Allehanda

Två grrr och bilder från liten holme

Grrr! Varför håller inte dragkedjor nu för tiden? Allt som oftast går de sönder och därför har jag vinnlagt mig om att behandla dragkedjor med respekt. Tror ni det hjälper? Nehepp, idag gick åter en dragkedja sönder. Visserligen var plagget billigt, 12 europenningar för en gråmelerad jacket, eller cardigan som de också kallas, men ändå. Nog kunde kedjan ha hållit lite mera än ett år.

För drygt ett halvår sedan köpte jag en bloggkamera, Sony RX100. En nätt liten kamera som jag är nöjd med. Till den behövdes en bältesväska som är enkel att spänna fast i bältet och då har jag ofta kameran med utan att den är i vägen eller bortglömd när något lämpligt motiv dyker upp. Det blev en väska av märket Dörr som jag menar är ett kvalitetsmärke. Den var inte direkt billig men vad då, bättre kvalité än sådant som går sönder. Pyttsan, idag upptäckte jag att den gått sönder och kommer snart inte att kunna fästas vid bältet. Borde den inte hålla mera än ett halvt år? Varför tillverkas inte mera kvalitetsgrejor som håller åtminstone några år?

Från klagan till något mera trevligt, foto.

Min fotojakt har senaste tiden inte varit så framgångsrik. Flera gånger har jag och Betta gjort turer genom landskapet utan att få korn på något riktigt bra motiv. Sådant är påfrestande. I morse var det dimma och den är alltid tacksam att ta del av men så råkade jag vara upptagen med annat.

Som vanligt brukar jag göra mina veckoinköp på fredagarna och medan jag var på väg till köpladan så fick jag en idé. Ja visst, visserligen alltför stark sol men ändå värt ett försök. Sagt och gjort så styrde jag rakt fram och sedan svängde jag till höger och tadaa, där låg ju en liten holme. Frågan är var? – Frågan är om man skall sätta frågetecken efter föregående mening? Är det en fråga, ett konstaterande eller en uppmaning till mina läsare?

Detta var något av det först jag såg i den fina höstsolens sken. Är ni lite skumögda går det bra att klicka på bilderna så ser ni lite bättre.

Där kom en båt tuffandes. Visst kan september också vara fin.

Jag vrider något på huvudet och ser detta när jag går över bron.

Huhuu, där kom visst en båt till på väg ut på Kvarkens vida vatten. Denna båt är nog något dyrare än föregående båt men jag skulle ändå välja tuff-tuff-båten av framför allt en orsak. Vilken?

Nu börjar det brännas. Från vilken holme är bilden tagen? – Rena idyllen.

Ja visst ja, där kom svaret. Smulterö i Brändö, Vasa. En riktigt trevlig holme må jag säga.
Smulterö är egentligen inte en ö utan en holme. Eller, var går gränsen mellan ö och holme?
Flera frågor ni får engagera er i denna gång, kära läsare.

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  Ja, du har dina funderingar. Själv använder jag frågetecken enbart efter direkt fråga, sedan kan man väl av retoriska skäl göra annorlunda – men åtminstone jag undviker det. Sedan är det väl en specialare när man svarar med enkom frågetecken. Någon häver ur sig något korkat eller svårbegripligt, och svaret blir: ”???”.

  ”Frågan är var? – Frågan är om man skall sätta frågetecken efter föregående mening? Är det en fråga, ett konstaterande eller en uppmaning till mina läsare?”

  ”Frågan är var?” kan väl vara lite knepig, men jag ser den som indirekt. Alltså: Frågan är var.
  ”Frågan är om man skall sätta frågetecken efter föregående mening?”, definitivt en indirekt fråga: Frågan är om man skall sätta frågetecken efter föregående mening.
  ”Är det en fråga, ett konstaterande eller en uppmaning till mina läsare?”. Helt klart en direkt fråga som tarvar frågetecken.
  ”Eller, var går gränsen mellan ö och holme?” Direkt fråga.
  http://www.ordklasser.se/interrogativa-pronomen.php

  ”Denna båt är nog något dyrare än föregående båt men jag skulle ändå välja tuff-tuff-båten av framför allt en orsak. Vilken?” Såvitt jag förstått från tidigare inlägg kan du helt enkelt inte segla, och kanske föredrar du det enkla framför det snajdiga.

  ”… där låg ju en liten holme.” Smulterö är väl en ö – det vet jag nu. Den heter ju t.o.m. ö. Tidigare visste jag inte ens att den existerade, så tack för upplysningen. https://sv.wikipedia.org/wiki/Smulter%C3%B6

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Holme

  Jag skriver numera inte så ofta här numera. Det kommer sig av att jag tidigare ofta har kommenterat ”i efterskott”, men nu kan du ju inte se det, och det känns töntigt att skriva ett inlägg, för att sedan skriva ett e-brev för att påpeka det. Men ibland kommer det sig av trötthet också, som t.ex. mitt senaste brev, som inte blev färdigt. Tänkte fortsätta igår kväll efter att min trettontimmarsvecka gick över till lediga lördag + söndag. Men jag var för trött, och somnade istället – för att vakna klockan två på natten. Och fortsättningen skulle väl inte heller ha blivit ett intressant underverk. Men vem vet?

  Det tär att åka hemifrån klockan sex på morgonen, för att sedan återvända hem vid pass tjugoett på kvällen. Och nästa vecka börjar såvitt jag vet en längre räcka arbetspass.

  • Per

   Jo men visst har jag mina funderingar. Det har jag ofta, inte minst språkliga. ”Frågan är var?” är en sådan undring. Många tecken att hålla reda på och inte minst semikolonet. Jag gillar semikolonet; om jag sedan använder det rätt är en annan femma. Men nu handlade det om frågetecknets vara eller icke-vara. Jag tror du har gjort en tillräcklig utredning i ämnet.

   Felskrivningar och syftningsfel är vanligt förekommande. Ibland roliga, andra gånger mest tråkiga. Själv slarvar jag ofta med detta i mina första versioner av inlägg. Egentligen borde jag sova på en text innan jag publicerar den men icke, det blir på momangen och därmed också en del slarvfel. Ha, ha, kan man sova på en text? Uppenbarligen!

   Detta med trettontimmarsveckan observerade jag men förstod nog vad som menades. Annars vore trettontimmarsvecka helt underbart om bara lönen räckte till.

   Orsaken till att jag väljer tuff-tuff-båten är att det är betydligt mindre bekymmer och jobb med den. Kommande vecka skall svåger och sis ha upp sin segelbåt ur sjön och vilket jobb! Och då är det inte någon stor segelbåt. Stor lyftkran och en hop med folk på plats för att det skall gå så smidigt som möjligt. Med en mindre båt är det betydligt enklare. – Jag kan väl segla. Jag har ju själv varit ett segel!

   Smulterös yta är 6,3 ha men jag menar att det är för litet för att kallas ö.
   Visserligen en helt egen tolkning men vi som bor i skärgården skulle inte kalla en holme med den ytan för ö. Oxkangar är en ö, Visingsö är en ö men Lappholmen, som ligger invid byn, kallar vi holme trots att den har en yta på 16 ha.

   Angående kommentarer så kollar jag på min admin-sida om det kommit nya kommentarer. Dock ingen 100%-ig garanti men jag tror jag fångar upp de flesta kommentarerna.

 • Erik Forsling

  Felskrivningar och syftningsfel är lika genuint tråkiga som vanliga fel. ”Jag skriver numera inte så ofta här numera.”
  Nåja, du begriper nog trots allt denna fult formulerade sats. Värre är det med: ”… min trettontimmarsvecka …”. Det var inte en trettontimmarsvecka, det var tretton timmar per dag – och då blir veckans antal tjänstetimmar lite fler. Sedan var det vidare ett par timmars restid t.o.r. mellan Tierp och Uppsala.

  • Per

   På tal om trettontimmarsveckan i ditt skriveri läser jag ikväll i Vasabladet att tiotimmarsveckan finns som norm för ett hållbart samhälle där automatiseringen gör jobbet. Bakom detta står en rapport ”Framtider bortom BNP-tillväxt” från KTH. Det har nyligen varit Omställningskonferens i Umeå där detta diskuterades.

   http://www.bortombnptillvaxt.se/

   Om detta är möjligt eller bara fria fantasier vet jag inte men ett vet jag, jag kommer inte att uppleva tiotimmarsveckan, då mycket är då säkert. Tvärtom försöker politiker och makthavare få folk att jobba mera, ivrigt påhejade av näringslivets toppar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »