt. Krya på dig!
   Kanske du redan nu vet ungefär när du blir vaccinerad?
   Här är det trögt som i sirap vad gäller vaccinering. Ca. 10 % har fått första dosen och med denna takt kommer det att dröja till senhösten innan alla blir vaccinerade.

 • annepauline

  Men så himla fiffigt du har kommit på. Jag har sett de där staplarna utan att ens veta vad de betyder.
  Själv handlar jag mat tidig förmiddag. ICA Kvantum här är en väldigt bra affär. Stor och luftig, ingen trängsel och alltid många kassor öppna nu för tiden. Så man behöver aldrig stå i kö och egentligen aldrig vara speciellt nära någon annan. Inte har jag märkt av att folk är så intresserade av tomater här. Undrar hur det kommer sig att det är så på Prisma? Det är ju rent förskräckligt såna mängder tomater de har bullat upp med där.

  Inte är det något vaccin i sikte här heller. Det där som skulle gå så snabbt och välorganiserat. Pyttsan, det är hundra om och men och vaccineringen går sannerligen trögt.

  • Per

   Fiffigt eller ej men åtminstone för mig är det en hjälp. Ofta när jag söker info om ett företag och vet deras position går jag in på Google Maps och får där den mest grundläggande informationen och ofta också länk till deras hemsida.
   Gott om utrymme är viktigt och ofta är det större köplador som kan erbjuda detta. Små lokala butiker har tämligen ofta ganska trångt mellan hyllorna.
   Mycket tomater finns det och nära till Närpes som är tomatriket i republiken. På bilden syns mest rester av ett berg. Idag när jag handlade var det ett helt berg av tomater. Jag fick titta nästan uppåt för att välja tomater, ha.ha…

   Ca. 10 % har fått första dosen här och blir det inte bättre fart på ”pickandet” lär det väl dröja till nästa år denna tid innan alla är vaccinerade med två doser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »